18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerSağlık Bakanlığı’ndan aşırı tuz tüketmeyin uyarısı

Sağlık Bakanlığı’ndan aşırı tuz tüketmeyin uyarısı

İçerikleri

‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’ 2021 teması ‘Daha Fazla Lezzet, Daha Az Tuz’ oldu. ‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’ nedeniyle vatandaşlara tuz tüketimi hakkında hatırlatmalarda bulunan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yiyecek ve içeceklerde tüketilen aşırı tuzun çeşitli sağlık problemlerine neden olduğu ve özellikle evde hazırlanan yemeklere ilave edilen tuz miktarına dikkat edilmesi gerektiğine değinildi.

Yiyecekler Farklı Yöntemlerle Daha Fazla Lezzetlendirilebilir

Evde hazırlanan yemekleri lezzetlendirmenin tek yolunun yemeklere ilave edilen bir tutam tuz olmadığına değinen Sağlık Bakanlığı, evde hazırlanan yemekleri daha da lezzetlendirmenin birçok farklı yöntemi olduğuna değindi. Sağlık Bakanlığı’nın aşırı tuz tüketimini engelleyebilmek için vatandaşlara tavsiyeleri ise şöyle;

Yemeklere katılan soğan, sarımsak, maydanoz, dereotu, limon, sirke ve çeşitli baharatlar yemekleri tuzdan daha fazla lezzetlendirir.

İçeriğinde bol miktarda tuz barındıran besinlerin daha az tüketilmesi tuz tüketim miktarını düşürmenin etkili bir yöntemidir.

Günlük tuz tüketim miktarını düşürmenin diğer bir etkili yolu ise yemeklerin hazırlanması ve pişirilmesi esnasında daha az tuz ilave edilmesidir.

Tuz Sodyum ve Klorür İçerir

Tuzun sodyum ve klorür açısından çok zengin olduğuna da değinilen Sağlık Bakanlığı Sağlık Bakanlığı açıklamasında, besinlerin doğal bileşimindeki deniz tuzunun deniz suyunun buharlaştırılması sonucunda üretildiği, kaya tuzunun ise kaya, göl yatakları ya da toprak altından temin edildikten sonra kurutulmasıyla elde edildiği bilgisine yer verildi.

Bundan dolayı da deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe tuzunda sofralarda kullanılan tuzdan hiçbir farkı yoktur.

Günlük Tuz İhtiyacı Besinlerden Alınıyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kişi başına günlük tüketilmesi gereken tuz miktarının 5 gramın altında olması gerektiği yönünde Dünya Sağlık Örgütü tarafından sürekli açıklama yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bu açıklamaya göre bir insanın günlük tüketmesi gereken tuz miktarı tepeleme bir çay kaşığı ya da silme bir tatlı kaşığı tuza denk gelmektedir. Bu kadar tuz ise zaten gün içerisinde tükettiğimiz besinlerin içeriğinde var. Yani tükettiğimiz besinler haricinde hiç tuz tüketmesek vücudumuz tükettiğimiz besinlerden gereksinim duyduğu tuzu zaten alacak.