Birçok aile çocuklarına oyalamak amacıyla telefon ya da tablet almakta. Yetişkinlere göre çocukları daha kötü şekilde etkileyen bu cihazların kullanımıysa süresiz oluyor. Belli bir sınır getirilmeden ve her yaş grubunun elinde olan telefon ve tabletler aslında çocuk sağlığı için oldukça tehditkardır.
“Çocukların Cep Telefonu Kullanmaları Sakıncalıdır!”
Prof. Dr. Mustafa Gerek konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Son dönemlerde özellikle çocuklar duyma problemi ile geliyor. Oyun oynamak amaçlı kullanılan telefonlar ve uzun süreli kulaklık kullanımı işitme problemlerine neden olmakta. Ayrıca tablet ve telefonların sırf çocukları oyalamak için verilmesiyse yanlış bir tutum. Bu nedenle şikayetler arasında bel ve sırt ağrıları, baş ağrısı, vücudun çeşitli bölgelerinde tutulma ve görme bozukluğu sorunları bulunuyor.”
Teknolojik cihazların bu denli bağımlı halde kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Prof. Dr. Gerek, çocukların bu cihazlardan mümkün olduğunca uzak tutulmaları konusunda aileleri uyardı.
“Sık Sık Kulaklık Kullanmak Duyma Problerine Neden Oluyor!”
Telefonların kulaklıkla kulanılması işitme problemlerine yol açıyor. Radyasyon yayan cihazların hem sürekli hem de kulaklık takılarak kullanılması iç kulağa zarar verip denge kaybı sorunlarına bile neden olabiliyor. Ayrıca kulaklık dış kulakta enfeksiyona da yol açabiliyor. Radyasyonun yayılması ve ses dalgalarıyla birlikte direk iç kulağa ulaşması işitme kaybına davetiye çıkarıyor.
Prof. Dr. Gerek konuşmasının devamında şunları ifade etti; ” Cep telefonları mümkün olduğunca uzağımızda durmalı ve yatak odası dışında şarj edilmelidir. Yaydığı radyasyon beyin de dahil olmak üzere pekçok organa ve duyuya hasar verebilir.”
Ailelerin yaptığı bir yanlış da ağlayan çocuğu susturmak için eline cep telefonu vermeleridir. Bu cihazdan dolayı çevresiyle iletişimi kesen çocuk aynı zamanda radyasyonun etkisinde kalıyor. 12 yaşın altı çocuklar yetişkinlerden fazla etkileniyor. Ailelerin bu yanlış tutumu dolayısıyla asosyal ve çeşitli sağlık sorunları olan çocukların yetişmesine neden olmakta. Belli ve kısa bir süre belirlenip bu süre dışına çıkılmamalıdır. Telefonla oynayan bir çocuğun öğrenme güçlüğü ve düzgün konuşamama gibi sorunları olabilmekte. Burada ailelere düşen çocuklarının sağlığını ön planda tutarak, teknolojik aygıtlardan mümkün olduğunca uzak tutmaktır.
Prof. Dr. Gerek, uzun süreli telefon kullanılmasının çocukların iskelet yapısının bozulmasına neden olduğunu da vurguladı.