18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkRomatizma Nasıl Anlaşılır? Nasıl Geçer? Doğal Kürler

Romatizma Nasıl Anlaşılır? Nasıl Geçer? Doğal Kürler

Eklemlerde, kaslarda ve çevresindeki bağ dokusunda ağrı ve iltihap ile oluşan romatizma nasıl anlaşılır? Nasıl geçer? Doğal tedavisi nasıldır?

İçerikleri

Romatizma ya da romatizma bozukluğu, eklemleri veya bağ dokusunu etkileyen kronik sıklıkla ağrıya neden olan durumlar için kullanılan genel bir terimidir. Bu tür rahatsızlıkların araştırılması ve terapötik müdahalelere romatoloji denir.

Romatizma Nasıl Anlaşılır?

Her yaşta görülmesi muhtemel olan romatizma hastalığı eklemlerde şişlik ve ciddi ağırlıklar ile kendisini belli eder. Eklem bölgelerindeki ağrı ve sızıların farklı belirtileri ile anlaşılması mümkündür. Romatizma nasıl anlaşılır diye merak edenler mutlaka sindirim sistemi ve nörolojik anlamdaki belirtilerini takibi almalıdır. Saç ve benzeri deri değişiklikleri, dolaşım sisteminde yaşanan problemler ve böbreklerde meydana gelen sorunlar da romatizmanın anlaşılması için yeterlidir. Bu belirtilerle birlikte eklemlerde şişlikler artacak ve hareket kısıtlılığı oluşacaktır. El ve ayak parmaklarında beyaz renk oluşumu ve solma durumu da görülebilir. Romatizma hastaları aynı zamanda güneş ışığına karşı çok hassas olmaktadır. Merdiven inip çıkmak bile kendileri için çok zor olacaktır. Kalp çarpıntısına neden olacak birçok belirtisi bulunur.

Romatizmal Hastalıkların Ortak Belirtisi

• Eklem ağrısı
• Bir eklem veya eklemde hareket kaybı
• Enflamasyon – eklem veya etkilenen bölgede şişlik, kızarıklık ve sıcaklık

Yaygın Romatizmal Bozukluklar

Yıllar önce, bu sağlık sorunları romatizmanın geniş başlığı altında değerlendiriyordu. Ancak şu anda 200’den fazla farklı romatizmal hastalık bulunmaktadır. En yaygın olan romatizmal hastalıklar şunlardır:

  • Osteoartrit
  • Romatoid artrit (RA)
  • Lupus
  • Spondiloartropatiler – ankilozan spondilit (AS) ve psoriatik artrit (PsA)
  • Sjögren sendromu
  • Gut
  • Skleroderma
  • Enfeksiyöz artrit
  • Juvenil idiyopatik artrit
  • Polimiyalji romatika

Romatizmal Hastalığa Neden Olan Nedir?

Bu koşulların çoğu, bağışıklık sisteminizin bozulması ve kendi dokularınıza saldırması ile meydana gelir. Bu uzmanlar tarafından kesin olarak belirlenmiş bir durum değildir. Romatizmal hastalıkların çoğunun kesin nedeni bilinmese de genetik faktörler, cinsiyet, çevresel faktörler ve yaş faktörleri önemlidir. Çevredeki sigara dumanı, kirlilik veya enfeksiyona neden olarak da ortaya çıkabileceği düşünülmektedir.  Romatizmal hastalıklarda toplumsal cinsiyet de rol oynar. Romatizmal hastalıklar kadınları erkeklerden daha fazla etkilemektedir.

Romatizma Nasıl Geçer?

Romatizma hastalığı hem tıbbi yöntemler hem de doğal kürlerle iyileştirilebilecek bir rahatsızlıktır. Özellikle son dönemlerde ilaçlar ve bitkisel tedaviler dikkat çekmeye başlamıştır. Bu anlamda tedavi destekleyecek ve daha kısa sürede sonuç alınmasını sağlayacak şekilde fizik tedavi ve rehabilitasyon desteği de alınmalıdır.

Hastaların romatizma şikayetlerini tespit ettikten sonra romatizma seviyesini belirleyebilmek için doktorlar öncelikle testler yapacaktır. Her hastanın romatizma tedavisi birbirinden farklı olabilir. Kimi romatizmalar iltihaplıdır ve bu hastalık için çok daha fazla ilaç kullanımı gerekmektedir. Bu ilaçların neler olacağını belirlemek için de doktor kontrolü yapılmaktadır. Genellikle krem ve merhem ile masaj yapılması istenir. Bu nedenle fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri çok fayda sağlar.

Romatizma Doğal Kürleri

Romatizma hastalığına iyi gelecek bazı doğal kürler bulunmaktadır. Bu kürler sayesinde hastalar tedavilerini destekleyerek daha kısa sürede olumlu sonuçlar alabilirler. Bu kürlerden birisi zerdeçallı çay olarak bilinir. Bir çay kaşığı zerdeçal ile birlikte ısırgan yaprağı ve lavanta, su içerisinde kaynatılarak günde üç kez içilebilir. Bu kür romatizma ağrılarına çok iyi gelmektedir. Aynı şekilde karanfil, kırmızı acı biber, ısırgan otu, bal ve zencefil ile hazırlanacak çaylar da ağrılara çok iyi gelecektir. Bu karışım aynı zamanda ağrıyan bölgelere sürülerek sargı bezi yardımıyla bekletilebilir. Günde iki kez yapılması yeterli olacaktır.

İltihaplı Eklem Romatizması İçin Öneriler