16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeProbiyotik turşu nedir? En güzel probiyotik turşu evde nasıl yapılır?

Probiyotik turşu nedir? En güzel probiyotik turşu evde nasıl yapılır?

İçerikleri

Rahmetli Münir Özkul ve Adile Naşit’in en güzel film repliklerinden biridir, en lezzetli turşu sirkeden mi yoksa limondan mı olur kavgası… Türk mutfağının en güzel lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alan turşu, kimilerine göre en lezzetlisi sirke ile kimilerine göre ise limon ile yapılır. Bu tartışma, daha çok uzun yıllar gündemde kalacak gibi görünüyor. En güzel turşu nasıl yapılır?

İçinde marketlerden satın alınan sirke, limon, limon tuzu olan ya da marketlerde hazır satılan turşu suları ile yapılan turşuların sağlık açısından hiçbir faydası yoktur demek tam anlamıyla doğru olmasa da sağlık açısından çok fazla etkileri bulunmaktadır. Yediğimiz turşunun sağlık açısından faydalı olabilmesi için probiyotik özellikte olması gerekmektedir. Peki, probiyotik turşu nedir, probiyotik turşu nasıl yapılır?

Sağlıklı Yaşam İçin Probiyotik Turşu

Eskiden şimdilerde olduğu gibi meyve ve sebzeleri her mevsim bulma şansı yoktu. Özellikle yaz aylarında bulunan meyve ve sebzeleri kış aylarında da tüketebilmek için bu meyve ve sebzeleri saklama yollarına başvurulmaktaydı. Gıdaların kış için saklama yollarından en lezzetli olanı turşudur. Turşunun lezzetli olması için sirke, sarımsak, limon ya da limon tuzu ile yapılması gerekmektedir. Fakat sağlıklı olması için fermantasyon işleminden geçerek probiyotik turşu olması gerekmektedir.

Probiyotik turşu demek, insan sağlığı için çok çok önemli faydaları bulunan canlı bakterilerin turşunun içinde var olması demektir. Probiyotik yani canlı ve faydalı bakterilerin oluşması için belirli bir süre fermantasyon yani mayalanması gerekmektedir.

Probiyotik Turşu Nasıl Yapılır?
Probiyotik Turşu Nasıl Yapılır?

Probiyotik Turşu Nasıl Yapılır?

Sağlığınıza sağlık katmak istiyorsanız bol bol turşu yemeniz önerilmektedir. Çünkü turşu bir şifa deposudur. Ayrıca probiyotik turşu sayesinde yediklerinizi çok daha kolay bir şekilde sindirebilirsiniz.

İnsanları probiyotik turşu yapmaya yönlendirmek için birçok tarifte, sirke ile yapılan turşu gibi kütür kütür ve çok lezzetli olduğu belirtilmektedir. Ancak probiyotik turşu normal turşu gibi lezzetli değildir. Çok açık ve net söylemek gerekirse biraz mayhoş bir tadı vardır. Söz konusu olan sağlık ise şifa niyetine deyip hiç olmazsa haftada 2-3 defa probiyotik turşu yemek gerekir. Peki, probiyotik turşu nasıl yapılır?

1- Hazır su veya kaynamış soğutulmuş su kullanabilirsiniz. Köyde yaşayanlar ya da imkanı olanlar doğal kaynak suyu bulabilirlerse çok daha iyi olur.

2- Turşu yapacak olduğunuz malzemeleri güzelce yıkadıktan sonra cam kavanoza yerleştirin. Plastik bidon kullanmayınız. Mümkünse turşuyu 1 litrelik konserve cam kavanozlarına kurunuz.

3- 1 litre cam kavanoz için 1 litre su içerisine bir yemek kaşığı kaya tuzu ve bir paket probiyotik turşu mayası döküp tuz ve Maya eriyinceye kadar karıştırın. Eridikten sonra cam kavanoz içerisindeki turşuluk malzemelerin üzerine dökün.

4- Probiyotik turşu yapımının en önemli püf noktası, kesinlikle malzemeler suyun altında kalmalıdır. Suyun üstünde kadar malzeme küflenir ve turşunun bozulmasına sebep olur. Malzemelerin suyun yüzeyine çıkmasını önlemek için üzerine bir ağırlık koyabilirsiniz. Mesela ağırlık olarak bütün bir limon iyi bir fikir olabilir.

5- Normal turşular gibi ekşi aroması olması için probiyotik turşu yaparken malzemelerin üstüne ekşilik vermesi için asma yaprağı ya da olgunlaşmamış üzüm( koruk- konulur.

6- Turşuyu kurduktan sonra kavanozun kapağını çok sıkı olmayacak şekilde kapatın. 3 gün boyunca kavanozun kapağı biraz gevşek kalsın ki içindeki gaz dışarıya çıksın. 3 günün sonunda kapağı sıkı bir şekilde kapatıp kavanoz tekrar karanlık bir ortama kaldırılır. Yaklaşık 15-20 gün içerisinde turşu yemeğe hazır hale gelmektedir.

7- Turşu olduktan sonra uzun bir süre bozulmadan muhafaza edebilmek için mutlaka buzdolabında saklayınız.

Probiyotik turşu nedir? En güzel probiyotik turşu evde nasıl yapılır?