13 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBeslenmePişmiş Yumurtadaki Yeşil-Gri Halkaya Dikkat!

Pişmiş Yumurtadaki Yeşil-Gri Halkaya Dikkat!

Yumurtayı pişirirken süreyi iyi ayarlayın. Yumurta sarısının etrafında oluşan yeşil-gri halka, besin değerini düşürüyor

İçerikleri

Beslenme literatüründe bahsi geçen ‘kaliteli protein’ birebir yumurtanın kendisidir. Kolesterol içeriğinin kalp hastalıklarına neden gösterilemeyeceği bilimsel deneylerle kanıtlanmış, yumurta aklanmıştır. Yumurta yeme iznimiz onaylandığına göre en iyi yumurta pişirme yöntemini seçerek ondan en fazla fayda sağlamak da pişirenin görevi olsa gerek.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın yumurtanın Türk mutfağında sevildiğini ancak doğru yöntemlerle pişirilmediği için elde edilebilecek besin değerinin eksik kaldığını söyledi. Uzm. Dyt. Işın Sayın “Yumurta kolinden zengin olduğu için beyin sağlığı için vazgeçilmezdir. Sarı kısmındaki yüksek A vitamini sayesinde yumurtanın görme fonksiyonlarını ve bağışıklığı güçlendirici, hücre yenileyici ve kanser önleyici etkisi de yüksektir.

B vitamininden de zengin olduğundan saç, tırnak, beyin ve cilt için yumurta çok değerlidir. Ancak birçok besinde olduğu gibi pişirme tekniği yumurtadan da ne kadar yararlanabileceğimizi etkiler. Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir. Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır.” dedi.

Yumurtanız rafadan ya da kayısı olmasın

“Kayısı kıvamında denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamin avidin adlı proteini bağlar, bu nedenle her ikisinden de yararlanamayız” diyen Uzm. Dyt. Işın Sayın “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Böylece hem avidinden hem de biotinden yararlanabiliriz” şeklinde konuştu.

Yeşil-gri halkaya dikkat!

Uzman Diyetisyen Işın Sayın “Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde yumurta sarısı etrafındademir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır.

Demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar, halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, ders ile iş başarısının olumsuz etkilenmesi, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkar. Yumurta bunu önlemeye yardımcıdır. Yeterince pişmiş fakat gri halka oluşmamış yumurta tabii ki…”

Yumurtanın ideal tüketim şekli nasıl?

Uzman Diyetisyen Işın Sayın “Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dakika pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olup olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Sizin koşullarınızda 10 dakikada yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız bir dahaki sefere en çok 1-1.5 dakika fazladan pişirin ancak gri halka olmayacak şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın. Bilinen en iyi, en ucuz, en yaygın kullanılan demir ve protein kaynaklarından biridir. Tok tutar. Çocuklarınız için de günlük olarak vazgeçilmez besinlerin başında gelir. İhmal etmeyin, sağlıklı kalın.” dedi.