Ana SayfaSağlıkPastörize anne sütü bebeklerde Covid-19 görülme riskini azaltıyor!

Pastörize anne sütü bebeklerde Covid-19 görülme riskini azaltıyor!

İçerikleri

2019 yılında ortaya çıkan Koronavirüs milyarlarca insanın hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Binlerce insanın ölümüne sebep olan COVID-19 virüsü yetişkinlere kıyasla bebeklerde daha ciddi etkilere yol açabiliyor. Bunun temel nedeni bebeklerin bağışıklık sistemlerinin daha az gelişmiş olmasıdır. Diğer yandan, araştırmalar bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan yeni doğan bebeklere Koronavirüs’ün anne sütü ile kolayca geçebildiğini ortaya koyuyor. Bu durum bebeklerde ölüm riskini yaklaşık 100 kat artırdığı için hayatta kalma oranlarının da oldukça düşük olduğu görülüyor. Ancak, uzmanlara göre normal şartlarda bebeklerin bağışıklık sistemi için oldukça faydalı olan anne sütünün pastörize edilmesi virüsü etkisiz hale getirebiliyor. Böylece, bebeğin hayati tehlikesi ortadan kalkabiliyor.

Anne Sütü Pastörizasyonu Koronavirüsü Etkisiz Kılıyor

Kanada’da bir makalede ele alınan araştırma, pastörize anne sütü sayesinde bebeklerin COVID-19 virüsüne yakalanma riskinin azalabileceğini gösteriyor. Araştırmada ortaya çıkan bulgulara göre, anne sütünün 62.5santigrat derecede 30 dakika süreyle pastörize edilmesi Koronavirüs’ü etkisiz hale getirirken anne sütünün daha güvenilir olmasını sağlıyor.

Pastörizasyon Bebekleri Farklı Virüslere Karşı da Koruyor

Uzmanlar anne sütünün pastörize edilmesinin Koronavirüs haricinde farklı virüs ve mikroplara karşı da etkili olduğunu ifade ediyor. Pastörizasyon tekniği, yeni doğan bebeklere anne sütü yoluyla bulaşabilen hepatit, HIV gibi zararlı virüslerin de nötralize edilmesine yardımcı oluyor.

Uzmanlar, COVID-19 ile ilgili bu araştırmadan yola çıkarak anne sütünün bebeklere mutlaka pastörize edildikten sonra verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.