Plak, dişlerinizde, diş dolgularında, diş etlerinde, dilde ve protezlerde biriken yapışkan, yumuşak bir bakteri tabakasıdır. Birden fazla plak tabakası, tükürüğünüzde bulunan minerallerle birleştiğinde, tartar adı verilen beyaz, kireçli sert bir maddeye dönüşür.
Yediğiniz yiyeceklerden şekerle beslenen oral bakteriler için üreme zemini oluşturur. Ek olarak, bu işlem sırasında diş minesini parçalayan ve diş boşluklarına yol açan asit oluşturur. Bakteriler ayrıca çeşitli periodontal sorunlara neden olan toksinler üretir.
Ağız hijyenine uyulmaması, kötü fırçalama tekniği, sağlıksız beslenme, kalıtım ve profesyonel bakım eksikliği gibi birçok faktör plak oluşumuna katkıda bulunur.
Tartar, dişleriniz üzerinde mineralleşince, çıkarılması çok zordur. Diş hijyenini korumak, plak ve tartar birikimini önlemenin anahtarıdır. Düzenli diş hijyenine ek olarak, plak ve tartarı gidermek için bazı doğal ilaçlar kullanabilirsiniz.
İşte dişlerinizde oluşan plak ve tartarları yok eden doğal çözümler.
Hindistan Cevizi Yağı İle Gargara Yapın
Yağ gargarası, ağız sağlığını destekleyen ve dişlerden plak çıkarılmasına yardımcı olan asırlık bir uygulamadır. Sızma Hindistancevizi yağı, gargara için mükemmeldir, çünkü Hindistan cevizi yağında anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etkiye sahip olan laurik asitte yüksektir.
1 çorba kaşığı sızma hindistancevizi yağını ağzınızda 15 ila 20 dakika bekletin. Sonra tükürerek her zamanki gibi dişlerinizi fırçalayın. Sonuç alana kadar sabahları kahvaltıdan önce her gün bu uygulamayı tekrarlayın.
Karbonat İle Dişlerinizi Fırçalayın
Sodyum bikarbonat olarak da adlandırılan kabartma tozu, plakları çıkarmak için mükemmel bir ev ilacıdır. Karbonat, ağızdaki asitleri etkisiz hale getirerek zararlı bakteri miktarını azaltır. Ayrıca dişlerinizi beyazlatmanıza yardımcı olur.
Islak diş fırçanızı kabartma tozuna bandırın ve dişlerinizi fırçalayın. Ağzınızı ve dişlerinizi ılık suyla iyice durulayın.
Alternatif olarak, 2 çay kaşığı kabartma tozu ile 1 çay kaşığı tuzu karıştırın. Islak diş fırçasını karışıma batırın. Dişlerinizi bu karışımla hafifçe fırçalayın.
Başka bir seçenek de 1 çay kaşığı kabartma tozu ile bir hamur hazırlayabilmek için yeterli hidrojen peroksit karıştırılmasıdır. Dişlerinizi ve diş etlerinizi bu karışımla fırçalayın daha sonra tükürün ve ağzınızı iyice durulayın.
Kabartma tozunu çok fazla kullanmayınız, çünkü kabartma tozu zaman içerisinde diş minesine zarar verebilir.
Guava Yapraklarını Çiğneyerek Tükürün
Hem guava meyvesi hem de yaprak, dişlerde ve diş etlerinde biriken plakların giderilmesine yardımcı olmak için mükemmel antiplak bileşenler içerir.
Birkaç yumuşak guava yaprağını yıkayın ve iyice çiğnedikten sonra tükürün. Dişlerinizdeki plak oluşumu riskini azaltmak için bunu günlük olarak yapın.
Bir parça olgunlaşmamış guavayı alın, üzerine tuz serpin ve yavaşça çiğneyin. Birkaç gün boyunca günde 1 ila 2 kez yapın.
Aloe Vera Jelini Dişlerinize ve Diş Etlerinize Sürün
Aloe vera, plak ve tartarın neden olduğu diş eti hastalıklarıyla mücadelede etkilidir. Antimikrobiyal olan plak oluşumuna neden olan bakterileri öldürür. Ayrıca, kötü nefesle savaşır.
Bir aloe vera yaprağını dilimleyin ve jelini çıkarın. Aloe vera jelini doğrudan dişlerinize ve diş eti çizgisine sürtün. 10 dakika beklettikten sonra soğuk suyla durulayın. Bu ilacı günde iki kez uygulayın.
Karanfil Karışımını Dişlerinize Sürün
Öğütülmüş karanfiller, diş ağrılarını gidermek için bir ev tedavisi olarak uzun yıllardır yaygın olarak kullanılmaktadır. Karanfil ayrıca ağzınızda mikroplarla savaşmak için de kullanılabilir. Ağızda oluşan mikroplar plaket ve tartar oluşmasına neden olabilir.
1 çay kaşığı toz karanfili ve biraz zeytinyağını karıştırın. Bu karışımı dişlerinize uygulayın. Birkaç dakika bekleyin, ardından ılık suyla durulayın. Bunu günde iki kez yapın.
Ayrıca, ağız sağlığını desteklemek ve ağzınızdaki bakterilerin neden olduğu kötü nefesi azaltmak için düzenli olarak 1 veya 2 karanfil çiğneyin.
Beyaz sirke
Beyaz sirke,dişlerinizin demineralizasyonunu önlemenin yanı sıra, plak birikimini önleyen ve azaltan asetik asit içerir. Aynı zamanda antibakteriyel özelliklere de sahiptir. 2 çay kaşığı beyaz sirke ve 1 çay kaşığı tuz ılık su ile karıştırılır. Ağzınızı bu karışımla günde bir veya iki kez çalkalayın.