1 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerPandemi sürecinde kalp hastaları kontrollü olmalı!

Pandemi sürecinde kalp hastaları kontrollü olmalı!

İçerikleri

Ali Esen yapmış olduğu açıklamalarda Çin’de yapılan araştırmalar ve klinik tespitlere göre yoğun bakım ünitesinde Covid hastalığı mücadelesi veren kişilerin çoğunluğunu hipertansiyon şikayetin de bulunduğunu ve kalp rahatsızlığı olduklarını belirtti. Ona göre kronik kalp hastalığı olan ve özellikle belirli bir yaşın üstünde olup hipertansiyon riski taşıyan kişilerin Covid hastalığına yakalanma risklerinin normal bünyedeki bir insana göre daha da fazla olduğunu vurguladı.

Yarın kutlanacak olan 29 Eylül Dünya Kalp Günü sebebiyle özellikle bu süreçte kalp hastası olan kişilere yönelik olarak bilgiler vermiştir.

Dengeli Beslenme Sürecinin Kalp Hastalığı Olanlara Tesiri Büyük!

Gündelik yaşam diliminde dengeli ve doğal beslenmek oldukça önemli iken hastalık sürecini yoğunlukla atlatmış biri, bu dönemlerde özellikle kronik hastalığı bulunan kalp rahatsızlığı bulunan kişiler, 65 yaş ve üstü barındıran kişilerin geçirilmiş olan bu süreçte karantina dönemlerinde dengeli bir şekilde beslenmelerini önemlidir. Kilo artışının hızlı bir şekilde gerçekleşebilecek ve bu sürecin etkisi ile beraber kişisel kaygı bozukluğunun yaşanabileceğini ön plana alınıp, göz ardı edilmeden vitamin ve mineral bazlı beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Kış mevsiminin yaklaştığı bu süreç içerisinde daha temkinli olabilmek kilo artışına engel olurken doğal beslenmeye ağırlık vermek önem taşımaktadır.

Prof. Doktor Ali Metin Esen; yapmış olduğu çalışmalar neticesinde kişisel sağlık açısından kalp rahatsızlığı taşıyan kişilerin bu dönemde özellikle hastalığı atlattıktan sonraki süreçte zatürre olma riskini barındırdığını ve hastalığın ilerleyen boyutlara gelindiği durumlarda da kalbin doğrudan etkilenmesi sonucunda yoğun bir stalking salınımı gerçekleşmesi ve bunun kalbin kasında kalıcı bir hasara sebep olmasına yol açacağını vurgulamıştır. “Eğer bulunduğun ortamda yoğun kalp şikayetlerin söz konusuysa ve göğsünde ağrı ve çarpıntı durumları söz konusuysa en yakındaki hastaneye başvurman ve bir test yaptırman önem taşımaktadır. Eğer herhangi bir göğüs ağrısı ve çarpıntısı durumu söz konusuysa miyokardit veya stresten kaynaklı kardiyomiyopatisi durumunun yaşanıyor olması yüksektir,” diye konuştu.

Pandemi Sürecinde Kalp Hastaları Düzenli Tarama Tetkiklerinde Bulunmalı!

Kalp hastalığı bulunanların bu süreçte aralıklı olarak kalp taramalarından geçmeleri ve kalp önemi büyüktür.

Normal zaman dilimlerinde dahi dikkat edilmesi gereken ve sürekli olarak doktor ile hastanın iletişimde kalmasının önemli olduğu kalp hastalıklarında; kalp ritminde bozukluk yaşanmaması ve nefes darlığının normal seyrinde oluyor olmasının gözlemlenmesi önemlidir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde kalp rahatsızlığında bulunan kişilerin yaklaşık olarak tespit edilen orana göre %40 civarında kalp içerisinde kalıcı hasarların oluşabileceği rapor edilmiştir.

Bundan kaynaklı olarak herhangi bir kalp rahatsızlığı olan veya olmayan covid hastalığını atlatmış olan kişilerin kontrolden geçmeleri kontrol açısından büyük önem taşımaktadır.