19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerParfüm alırken dikkat! Sahte parfümler kanser yapıyor!

Parfüm alırken dikkat! Sahte parfümler kanser yapıyor!

İçerikleri

Haberlerde sahte parfüm operasyonlarını sık sık duymaktayız. Piyasa değeri binlerce lira ile ifade edilen ünlü markaların genellikle merdiven altında üretilen taklitleri ise çok daha ucuza satılmaktadır. Ucuz fiyatlarından dolayı ya da bilmeyerek tercih edilen bu ürünler, birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Sahte parfümlerin uzun süreli kullanımı kanser gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Orijinal parfümlerin bile sağlığa zarar verebildiğine değinen uzmanlar, içeriğinde kimyasal madde olmayan doğal kokuların tercih edilmesini tavsiye ediyorlar.

Parfüm Kokuları Farklı Organları Etkiliyor

Nesnelerden yayıldıktan sonra havada bulunan zerreciklere karışan ve burun zarı üzerinde bulunan sinirlerde oluşan özel duyguya koku dendiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Damla Demir, “Günümüzde birçok insan bu özel duygunun uyarılması için parfüm kullanmayı tercih etmektedir. Ne var ki vücudumuza burun, ağız ve deri yoluyla giren bu parfüm kokuları solunum sistemi, deri, göz gibi farklı organları etkilemektedir.” dedi.

En Önemli Yan Etkileri Deride Görülüyor

Kokuların en önemli yan etkilerine deride rastlanıldığını söyleyen Dr. Damla Demir, “Son senelerde insanların daha fazla maruz kaldığı bu kokuların etkileri pek çok hastalıkla ilişkilendirilmektedir. Erken dönemde deride kızarıklığa, yanmaya, batmaya, kaşıntıya vb. alerjik veya agresif ve tahriş edici ürünlerin tercih edilmesinden dolayı gelişen irritan kontakt dermatite neden olan bu parfüm kokuları, uzun dönemde de kılcal damarlarda belirgenleşmeye deride renk değişikliği gibi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Bu bulgulara sahte parfümlerde daha şiddetli rastlanmaktadır. Ayrıca sahte parfümlerin yüzde 97’sinin sentetik petrolün yanı sıra deride alerjiye yol açan benzen ve aldehitler barındırdığı yönünde uzmanlar tarafından da sürekli uyarılar yapılıyor.” diye konuştu.

Parfüm Deriye Sıkıldıysa Koruyucu Krem Sürülmeli

Parfümlerin deride oluşturabileceği yan etkileri azaltmak için parfümlerin deriye değil de kıyafetlere sıkılmasının çok önemli olduğuna değinen Dr. Damla Demir, “Parfümün temas ettiği bölge güneşten özellikle korunmalıdır. Parfüm deriye sıkıldıysa sıkılan bölgeye güneş koruyucu kremler sürülmesi faydalı olur.” ifadelerine yer verdi.

Akciğer Kanseri Nedeni

Sentetik kokulardan deriden sonra en sık etkilenen organın solunum sistemi olduğunu ifade eden Dr. Demir, “Burunda tıkanıklık, sinüzitte atak, solunum yollarını tahriş ettiğinden boğazda ağrı, öksürük, astım ataklarının tetiklenmesi vb. farklı solunum yolu rahatsızlıklarına yol açan sahte parfümleri kesinlikle tercih etmemek gerekiyor. Yine sahte parfümlerin, kronik baş ağrısına, karın ağrısına, yorgunluğa, gözlerde alerjik konjonktivite neden olduğu bilinmektedir. Sentetik kokulara uzun süre maruz kalınırsa akciğer kanseri gelişimini tetikleyebilir.” şeklinde konuştu.

Orijinal Parfümlerinde Sağlığa Zararı Bulunuyor

Kokuların pek çok organ sistemini farklı yan etkileriyle olumsuz etkilediğini de söyleyen Dr. Damla Demir, “Sahte parfümlerin zararlı etkileri çok daha fazla olsa da orijinal parfümlerinde insan sağlığına hiçbir zararı olmadığından bahsedilemez. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak içeriğinde kimyasal madde barındırmayan doğal kokuların tercih edilmesi en sağlıklı olanıdır.” dedi.