Araştırmacılar, şekerli içecek tüketenlerin tüketmeyenlere kıyasla %16 daha fazla şeker hastalığı riski taşıdığını söylüyor. Diyet gazlı içeceklerin bu riski azaltmadığı kanıtlandı. Tip 2 diyabet hastalığı riskinizi azaltmak için tek yapmanız gereken içtiğiniz şeylere dikkat etmek.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma sürekli olarak şekerli içecekler tüketen insanların tip 2 diyabete yakalanma risklerinin önemli derecede arttığını göstermektedir. Araştırmada 192,000 katılımcının 26 yıl boyunca şekerli içecek tüketimleri takip edilmiş ve her dört yılda bir düzenli olarak sağlık kontrolleri yapılmış. Araştırmacılar bol miktarda şekerle tatlandırılmış içecekler ve hazır meyve suyu tüketenlerin tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskinin %16 daha fazla olduğunu tespit etmiş. Özellikle obezite dünya genelinde bu kadar yaygın bir sorun haline gelmişken, uzmanlar insanların hala her gün gazlı içecekler tüketmeye hevesli olmalarına oldukça şaşırıyor.
Uzmanlar, bu içeceklerden alınan kalori ve şekerin içecek yerine yiyeceklerden alınabileceğini belirtiyor. Ayrıca insanların bu içeceklerin sağlıksız olduklarını bildiklerini ancak bir kutu gazlı içecekte ne kadar şeker olduğu hakkında bir fikirleri olmadıklarının altını çiziyor.
Ancak bir kutu gazlı içeceğin içinde marketten alabileceğiniz herhangi bir şeker paketinin içinde bulunan şekerden çok daha fazla şeker bulunuyor:
- 1 kutu kolanın içinde 39 gram,
- 1 kutu meyve suyunun içinde 30.9 gram,
- 1 küçük bardak Starbucks lattesinin içinde 32 gram şeker bulunuyor.
Oysa ortalama bir şekerin tüm paketinin içinde sadece 29 gram şeker var.
Diyet İçecekler Hiçbir İşe Yaramıyor
Araştırmacılar diyet gazlı içeceklerin de hiçbir farkının olmadığını belirtiyor.
Yapay olarak tatlandırılmış içecekler içen insanların tip 2 diyabet riski ise %16 değil %18 artıyor. Ancak uzmanlar bu %2’lik farkın başka etkenlere bağlı olabileceğinin de altını çiziyor.
Bunun sebebi şeker hastalığı riski taşıyan insanların veya önlem almak isteyenlerin gazlı içecekler yerine bunların diyet ürünlerini tercih etmesi ve nihayetinde mevcut riske bir de bu içeceğin riskinin eklenmesi olduğunu düşünüyorlar.
Diyet içeceklerde bulunan ve yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcı daha önce de çeşitli araştırmalara konu olmuştu.
Her ne kadar tüketildikten hemen sonra kan şekerini arttırmasa bile 2018 yılında yapılan bir araştırma bu maddenin kortizol seviyelerini ve insülin direncini potansiyel olarak etkileyebildiğini kanıtlamıştı.
Uzmanlar önlem almak için normal gazlı içeceklerden bu içeceklerin diyet ürünlerine geçmenin hiçbir anlamı olmadığını bunun yerine daha fazla su içmeye odaklanmaları gerektiğini söylüyor.
Arada Bir İçmeye İzin Var
Şeker ile tatlandırılmış içeceklerin sağlığınızı olumsuz etkilememesi için bu içecekleri hayatınızdan tamamen çıkartmanıza gerek yok.
1 kutu gazlı içecek veya meyve suyu yerine bir bardak su veya şekersiz kahve veya çay içmek tip 2 diyabet riskinizi %2 ila %10 arasında azaltabiliyor.
Araştırmacılar şekerli içecekler yerine alkolsüz ve yapay tatlandırıcı içermeyen içecekler tüketilmesini öneriyor. Ayrıca her ne kadar meyve sularının içinde faydalı besinler bile olsa, aşırıya kaçılmadan ölçülü miktarlarda tüketilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Şeker Bağımlısı Mısınız?
Uzmanlar şekerin eroinden daha bağımlılık yapıcı olduğunu ancak sürekli olarak şekere maruz kaldığımızdan toplumun bu bağımlılığı kabullendiğini belirtiyor. Bu da bu sorundan kaçınmamızı veya bu sorunu kontrol altına alabilmemizi epey bir zorlaştırıyor.
En yaygın şeker bağımlılığı ise aromalı kahve kremaları gibi zararsız görünen beslenme şekillerinde gözlemleniyor. Hastaların büyük bir çoğunluğu şeker ile tatlandırılmış bu kahve kremalarını kullanmaktan uzun uğraşlar sonunda bile vazgeçemiyor.
Uzmanlar, günde bir kutu gazlı içecekten daha fazla içme ihtiyacı duyanlar ile günde en az 3 şekerli kahve içmeden duramayanların ise kesinlikle şeker bağımlısı olduklarını belirtiyor. Eğer bu alışkanlıklarınızdan kurtulmaya çalıştıysanız ama bu çabanız çok uzun sürmediyse de kendinizi şeker bağımlısı olarak kabul etmeli ve yardım almalısınız.