2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukSağlık Bakanlığı aşı takvimi ve bebek aşıları

Sağlık Bakanlığı aşı takvimi ve bebek aşıları

İçerikleri

Bebeğiniz, doğumu ile birlikte bazı hastalıklara karşı bağışıklık kazanmıştır. Bunu annesinin plasentasından alacaktır; fakat zaman geçtikçe bu bağışıklık kaybolacaktır. Bazı hastalıklar aşı ile önlenebilir. Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenen bebek aşıları Sağlık Bakanlığı aşı takvimi ile kolayca takip edilebilir.

Aşı ile Önlenebilen Hastalıklar ve Aşı Zamanları

Tıpta yaşanan gelişmeler sayesinde kimi hastalıklar aşı ile önlenebilmektedir. Dış dünyaya karşı oldukça korunmasız olan bebekleriniz için bu hastalıkların aşı ile önlenebilmesi oldukça önemlidir.

Hepatit B

Hepatit B, hepatit B virüsünün (HBV) sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavi edilmeyip kronikleştiğinde karaciğer yetmezliği, siroz, karaciğer kanseri gibi önemli hastalıklara sebep olabilir. HBV taşıyıcısı olan bir anneden doğum sırasında bulaşma ihtimali yüksektir. Bu nedenle bebeğinizin ilk tanıştığı aşıdır.

Aşı bacaktan yapılır ve 3 doz şekilde uygulanır.

  • Doz: Bebek doğar doğmaz
  • Doz: 1. ay sonunda
  • Doz: 6. ay sonunda

Hepatit A

Hepatit A, hasta olan kişilerin dışkısı yoluyla yayılır. Su ve besin yoluyla bebeğinize geçebilir. Bu nedenle, genellikle ilerleyen aylarda uygulanması tavsiye edilen bir aşıdır. Bazı durumlarda bebeklerde sarılık görülmesine sebep olabilir.

Aşı bacaktan yapılır ve 2 doz şeklinde uygulanır.

  • Doz: 18. ay sonunda
  • Doz: 24 ay sonunda

Verem

Verem mikrobu hasta olan kişinin öksürme, hapşırma vs. yolu ile havaya yayılır ve soluma yoluyla diğer kişilere bulaşabilir. Verem, solunum sisteminde kalıcı sorunlara yol açabileceği gibi zeka geriliği ve sakatlıklara da sebep olabilir.

BCG aşısı sol kola yapılır ve 2. ayın sonunda tek doz olarak uygulanır.

Üçlü ve Dörtlü Karma Aşı

Dörtlü Karma Aşı (DaBT- İPA) difteri, boğmaca, tetanoz ve çocuk felci hastalıklarına karşı yapılan aşıdır. Beşli Karma Aşı (DaBT- İPA- Hib) bu dört hastalığın yanında Hemofilus Influenza Tip B aşısını da içeren aşıdır. Karma aşı sonrası ateş görülmesi normaldir.

Günümüzde hastalıkların görülme sıklığı düşmüş olsa da görüldüğünde ciddi sıkıntılara yol açacağı için bebeğinizin aşı ile korunması gerekir. Karma aşılarda yer alan çocuk felci aşısı kas içine enjekte edile inaktif polio aşısıdır. Ayrıca, karma aşılara dahil olmayan canlı olarak verilen aşı da vardır.

Temel olarak beşli karma aşı uygulanır. Bacak ya da koldan enjekte edilir. Aşılar 3 doz şeklinde uygulanır.

  • Doz: 2. ay sonunda
  • Doz: 4. ay sonunda
  • Doz: 6. Ay sonunda

Ayrıca 18. ayda da pekiştirme aşısı yapılır. Dörtlü karma aşı da çocuğunuz 1. sınıfa başladığında pekiştirme aşısı olarak uygulanır.

Kızamık- Kızamıkçık ve Kabakulak

Bebek ve çocuklarda sıkça görülen hastalıklardır ve mutlaka aşı ile önlenmelidir.

Kızamık ve kızamıkçık, derinin üzerinde kırmızı ve döküntülü hastalıklardır. Bazı durumlarda ölümcül olabilir. Kabakulak ise tükürük bezlerinin iltihaplanması ile kendini gösteren, beyiz zarına zarar verebilen, kısırlığa sebep olabilen bir hastalıktır. Kabakulak aşısı kızamık ve kızamıkçık ile birlikte yapılır.

Aşı bacaktan yapılır ve 12. ay sonunda tek doz halinde uygulanır. Çocuğunuz 1. sınıfa başladığında ise pekiştirme aşısı yapılır.

Çocuk Felci

Çocuk felcinin iki tip aşısı bulunmaktadır. Biri karma aşı içinde bulunur ve kas içine enjekte edilir. Diğeri ise ağızdan damla şeklinde verilen Oral Polio (OPA) aşısıdır.

 OPA iki doz haline ve ağızdan uygulanır.

  • Doz: 6. ay sonunda
  • Doz: 18. ay sonunda

Pnömokok

Solunum yolu ile bulaşabilen bu virüsler, bakteriyel menenejit, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklara sebep olabiliyor.

Konjüge Pnömokok yani KPA aşısı 2 doz şeklinde uygulanıyor.

  • Doz: 2. ay sonunda
  • Doz: 6. ay sonunda

Ayrıca 12. Ay sonunda da pekiştirme aşısı uygulanıyor. Risk taşıyan çocuklarda ise 2 yaşından sonra farklı bir aşı uygulanıyor. Bu aşı risk devam ettiği sürece, her 5 yılda bir tekrarlanır.

Suçiçeği

Suçiçeği, solunum yoluyla ya da temas ile bulaşabilir. Genellikle çocuklarda hafif atlatılır; fakat bazı durumlarda zatürre ve beyinde iltihaplanmaya neden olabileceğinden aşı ile korunmak önemlidir.

Aşı bacaktan yapılır ve 12. Ayda tek doz olarak uygulanır.

Erişkin Tipi Difteri- Tetenos

Çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde uygulanan bu aşı, ortaöğretim 4. Sınıfta pekiştirme aşısı olarak uygulanır.

Sağlık bakanlığının takviminde yer alan aşıların yanında, diğer önemli hastalıklardan korunması için başka aşılar da önerilebilmektedir. Devletin karşılamadığı aşılar rota aşısı; adbT, abdT-IPA; influenza aşısı, insan papilloma virüsü, meningokok aşısıdır.