Sağlıklı beslenmek için neler yemeliyiz dendiğinde herkesin aklına yine herkes tarafından bilinen birçok yiyecek ve fikir gelir ama bunların kaçı doğru? Ne yazık ki, sağlıklı beslenme ile ilgili doğru sandığımız birçok yanlış var. Bu yüzden sağlıklı beslenme ile ilgili bilinen en popüler bazı yanlışları sizler için derledik.
İşte, sağlıklı beslenmek için ne yapmalıyız diye düşünüyorsan sana yol gösterecek bazı önemli bilgiler:
1- Akşam 6’dan Sonra Yemek Yemek Sağlıksızdır
Bu batıl inanç ne yazık ki beyinlerimize oldukça yerleşmiş. Günümüz şartlarına bakıldığında akşam 6’dan sonra yemek yemek bir zorunluluk halini almıştır. Artık çoğumuz atalarımızın uyuduğu saatlerde hala ayakta ve çalışıyor oluyoruz. Yemek yemeyerek aç kalmak sağlığımıza daha büyük zararlar verir. Gerçek şu ki, önemli olan şey uyumadan üç saat önce yemek yememeli ve yiyeceğiniz akşam yemeği de hafif bir yemek olmalı.
2- Yağ Zararlıdır
Yağ genellikle sağlığın ve görünümün için kötü olarak kabul edilir ancak bu tam olarak doğru değil. Yağ olmadan hiçbir yiyeceği sindirmen mümkün değil. Aynı zamanda A ve E vitaminlerinin metabolize edilmesine yardımcı olur. Yani eğer vücudunda yeterli miktarda yağ olmazsa hormon üretimin durma aşamasına gelir. Yağ eksikliği cildinin daha hızlı yaşlanmasına ve karaciğerinde hasara neden olur. Bu yüzden bitkisel yağ tüketimini sınırlandırman ama tüketmeyi tamamen bırakmamak gerekir. Yapılacak en iyi şey sosis, mayonez, abur cubur veya kek gibi sağlıksız yağlar içeren besinleri olabildiğince az tüketmektir.
3- Atıştırmalıklar Sağlıksızdır
Kim ne derse desin atıştırmalıklar adeta bir zorunluluktur. Eğer sağlığını önemsiyorsan ara ara enerjini yükseltmen gerekiyor. Ancak tabi ki ipin ucunu kaçırmamak ve beraberinde kuruyemiş veya meyve gibi şeyler de tüketmelisin.
4- Tüm Organik Yiyecekler Sağlıklıdır
GDO’suz, böcek ilaçsız veya katkı maddesi kullanılmadan üretildiği iddia edilen ve organik diye pazarlanan ürünlerin büyük bir çoğunluğunun diğerlerinden farkı fiyatı. Yiyecek sektörüne güvenmek ne yazık ki mümkün değil. Bu yüzden gözünle görmediğin veya buram buram kokusunu alamadığın sürece bir yiyeceğin kesinlikle organik olduğunu düşünmen hata olur.
5- Karbonhidratlardan Kaçınman Gerek
İki tür karbonhidrat vardır: basit ve karmaşık karbonhidratlar. Senin kaçınman gereken tür basit karbonhidratlar. Bunu şeker, çikolata, reçel, tatlı meyve ve içecekler, beyaz ekmek ve patateste bulabilirsin. Ancak eğer daha sağlıklı beslenmek istiyorsan daha fazla karmaşık karbonhidrat tüketmen gerekiyor. Bunu da tahıllar, fasulye, meyveler, sebzeler ve yeşillikler gibi çeşitli besinlerde bulabilirsin.
6- Meyveler ve Sebzeler Buzlukta Saklanamaz
Eti dondurduğunda herhangi bir besin değeri kaybolmuyor da meyve ve sebze de mi sorun oluyor? Günümüzün modern dondurma teknolojileri her türlü besini içerdiği sağlıklı öğelerle birlikte dondurmana ve muhafaza etmeni sağlıyor.
7- Kilo Vermek İçin Tek Tip Beslenme En İyisidir
Sindirim sistemi tarafından üretilen enzimler proteinleri, yağları ve karbonhidratları aynı anda işleyecek kadar gelişmiş organizmalardır. Sadece protein veya karbonhidrat gibi tek tip beslenmenin kilo vermeye yardımcı olduğunu kanıtlayan bir araştırma sonucu yok. Bu tür beslenen insanlar genellikle enerji tüketimini sınırlandırmak zorunda kalıyor ve sonucunda da kilo alıyorlar.
8- Kahverengi Ekmek Beyaz Ekmekten Daha Sağlıklıdır
Bir ekmek sadece kahverengi görünüyor diye daha çok lif içereceği anlamına gelmez. Sağlıklı olarak düşündüğün kahverengini hamurun içindeki karamel veriyor olabilir. Ayrıca kahverengi ekmekler, beyaz ekmeklerle aynı enerjiyi içerir ve kilo almana bile neden olabilir. Sağlıklı olarak bilinen kahverengi ekmekler tam tahıllı ürünlerden yapılan ekmeklerdir.
9- Meyve Suları Meyvelerin Kendisi Kadar Faydalıdır
Meyve sularında neredeyse hiç lif yoktur ve içindeki vitaminler ve mineraller meyvenin kendisindekilerle kıyaslandığında oldukça azdır. Bu yüzden eğer imkanın olduğunda meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek çok daha faydalıdır.
Sağlıklı beslenmekle ilgili bilinen yanlışlar listemizin sonuna geldik. Senin de bildiğin başka bilgiler varsa, bunları yorum yaparak bizimle paylaşabilirsin.