28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberler50 yaş üstü herkes kolonoskopi yaptırmalı mı?

50 yaş üstü herkes kolonoskopi yaptırmalı mı?

İçerikleri

Araştırmalar kolorektal kanseri için düşük riskli kişilerin 50 yaşından sonra kolonoskopi yaptırmasının şart olmadığını gösteriyor. Ancak bazı uzmanlar taramanın etkili olduğunu ve araştırma sonuçlarının uygulamaları değiştirmeyeceğini düşünüyor. Bu yaştan sonra özellikle ailesinde kolorektal kanser vakası olan insanların doktorları ile bu konuda mutlaka görüşmeleri öneriliyor.

Eğer 45 yaşından büyükseniz uzmanlar mutlaka kolorektal kanser taraması yaptırmanızı öneriyorlar. Ancak yeni bir araştırma birçok insan için bu taramanın bir zorunluluk olmadığını savunuyor. Mevcut uygulamalar dahilinde doktorlar 50 ila 79 yaş aralığından rutin olarak bağırsak taraması yaptırmalarını istiyor. Ancak araştırma hastalığın, bu riskin tespitinden sonraki 15 yıl içerisinde faal bir duruma geçtiğini ve hastaların hayat kalitesini etkilemediği için bunun bir gereklilik olmadığını beliriyor. Her ne kadar araştırma kişiselleştirilmiş tıbbın tarama prosedürlerini nasıl değiştirebileceğine dair ilginç verilere sahip olsa bile uzmanlar tarama prosedürlerinin düzenli bir şekilde devam ettirilmesinden yanalar.

Uzmanlar kolon kanseri taramasının oldukça etkili olduğunu ve taramalar yapılmaya başlandığından bu yana bu hastalığın önemli ölçüde azaldığını belirtiyor. Birçok uzman da bu araştırma sonucunun tıpta gerilemeye neden olacağından endişeli.

Tarama Yaptırmalı Mı Yoksa Yaptırmamalı Mı?

Kolon kanseri için düzenli tarama yaptırmak hastalığın erken belirtilerinin tespiti için çok önemli. Ancak bu, hayatı boyunca her 23 kişiden birinin kolon kanserine yakalandığını düşünüldüğünde oldukça önemli bir tedbir. Tarama sürecine dışkı numunesi ile birlikte görsel muayene ve kolonoskopi dahildir. Süreç her ne kadar güvenli de olsa invazif müdahalelerde bazı nadir durumlarda bağırsakta kanama veya yırtılma meydana gelebiliyor.

Yapılan araştırma ise tüm bu süreçleri değerlendirip, yapılacak taramanın faydaları ile riskleri ile karşılaştırmış. Sonuç olarak düşük riske sahip insanların tarama yaptırmasının gerekli olmadığı kanısına varmış. Araştırmacılar 50 yaşından sonra insanların önlerindeki 15 yıl boyunca bağırsak kanseri riskinin oldukça düşük olduğunu ve bu yüzden tarama yaptırmalarının gerekli olmadığını belirtiyor. Önlerindeki 15 yıl boyunca bağırsak kanseri riskinin yüksek olan grubun sadece %3’lük bir dilimi temsil ettiği de araştırma sonuçlarında yer alıyor.

Bilim insanları araştırmanın geliştirilmesi gerektiğini ve ileriki zamanlarda daha farklı sonuçlar elde edilebileceğini düşünüyor. Taramaların hangi yaş aralığında daha etkili olduğu, ne gibi testlerin kullanılması gerektiği ve hangi durumda hangi şekilde test yapılması gerektiği hakkında hala bir belirsizlik var.

Doktor Önerileri ve Tavsiyeleri Değişmiyor

Kolonoskopi veya diğer testleri yaptırmaktan korkan kişilere kötü haberimiz var çünkü bu araştırmanın sonuçları doktorların öneri ve tavsiyelerinde bir değişikliğe neden olmayacak. Uzmanlar 50 yaş üstü tarama yaptıran hastaların %40’unda kanser öncesi oluşan ve adenoma adı verilen bir yapı bulunduğunu ve eğer müdahalede bulunulmazsa ileride kansere dönüştüğünü belirtiyor. Eğer bu hastalar tarama yaptırmazsa yakın gelecekte kolon kanseri vakalarının katlanarak artacağından korkuyorlar.

Kişiselleştirilmiş tıbbın gayet başarılı olduğunu ancak her hasta için özellikle de tarama süreçleri için doğru sonuçlar vermediği konusunda hem fikir olan doktorlar bu çabaların şu an için yetersiz olduğunu ama gelecek vadeden çabalar olduklarını belirtiyor. Bu araştırma sonuçlarının klinik kararları ve prosedürleri etkilemeyeceğini belirten uzmanlar, araştırma sonuçlarının 15 yıllık süre için tam anlamıyla gerçekleri yansıtmadığını düşünüyor.

Kişiselleştirilmiş tıbbın her farklı hasta için uygun sonuçlar vermeyeceğini belirten uzmanlar araştırmanın da sağlık politikalarında herhangi bir değişime neden olmayacağından eminler. Bu gibi araştırmaların yapılmasının ise oldukça gerekli olduğunu, ancak bu sayede genç hastalarda artan kanser vakalarının açıklanabileceğini ve önlenebileceğini belirten uzmanlar, bu ve benzeri gibi araştırmaları sonuna kadar desteklediklerinin de altını çiziyorlar.

Kolon kanseri vakaları 50 yaş altındaki kişilerde sürekli olarak artıyor ve mevcut uygulamaların yetersiz olduğu doktorlar tarafından da kabul ediliyor. Doktorların en umutlu olduğu konu ise kişiselleştirilmiş tıbbın bu gibi araştırmalar ile tarama süreçlerinin doğruluğu konusunda gelecekte gerekli verileri sağlamasıdır.