Romatizma, herkeste farklı etkiler gösteren bir hastalıktır. Bu sebeple romatizmal hastalıklar için herkesten farklı hikayeler duymak mümkündür. Tedavisi de hastalığın türü, şiddeti, etkileri, hastanın durumu ele alınarak her hastaya göre farklı olarak ele alınabilir. Hastanın mutlaka takip altında olması gerekmektedir. Çağlar boyu eklem kas ağrıları, romatizmal hastalıklar insanların üzerine en çok yorum yaptığı kendi tedavi yöntemlerini uydurduğu hastalıklardan olmuştur. Hasta kendi durumunun başkalarınınki ile aynı olma ihtimalinin çok düşük olduğunu bilmeli başkalarının tedavi önerilerine itibar etmemelidir. Çünkü yanlış tedavi hastalığın ilerlemesine veya kötüye gitmesine neden olacaktır.
Romatizmal bazı hastalıklarda tam teşhisi koymak uzun sürebilir hatta yıllar sonra kuşkulanan hastalıktan başka bir hastalığa doğru seyr görülebilir. Kesin tanı için uzun süre test ve tahliller ile uzman takibi gerekebilir. Yine de majör bulgular ile birlikte erken teşhis sağlanabilir ve büyük önem arz etmektedir.
Romatizmal hastalıkların bazılarında bir süre (ki bu yılları alabilir) hastalığı taşıdığınızı unutacak kadar iyi geçirmenize rağmen hastalık bir anda en ağır şekli ile size kendini hatılatabilir. Bu yüzden en iyi dönemde bile tedavi sürecinden vazgeçilmemeli, kontrollere devam edilmelidir.
İlaç tedavisi ve gerekirse fizik tedavi gerekebilen hastalıkların geneli ömür boyu sürmektedir.
Mevsim etkilerinin, dönemsel etkilerin de görülebildiği hastalıklarda hastanın kendi hastalığını tanıması ve hangi dönemde veya hangi şartlarda ne ile karşılacağını bilmesi doğal bir durum halini alır, çünkü artık hastalık hastanın yol arkadaşıdır.
İlaçların ve verilen egzersizlerin sürekliliği hastalıklarda iyileşme süreci başlatmasa bile ilerlemesini yavaşlatabilir veya tamamen durdurabilir. Ağrı ve şikayetleri azaltır.
Eklemlere özen göstermek yormamak özellikle kilo hususunda dikkat etmek bir romatizmalının olmazsa olmaz şartlarındandır. Doktor tavsiyesi ile düzenli uyku ve beslenme de çok önemlidir.