28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkReflü olup olmadığı nasıl anlaşılır? Ne iyi gelir Saraçoğlu

Reflü olup olmadığı nasıl anlaşılır? Ne iyi gelir Saraçoğlu

Reflü, mukusta başlayan mide salgılarının ağza ve yemek borusunda yer değiştirmesidir. Reflü kendini ağza kadar gelen yiyecek ya da acı tat ile göstermektedir. Tüm dünya genelinde ve ülkemizde çok sık karşılaştığımız reflü neden olur? Belirtileri nelerdir? Reflü nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Ağza alınan her gıdanın mideye inmesini yemek borusu sağlamaktadır. Hortuma benzeyen bir şekle sahip olan yemek borusu ve mideyle birleşen alt kısmında kapakçık vardır. Bu kapakçıkta yaşanan gevşeklik nedeni ile mide asidi yemek borusuna geri kaçarak reflüye neden olur. Reflü erişkinlerin %20’sinde görülmektedir.

Reflü Nedir, Neden Olur?

Birçok kişi internette ‘’Reflü nedir, neden olur? ’ diye araştırma yapmaktadır. Mide asidi ile mukus tarafından oluşturulan salgıların midede ya da yemek borusunda yer değiştirmesine reflü denir. Reflü farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Reflüsü olan kişilerin öncelikle doğru ve düzenli beslenmeyi öğrenmesi gerekir.

Birçok insanda yemek yedikten sonra ekşime, hazımsızlık ve yanma şikayetleri görülür. Özellikle mide asidi ve ağza kadar gelen yemek şeklinde ortaya çıkan reflü bazı kişilerde oldukça rahatsız edici bir etki bırakmaktadır. Kadınlarda daha sık görülmesi ile beraber erkeklerde de görülebilen bir hastalıktır. Reflü farklı etkenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Reflüye neden olan etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yağlı ve kızartılmış besinler
  • Alkol
  • Sigara
  • Kafein
  • Naneli yiyecekler
  • Nane
  • Mide fıtığı
  • Hamilelik
  • Asitli içecekler

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü tipik ve atipik semptomlar şeklinde görülür. En çok karşılaşılan tipik reflü belirtileri midede ekşime, yanma, göğüste ağrı, ağızda acı tat hissi ve yenilenlerin ağıza gelmesidir. Atipik reflü belirtileri arasında ise kuru öksürük, sinüzit, seste kısılma, ağız kokusu ve diş çürümesi yer alır. Bu belirtiler genelde kulak burun boğaz hastalıkları ile karıştırılmaktadır.

Göğüs ağrısına neden olan reflü hastalığı kalp hastalıkları ile de karıştırılmaktadır. Kesin teşhis için mutlaka bir doktora gidilmeli ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Reflü birçok farklı hastalığa neden olabilmektedir. Reflü nedeni ile en çok karşılaşılan hastalıklar farenjit, astım ve akciğer hastalıklarıdır.

Reflü Nerelerde Ağrı Yapar?

Reflü semptomları artan kişilerin en merak ettiği konulardan biri de reflü nerelerde ağrı yapar sorusudur. Reflü gecenin bir vaktinde bir anda göğüs ağrısına neden olabilir. Bunun dışında bazı kişiler reflüye bağlı yanma hissini sırt, kol ve omuz bölgelerinde hissedebilir. Reflü karın kasları ve göğüs kaslarında da ağrıya neden olur.

Reflü Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Yemek yeme alışkanlıkları ile bazı besinlerin sık tüketilmesi mide asidine neden olur. Buna bağlı olarak yiyecekler boğaza kadar geri gelir ve midede yanma hissi oluşur. Bu durum reflünün anlaşılmasını sağlayan temel belirtilerdir. Boğazda ve göğsün ön kısmında yanmaya neden olan reflü bu etkilerinden dolayı kalp spazmı ile karıştırılmaktadır.

Reflü şikayetleri arasında; diş hastalıkları, kuru öksürük, boğaz ağrısı, kulak iltihabı yer alır. Yaşanan semptomların reflüye bağlı olduğunu anlamak için mutlaka bir doktora giderek gerekli tahlillerin ve tetkiklerin yapılması önerilmektedir.

Reflü Ciddi Bir Hastalık Mıdır?
Reflü Ciddi Bir Hastalık Mıdır?

Reflü Ciddi Bir Hastalık Mıdır?

Reflü tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Reflü tedavi edilmediği zaman yemek borusunda iltihap, kanama, ülser, darlık gibi çeşitli hastalıklara neden olur. Hücre bozulmasına da neden olan reflünün önemsenmesi ve bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Reflü Özofajit Kanser Yapar Mı?

Reflünün ciddi bir hastalık olduğunu bilen kişiler reflü özofajit kanser yapar mı korkusuna kapılmaktadır. Reflü yemek borusunda kanama ve daralma gibi problemler yaratabilir. Ancak reflünün oluşturmuş olduğu hasarların en önemlisi prekanserözdür. Yani kansere hazırlayıcı değişikliklerdir. Reflü hastalarında yemek borusu ve mide kanserlerine daha fazla rastlanmaktadır.

Reflüye Ne İyi Gelir İbrahim Saraçoğlu

Reflü genelde yağlı gıdalar ve çikolata gibi yanlış beslenme ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Beslenmenin önemine dikkat çeken İbrahim Saraçoğlu reflü konusunda önemli bilgiler vermiştir. Reflüye ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından süt olarak cevaplanmıştır. Mide ağrısı ve yanması olduğu anda iki yudum süt içilmesini öneren Saraçoğlu, sütün 3 dakika içerisinde etki edeceğini belirtmiştir.

Süt içtikten sonra geçen yanma ve ağrılar tekrarladığında yine süt içilebilir. Reflü tedavisinde havuç etkilerinden de bahseden Saraçoğlu, akşamları yatmadan önce bir bardak havuç suyu içilmesini önermektedir.

Reflü İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Birçok hastalıkla karıştırılan reflü için Dahiliye ya da Gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir.

Mide Yanmasını Gideren 5 Pratik Yöntem