14 Eylül 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerSağlık ve ekosistem

Sağlık ve ekosistem

İçerikleri

Sağlık Nedir? dediğimizde; Sadece hastalıkların olmayışı değil, bir bütün olarak kişinin fiziki, ruhi, bedeni ve sosyal açıdan iyi olma halidir, diye açıklanır.

Vücuden ve ruhen  sağlıklı bir birey çevresine değer katmak için bildiği fayda ve katkıyı paylaşır, çoğaltır. Doğanın ekosisteminin sürdürülebilir ve sağlıklı olmasını sağlayan ise bilinçli çevre duyarlılığı ve enerji döngüsüdür. Küresel İklim Değişikliğinde fosil yakıtların yakılması, sanayii süreçleri, arazi kullanımı ve ormansızlaşma gibi sebeplerle sera gazı etkisiyle küresel ısınma olayı tetiklenmektedir. İklim değişikliği olayların sıklığı şiddeti, zamanı ve süresi değişiklik göstererek bazı bölgelerde yeni sağlık problemlerine sebep olmaktadır.

Kişinin başlangıçtaki sağlık durumunu etkileyecek iklim değişikliği, bazı bulaşıcı hastalıklarında tetikleyicisidir. Kronik hastalıkları olan bireylerde salgınlardan etkilenerek yöresel sağlık hastalıklarından ilk etkilenen gruplardır. Tabii ki bunu aynı zamanda toplumsal bulunulan kültür ve kapasite de sağlamaktadır. Sağlık alanında yapılan biyoteknolojik araştırma ve geliştirmeler de genom araştırma ve geliştirme teknolojisiyle, tamamen bireysel ve kişisel farkındalıklarla iyileştirme sağlanmaktadır. Kişisel tıp çevrenin demografik faktörleri olan doğanın etkisi, kültür ve kalitenin nitelikli olması, kişinin yardım aldığı danışanının  geliştirici ve uzmanlığının kapasitesiyle doğru orantılı fark yaratmaktadır.

Sağlık Sektörü olarak hizmet sunan kamu birinci ve ikinci basamak hizmetlerin kalitesi ve farkındalığı, özel sağlık sektörü hizmet sunucularının uluslararası boyutta yerel temsiliyle Halk Sağlığının kalitesinde güvence sağlanmaktadır. Atatürk’ün de sözünde olduğu gibi “Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur” diyorum.

Kış aylarında vücut direncini attıran, besinlere de dikkati çekiyorum. Balık, turp,havuç, nar, elma, portakal ya da mandalina, yağlı tohumlar, kuruyemiş, yumurta, ıspanak, pırasa, zerdeçal, kefir, bol yeşillik ile limondur. Yemeklerinizde salata çeşitleri ve yoğurdu ihmal etmemeliyiz.

2030’a doğru değer odaklı ve Hasta Merkezli sisteme geçiş eğilimiyle birlikte, Sağlık Teknolojilerinin Sağlık Ekosistemine etkisi ve uygulamaları sürdürülebilir kalite ve verimlilikle hizmet sunmayı sağlayacak olup, halkın sağlığı ve güvenliği sağlanacaktır.

Betül Serpil Aykam