Zencefilin Asya ve Hint mutfağında yaygın bir baharat olarak kullanıldığını biliyor olabilirsiniz, ancak tedavi edici özellikleri için de yüzyıllardır kullanıldığını biliyor muydunuz? Zencefil bulantı, sindirim sorunları ve kas ağrıları gibi rahatsızlıkları tedavi edici bileşenler içermektedir.
Bitkinin tıbbi amaçlar için en yaygın kullanılan kısmı, köksap olarak bilinen kök veya yeraltı sapıdır. Taze tüketilebilir, toz haline getirilebilir, baharat olarak kurutulabilir veya meyve suyu olarak kullanılabilir.
Zencefil Neye İyi Gelir? Faydaları Neler?
Mutfağınızda zencefil kullanmıyorsanız, işte zencefil tüketmeye başlamak isteyebileceğiniz 8 neden!
Zencefil sindirim sorunları giderir:
Zencefildeki fenolik bileşiklerin, gastrointestinal sistemdeki tahrişi gidermeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Zencefil, besinlerin GI kanalından daha pürüzsüz bir şekilde hareket etmesine izin verirken tükürük ve safra üretimini uyarmaya yardımcı olurlar.
Yapılan araştırmada sağlıklı bireylerin yemekten önce 1-2 gram zencefil tozu aldıklarında mide boşaltımlarını hızlandırdığı ve hazımsızlıklarını % 50 azalttığı gözlemlendi.
Zencefil mide bulantısına iyi gelir:
Zencefil çayı içmek veya zencefili çiğ olarak tüketmek mide bulantısı için, özellikle kanser tedavisi veya hamilelik bulantıları için kullanılan güvenli bir ilaçtır.
Zencefil kas ağrılarını giderir:
Georgia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, günlük zencefil takviyesinin kas ağrısını yüzde 25 oranında azalttığını bulundu.
Zencefilin kadınlarda adet döngüsü sırasında ağrıyı da azalttığı bulunmuştur. Araştırmacılar ayrıca zencefilin kas ağrısının günlük ilerlemesini azaltmada etkili olduğuna inanıyorlar.
Zencefil iltihabı tedavi eder:
Osteoartrit, vücuttaki eklemlerin dejenerasyonunu içeren ve eklem ağrısına ve sertliğine neden olan yaygın bir sağlık sorunudur.
Diz osteoartriti olan 247 kişiden oluşan bir denemede, zencefil ekstresi alanlarda daha az ağrısı tespit edildi. Bu da daha az ağrı kesici kullanılması anlamına geliyor.
Zencefil kalp hastalığı riskini azaltabilir:
Tip 2 diyabetli katılımcıların yer aldığı yakın tarihli bir çalışmada araştırmacılar, her gün 2 gram zencefil tozunun kan şekerini düşürdüğünü ve 12 haftalık bir süre içinde yüzde 10’luk bir genel azalmaya yol açtığını buldu.
Yüksek kan şekeri, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Zencefilin kan şekeri üzerindeki etkileri ile kalp hastalığı riskiniz en az yüzde 10 azaltılabilir.
Zencefil kolesterolü düzenler:
Yüksek kolesterolü olan 85 kişiyi içeren 45 günlük bir çalışmada, her gün 3 gram zencefil tozunun kolesterol seviyelerinde önemli bir azalmaya neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Araştırmacılar zencefilin kolesterol seviyesini düşürmede ve kalp hastalığı riskini azaltmada yardımcı olabileceğine inanıyor.
Zencefil kanser önleyici özelliklere sahiptir:
Zencefil içerisinde yer alan ve gingerol olarak bilinen bir madde, çeşitli kanser türleri için alternatif bir tedavi olarak incelenmiştir.
Bu teori ile ilgili araştırmalar halen devam etmektedir, ancak bir çalışmada 2 gram zencefil ekstraktının her gün kolondaki proinflamatuar sinyal moleküllerini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.
Zencefil beyin işlevini geliştirir:
Oksadatif stres ve kronik inflamasyon, yaşlanma sürecini hızlandırabilen iki faktördür ve Alzheimer hastalığının ve diğer yaşa bağlı bilişsel bozuklukların tetikleyici gücü haline gelir.
Bazı çalışmalar zencefildeki antioksidanların ve biyoaktif bileşiklerin beyinde meydana gelen inflamatuar tepkileri inhibe edebildiğini göstermektedir.
Bir çalışmada orta yaşlı 60 kadının, zencefil ekstresinin reaksiyon süresini ve çalışma hafızasını iyileştirdiği, zencefilin beyin sağlığını çeşitli şekillerde desteklediğini öne sürdüğü gösterilmiştir.
Zerdeçal ve Zeytinyağı Neden Güçlü Bir Kanserle Mücadele İçeceği?
Zerdeçal ve kurkumin, doğal anti-kanser, kemopreventif ve radyoprotektif özelliklere sahiptir. Bu bölümde zerdeçalın etkilerini yoğun bir şekilde inceleyen Kanadalı bir doktor olan Dr. Carolyn Anderson tarafından önerilen bir tarife yer vereceğiz.
“İlacınız yemeğiniz ve yemeğiniz de ilacınız olabilir.”
Bu ünlü cümle, zamanının önde gelen doktorlarından biri olarak kabul edilen “tıbbın babası” Hipokrat tarafından söylenmiştir. Günümüzde yediğimiz yiyeceklerin sağlığımız için önemli olduğunu biliyoruz, nesiller boyu geçmiş olan popüler ilaçlar ve ayrıca bilimsel araştırmalar sayesinde.
Zerdeçal
Mutfakta kullanılan çeşitli bileşenler, hem hastalıkları önlemek hem de onları tedavi etmek için kullanılabilecek faydalı özelliklere sahiptir, ancak bazıları özel olarak tanınmayı hak etmektedir. Bunlardan biri zerdeçaldır. Zerdeçal aslen Asya kökenli, geleneksel Hint ve Çin tıbbında kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir bitkidir.
Aslında, Hindistan’da, daha az kanserojen maddeye maruz kalsalar bile, ABD’de çok daha az insan kanser oluyor. Günümüzde 2000’den fazla yayınlanmış araştırmalar, bu bitkinin kanser tedavisi ve önlenmesi konusunda inanılmaz yararları olduğunu anlatıyor.
Çalışmalar zerdeçalda bulunan aktif bileşik olan curcumin’in kanser hücrelerinin büyümesini engellediğini ve meme, akciğer, mide, karaciğer ve kolon gibi çeşitli kanser türlerini önlediğini göstermektedir.
Tamoksifen gibi kemoterapide normalde kullanılan ilaçların aksine, zerdeçal, kanser hücrelerinin programlanmış hücresel ölümünü (apoptozis) herhangi bir yan etki olmadan aktive ederken, kanser hücrelerini sağlıklı hücrelerden ayırt edebilir. Ayrıca, kurkumin, kemoterapi ilaçlarıyla birleştirildiğinde, onları daha etkili hale getirir.
Zeytin Yağı
Zeytinyağı zerdeçal için mükemmel bir yardımcı olur çünkü kurkumin yağda çözünür. Bu, kan dolaşımına emildiği bağırsakta kalması için yağda çözünmesi gerektiği anlamına gelir. Zeytinyağı ayrıca antioksidanlar ve antikanser ajanlar olarak kabul edilen önemli miktarda diğer bileşiklerle doludur.
Zerdeçalın Faydalarını En Üst Düzeye Çıkarmak İçin Nasıl Kullanılmalı?
Birçok diyet takviyesinde olduğu gibi, gıdaların kombinasyonu yararı en üst düzeye çıkarmada etkili görünmektedir. Tek başına veya kapsül şeklinde alınan zerdeçalın bağırsaktan çok zayıf emildiği görülmektedir. Zerdeçal biber veya zencefil ile karıştırılmazsa bağırsak bariyerini geçmeyeceği anlaşılmaktadır. Biber, vücudun zerdeçal emilimini yüzde 2.000 arttırır. İdeal olarak, zeytinyağında da çözülmesi gerekir. Zerdeçalı sağlık yararına kullanmak için önerilen yol:
Malzemeler;
- ¼ çay kaşığı zerdeçal tozunu,
- ½ çay kaşığı zeytinyağı
- Bolca karabiber
Tüm bu malzemeleri karıştırın. Daha sonra bu karışımı çorbalara, salata soslarına, sebzelere veya organik tahıllarla beslenen etlere ekleyin. Ne kadar sıklıkla tüketeceğinize gelince, bu tavsiye olabildiğince sık görünüyor.