19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriPankreas Kanseri Belirtileri ve Evreleri Neler? Ameliyatı ve Bitkisel Tedavisi

Pankreas Kanseri Belirtileri ve Evreleri Neler? Ameliyatı ve Bitkisel Tedavisi

İçerikleri

Çok hızlı bir yayılım gösteren pankreas kanseri genellikle 60 yaş üzerindeki kişilerde görülmektedir. Karın boşluğunda bulunan ve 15 cm uzunluğuna sahip çift fonksiyonlu salgı bezi pankreasın kenarı ince bağırsak, mide, dalak ve karaciğer ile çevrilmiştir. İki temel göreve sahip olan pankreasın bu görevlerini yerine getirmesine yardımcı olan iki hücre bulunmaktadır.

Pankreasta bulunan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması ile beraber pankreas kanseri gündeme gelmektedir. Pankreas kanallarını çevrelemiş olan ekzokrin hücrelerin bulunduğu alanlarda kanser oluşmaya başlamaktadır. Kanser hücreleri ilerledikçe pankreasın çevresinde bulunan organlara da sıçrayabilmektedir.

Nadir de olsa erken evrelerde fark edilebilen pankreas kanserinin ilk evrelerinde fark edilmesi genelde zor olmaktadır. Bu nedenle tedaviye geç kalındığı için hastalık kötü sonuçlar verebilmektedir. Ancak düzenli kontroller ile erken teşhis edilen pankreas kanserinin tedavisi mümkün olabilmektedir.

Pankreas Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Nedeni kesin olarak bilinemeyen pankreas kanseri bazı risk faktörleri taşımaktadır. Kanser oluşumunda genetik faktörlerin ve sigara kullanımının etkili olduğu düşünülmektedir. Bununla beraber pankreas kanserine neden olan etmenler temel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Araştırmalara göre pankreas kanserinin yüzde 30’u sigara kullanımı nedeni ile meydana gelmektedir.
  • Meyve, sebze ve protein ağırlıklı beslenmeme
  • İlerleyen yaş
  • Vücut kitle endeksinin yüksek olması
  • Tedavi edilemeyen pankreas iltihabı
  • Kimyasal maddeler ve petrole maruz kalma
  • Diyabet
  • Mide ülserleri
  • Kalıtsal pankreatit
  • İşlenmiş olan etlerin tüketilmesi
  • Yağ ve şeker oranı yüksek besinler tüketmek
  • Genetik etkenler

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Erken teşhis ile tedaviye bir an önce başlanabilmesi için pankreas kanserinin belirtileri son derece önemlidir. İlk evrelerde hastalık belirti vermeyebiliyor. Belirtiler fark edilmeye başladığında ise kanser hücreleri pankreas dışına taştığı için tedavi zorlaşmaktadır. Bu nedenle düzenli doktor kontrolleri erken teşhis için büyük önem taşımaktadır. Hastalığı fark etmenizi sağlayacak temel pankreas kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Bulantı
  • Yavaş ilerleyen sarılık
  • Mide çıkışında ağrı
  • Mide çıkışında tıkanıklık
  • Açık renkte dışkı
  • Sırta vuran ağrı hissi
  • Depresyon
  • Diyabet
  • İshal
  • Yemek sonrasında karın ağrısı
  • Yatay pozisyonda karın ağrısı
  • Şişkinlik
  • Gaz sancısı
  • Kanlı ve koyu renkli idrar
  • Safra kesesi ve karaciğerde büyüme
  • Varis
  • Kaşıntı
  • Kan pıhtısı
  • Göz akının ve cildin sararması
  • Titreme
  • Ateş
  • Bağırsak hareketlerinde farklılık
  • Sindirimde güçlük
  • Hazımsızlık
  • Cam macunu benzeri dışkı

Yukarıda sıralanan belirtilerden herhangi birkaçını kendinizde hissettiğiniz zaman mutlaka bir doktora gitmeniz önerilmektedir. Bu sayede pankreas kanseri belirtileri erken dönemde fark edildiği için tedaviye erken başlanmaktadır. Böylece tedaviden olumlu sonuçlar alma ihtimali de artmaktadır.

Pankreas Kanseri Evreleri Nelerdir?

Vücutta oluşan kanser hücreleri farklı şekillerde yayılarak pankreas kanseri oluşumuna neden olmaktadır. Doku yolu ilerleyen kanser hücreleri normal dokuları istila etmektedir. Lenf sistemini istila eden kanser hücreleri vücuttaki diğer bölümlere geçmektedir. Ana ve kılcal damarları istila eden kanser hücreleri ise vücudun diğer yerlerine sıçramaktadır.

Pankreas kanseri evreleri farklı özellikler göstermektedir. Evrelere göre hastalığın ilerleme ve diğer organlara ulaşma seviyesi değişmektedir. Hızlı bir şekilde ilerleyen pankreas kanserinin evreleri şu şekildedir:

Evre 0: Hastalığın başlangıcı sayılan bu evrede yayılma yoktur. Bu evrede pankreas kanseri tek katmanlı hücreler ile sınırlıdır. Ayrıca bu evrede kanser belirtileri görüntüleme testlerinde ya da çıplak gözle görülememektedir.

Evre 1: Bu evrede pankreas kanserinde bölgesel büyüme görülmektedir. Kanser bu aşamada yalnızca pankreasla sınırlıdır.

Evre 2: Bu aşamada kanser pankreas dışında bir alanda büyümektedir. Ayrıca lenf bezlerine de yaklaşmaktadır.

Evre 3: Bu evrede kanser hücreleri daha geniş alanlara yayılmaktadır. Yakınında bulunan ana damarlara ya da sinirlere yayılan tümör metastaz göstermemektedir.

Evre 4: Hastalığın baya ilerlediği bu evrede kanser hücreleri karaciğere kadar yansımıştır.

Pankreas kanseri evrelerinde hastalığın ilerleme seviyesi ve ilerlediği organlar değişiklik göstermektedir. Evrelere göre uygulanan tedavi yöntemleri farklıdır. Hastalık ne kadar erken evrede fark edilir ise tedavi de o kadar fazla etki gösterir.

Pankreas Kanseri Akciğere Sıçrarsa Ne Olur?

Hızlı ve sessiz bir şekilde ilerleyen pankreas kanseri ölüme yol açan önemli bir hastalıktır. Genelde geç bir aşamada fark edilen kanserin diğer organlara sıçrama ihtimali çok yüksektir. Vakaların yüzde 30’unda kanser hücrelerinin başka organlara sıçradığı görülmektedir. Metastaz yapan pankreas kanserinin hangi organlara sıçradığı tespit edilerek buna uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Pankreas’da oluşan kanser çoğunlukla akciğer ve karaciğere yansımaktadır. Bazen aynı anda hem akciğere hem de karaciğere yayıldığı da görülmektedir. Bu gibi durumlarda multidisipliner ekip ile doğru tedavi planı yapılmaktadır. Kişinin durumuna göre cerrahi operasyondan önce kemoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Bu sayede hastalığın sıçradığı alanların tedaviye nasıl yanıt vereceği incelenmektedir. Tedavi yanıtına göre ilerlenecek yöntemler belirlenmektedir.

Akciğere sıçrayan pankreas kanseri akciğerin görevini yerine getirmemesine neden olmaktadır. Normal fonksiyonlarını yerine getiremeyen akciğerler zamanla iflas ederek kişi daha kötü bir duruma gelmektedir. Bu nedenle hastalık daha fazla ilerlemeden tedaviye başlanmalıdır.

Pankreas Kanserinde Ölüm Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanseri hastalığına yakalanan kişilerin yüzde 80’lik bölümünde cerrahi müdahale şansı bulunmamaktadır. Çünkü hastalık çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu nedenle kanser teşhis edildiği zaman tedavi için geç kalınmış olmaktadır.

Bu hastalıkla savaşan 100 kişiden 7 tanesi en az 5 yıl yaşamaktadır. Ancak bu sayı hastalığın teşhis edildiği evreye ve uygulanan tedavi yöntemine göre değişiklik göstermektedir. İlerleyen evrelerde tedavinin yanıt vermediği kişilerde ölüm belirtileri olarak şiddetli ağrı, aşırı kilo kaybı, kan miktarının yüksek oranda düşmesi, cilt renginin sapsarı olması ve uyuşukluk sayılabilir.

Pankreas Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Ciddi kanser türlerinden biri olan pankreas kanseri tedavisi zor bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi olarak kemoterapi, radyoterapi ve ameliyat yöntemleri uygulanmaktadır. Bu durumda hastaya farklı uzman hekimler müdahale etmektedir.

Kanser hücrelerinin büyük ihtimalle diğer organlara yayılması nedeni ile tedavi için geç kalınmış olabilmektedir. Bu durumda hastaların yaşam süresi 3 – 6 ay arasında değişiklik göstermektedir. Hastalığın ameliyat evresi son derece zorlu geçmektedir. Whipple ameliyatı ile birbirine bağlı olan organlarda görülen tümörler temizlenmektedir.

Radyoterapi tedavisinde kemoterapi yöntemine de yer verilmektedir. Bu sayede tedavinin daha etkili olacağı düşünülmektedir. Palyatif bakım denilen destekleyici bakım ile hastanın yaşadığı ağrı ciddi oranda azaltılmaktadır.

Pankreas Kanserinde Kaşıntı Nerelerde Olur?

Sinsi bir şekilde ilerleyen pankreas kanseri bazı şikâyetler ile kendini belli etmektedir. Nedensiz kaşıntılar, kilo kaybı, hazımsızlık en net görülen belirtilerin başında gelmektedir. Bu belirtilerin fark edilmesi ile erken tedavi uygulanarak hastamın yaşama şansı artırılmaktadır.

Pankreas kanderinde meydana gelen kaşıntılar karın bölgesinde görülmektedir. Şiddetli kaşıntı durumunda tomografi ya da karın ultrasonu çekilerek ön tanı saptanmaktadır. Bu nedenle karın bölgenizde hissedeceğiniz şiddetli kaşıntıyı hafife almayın ve bir an önce kontrol için doktora gidin.

Pankreas Kanseri Ameliyatı Nasıldır?

Genelde geç evrelerde teşhis edildiği için tedavisi zor olan pankreas kanseri ameliyat tedavisi ile giderilmeye çalışılmaktadır. Ancak ameliyat şansı çok az kişi için mümkün olabilmektedir. Öncelikle küratif ameliyatlar ile tümör dokusu tamamen temizlenmeye çalışılmaktadır. Bu ameliyatlar hastaların yüzde 20’sinde uygulanabilmektedir.

Palyatif yani hafifletici ameliyatlarda ise görüntülenme metotları kullanılmaktadır. Bu ameliyatlar tümörün çok geniş alana yayıldığı ve alınmasının mümkün olmadığı durumlarda uygulanmaktadır. Ameliyat sayesinde hastanın yaşadığı şikâyetler azaltılmaya çalışılmaktadır.

Pankreas Kanseri Bitkisel Tedavisi Nasıldır?

Çeşitli tedaviler ile giderilmeye çalışılan pankreas kanseri bitkisel yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Bu aşamada antioksidan etkisi ile dikkat çeken yeşil çay ön plana çıkmaktadır. Günlük olarak tüketilen yeşil çayın pankreas’da oluşacak kanser riskini azalttığı testlerle kanıtlanmıştır.

Yeşil çay dışında meyan kökü ve sinirotu çayları da pankreas kanserinde uygulanan bitkisel tedavi yöntemlerindendir. Bu iki bitkiyi karıştırarak elde edeceğiniz çayı düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bir diğer karışım da ada çayı ve fesleğendir. Akşam yemeklerinden sonra bu iki bitkiyi karıştırarak hazırladığınız çayı tüketebilirsiniz.

İbrahim Saraçoğlu Pankreas Kanseri Kürü

Erken safhalarda fark edildiği zaman tedavisi mümkün olan pankreas kanseri için bitkisel kürler en büyük yardımcınız olabilir. Evinizde uygulayabileceğiniz bu kür ile pankreas kanserine neden olan iltihapların giderilmesini sağlayabilirsiniz.

İbrahim Saraçoğlu pankreas kanseri kürü için 1 su bardağında kaynayan suya 4 – 5 tane ceviz ekleyin. Cevizi 5 dakika kadar haşlayın ve ılıdıktan sonra suyunu tüketin. Bu kürü günde bir kere aç karına uygulayabilirsiniz. 1 ay boyunca küre devam edebilirsiniz.

Makalemizi faydalı bulduysanız, başkalarına da ulaşması için lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşınız!

Pankreas Kanseri Belirtileri ve Evreleri Neler? Ameliyatı ve Bitkisel Tedavisi