24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlık BakanlığıSağlık Bakanlığı'nın hazırladığı rehber okulların, kamu kurumlarının ve hastanelerin menüsünü belirleyecek

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehber okulların, kamu kurumlarının ve hastanelerin menüsünü belirleyecek

İçerikleri

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocuk Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı‘ 2019-2023 çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Toplu Beslenme Sistemlerinde Ulusal Menü Planlama ve Uygulama Rehberi’ ile kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle hazırlanan rehberin içeriğini menü planlama ve menülere yönelik standart gramajlar oluşturuyor.

Sağlıklı Beslenme Çevreleri Oluşturulacak

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı bu rehber sayesinde bütün kamu kurum ve kuruşlarında, iş yerleri ve eğitim kurumları da dahil olmak üzere özel kurumlarda, sağlıklı beslenmenin geliştirilmesine yönelik sağlıklı beslenme çevrelerinin oluşturulması, menü planlaması yapılırken enerjinin, tuzun, şekerin, yağın azaltılıp, posanın artırılarak sağlığın korunması ve geliştirilmesi uygulamalarının hayata geçirilmesi, porsiyon kontrolünün sağlanmasıyla standart tarifeler oluşturulması, toplu tüketim yerlerinde kişiye özgü sağlıklı seçimlere imkan tanınmasının sağlayacak menülerin oluşturulması hedefleniyor. Okulların, kurumların, huzurevlerinin, kreş ve bakımevlerinin, yetişkin ve çocuk hastanelerinin, cezaevlerinin, işçilerin ulusal menü programında, özel günler ve ziyafet menülerinde toplu beslenme sistemleri prosesleri ve uygulanmasına dair esaslar yer alacak.

Hedef Sağlıklı Beslenme Alışkanlığının Geliştirilmesi

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehber sayesinde hedef kitlenin besin ve besin öğesi ihtiyaçlarının hesaplaması yapılabilecek. Hedef kitleyi esas alan menünün temel ilkeleri, örnek teşkil edecek menü modellerinin ve menülerin hazırlanması, menülerde yer alan besin öğelerinin içerikleri hakkında değerlendirme yapılabilmesi, vejetaryen menü, besin alerjileri ve glütensiz menü gibi özel durum içeren menülerin düzenlenmesine olanak sağlayacak.

Rehber, menülerde olması gereken standart gramajları, hammaddenin kalite kriterlerini belirleyeceği gibi teknik şartname esasları ile şartname örneklerini, hizmet süreçleri esnasında gıda güvenliği için gerekli tedbirlerin alınmasını, acil durumlar esnasında kriz yönetimi konularını kapsayan ilgili kurum ve kuruluşlara dair gereksinim duyulan standartları da belirleyerek sağlıklı beslenmeye önemli bir katkı sunacak.

Menü planlamasının, temel diyet prensiplerinin, gramaj listeleri gibi gıda standartlarının menüde yer alması sağlanarak toplu beslenme sistemlerinde memnuniyetin artırılması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının insanlara kazandırılması amaçlanıyor. Rehber, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderileceği gibi söz konusu rehbere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ‘www.beslenmehareket.saglik.gov.tr‘ adresi üzerinde de ulaşılabilecek.