28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerGünlük 300 kalori azaltmak, diyabet ve kalp krizi riskinizi azaltabilir!

Günlük 300 kalori azaltmak, diyabet ve kalp krizi riskinizi azaltabilir!

İçerikleri

Sadece 300 Kalori Azaltmak Bile Kalbe Faydalı

Koruyucu kardiyoloji uzmanı ve çalışmanın lideri Dr. William Kraus “ Biz, sağlıklı ve genç insanlar üzerinde kalori kısıtlamanın hastalık işaretçileri üzerindeki etkisini araştırmak istedik. 300 kalori civarındaki kısıtlamanın kalbe faydalı sonuçlar gösterdiğini bulduk.”

Araştırmacılar, iki yıllık bir periyotta, tamamı 50 yaş altındaki sağlıklı insanlardan oluşan iki grup üzerinde çalıştı. 71 kişiden oluşan bir grup, herhangi bir kısıtlama yapılmadan günlük diyet programlarına devam ettiler. Diğer 188 kişiden oluşan grup için ise kalori kısıtlaması yapıldı. Çalışmanın başında, ikinci gruptan günlük kalorilerinin yüzde 25’lik bölümünü kesmeleri istendi.

Kraus, ABC Habere yaptığı konuşmada “Karbonhidrat, yağ ya da protein porsiyonlarını azaltmalarını istemedik. Biz, sadece kalori içeriklerini azalttık.” dedi. Çalışma sırasında çalışmaya katılanlara kalori sayma ve porsiyon büyüklüğü gibi kalori kısıtlamasının temelleri öğretildi.

İnsanlardan diyetlerine iki yıl boyunca uymaları istendi. Fakat kalori kısıtlaması yapılan gruptaki insanların günlük kalori alımının yüzde 12’sini (300 kalori kadar) azaltması istendi.

İstenen bu kalori kısıtlaması ile kadınlar için günlük yalnızca 1600 ile 2400 kaloriye ve erkekler için ise 2000 ile 3000 kalori arasında kalori alımını destekliyor.

Kraus, ABC Habere yaptığı konuşmada “Üçyüz kalori bir dilim elmalı turtaya, 30 adet patates cipsine ya da akşam yemeğinden sonra yenilen atıştırmalığı kaldırmaya eşittir.” dedi.

Yağ Yakımına ve Kötü Kolesretolün Düşmesine Yardımcı Oluyor

Bu kadar sınırlı azaltma yapılmasına rağmen; dikkat çekici faydalar sağlandı. İnsanlar 22 kilo kadar yağ kaybettiler ve kötü kolesterol (LDL) seviyesinde düşme; iyi kolesterol (HDL) seviyesinde yükselme ve kan basıncında düşme görüldü. Ayrıca insülin ile yakından ilgili olan kan şekeri hormonu, diyabet riskinin azaltılmasını sağlıyor.

Kraus, ABC Habere yaptığı konuşmada “Açıkçası bizi şaşırtan şey, normal parametrelere sahip, genç ve normal kilolu kişilerde çıkan sonucun büyüklüğü idi.” dedi.

Araştırmacılar, genç ve sağlıklı yetişkinlerde bile, orta derecede kalori kısıtlamasının, kalp sağlığı için potansiyel uzun vadeli bir fayda ile kardiyovasküler risk faktörlerini iyileştirebileceğini keşfetti.

Bir sonraki adım ise SONUCUN NEDEN BU KADAR BÜYÜK OLDUĞU idi.

Kraus ABC Habere “ Biyolojik parametrelerinde bir miktar iyileşme bekledik çünkü kilo kaybediyorlardı.” dedi ve ekledi “Fakat kilo kaybı iyileşmeni sadece yüzde 25’ini açıkladı.”

Dr. Kraus geri kalan yüzde 75’lik bölüm için bazı teoriere sahip.

“Kalori kısıtlamasının DNA metilasyonu üzerindeki etkileri gelecekte çalışmak istediğimiz bir şeydir.” (Dr. Kraus)

Metilasyon, DNA’nın beslenme de dahil olmak üzere çevresel değişimlere tepki vermesini sağlayan bir tür kimyasal değişimdir.

Harvard’da bir beslenme ve epidemiyoloji profesörü olan Dr. Frank Hu, çalışmayı “birçok açıdan çığır açan” olarak nitelendirdi, fakat tedbirli bir yaklaşım takındı.

“Kalori kısıtlamasının uygulanmasında, günlük kalorileri güvenilir bir şekilde hesaplamak ve optimal seviyede kalori kısıtlaması oluşturmak pratikte zordur.”

Kalori hesaplaması ile ilgili olarak; “küresel obezite salgınını engelleme olasılığı düşük” dedi. Ayrıca “Sosyal normları değiştirmek ve sağlıklı yeme ortamı oluşturmak insanların daha sağlıklı kilolara sahip olmalarını kolaylaştırabilir.” dedi. Ayrıca, kalori kısıtlaması gibi ucuz ve etkili yöntemler, obezite salgınına değinmek noktasında büyük bir fırsat olabilir.

Kraus’a göre kalori azaltma işinin özünde “Bir şey yapmak, hiçbir şey yapmamaktan iyidir.”