1 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerÖnemli uyarı! Bayram ikramlığı tatlılar vücutta zehre dönüşmesin

Önemli uyarı! Bayram ikramlığı tatlılar vücutta zehre dönüşmesin

İçerikleri

Bu senede Ramazan Bayramı Covid-19 virüsü salgınının neden olduğu pandemi sürecinin gölgesinde geçecek. İnsanlar birbirlerini ziyaret edemeyecek ve koyu bayram sohbetleri yapamayacak olsalar da bayramların olmazsa olmazı olan tatlı, çikolata, şekerleme vb. ikramlıklar ile ilgili önemli uyarılar yapan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Cafer Kaya, “Bayramda tatlı türlerini yemeden evvel iki defa düşünmek lazım. Özellikle hazır alınan tatlıların birçoğunun içeriğinde nişasta bazlı şeker vardır. Bu da kalp damar rahatsızlıkları başta olmak üzere diyabet rahatsızlığını ve uzun vadede ise kanseri tetiklemektedir.” dedi.

İslam alemi bu senede Ramazan Bayramını gönlünden geçtiği gibi kutlayamayacak. Covid-19 virüsü salgınından dolayı önce sağlığa önem veren Müslümanlar, aile büyüklerini ziyaret edemeyecek. Bayramın en büyük neşesi olan çocuklar ise kapı kapı gezerek şeker toplayamayacak. Bayramın olmazsa olmazı baklavalar, kadayıflar, çikolata ve şekerlemeler ise yalnızca aynı çatı altında yaşanılan aile içerisinde tüketilecek. Ancak her ne olursa olsun ikramlık hazırlamak Türk halkının geleneği olduğu için işin uzmanı Dr. Cafer Kaya, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Şeker Tüketimine Çok Dikkat Edilmeli

Market ve pastane raflarında çıtır çıtır görünse ve parlaklığıyla göz kamaştırsa da tatlı türlerinden uzak durulmasının önemine vurgu yapan Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya, “Bayramda şeker tüketimi hususunda çok dikkatli olmak lazım. Tatlı ve şeker ürünlerini yerken iki defa düşünmek gerekiyor. Özellikle diyabet rahatsızlığı olanların sağlıkları için çok dikkatli olmasında fayda var. Nişasta bazlı şeker tüketildikten sonra şeker koması dahil birçok komplikasyon görülme riski yükselmektedir. Kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere diyabet rahatsızlığına neden olabilir. Diyabet rahatsızlığı ise uzun vadede bazı kanser türlerini tetiklemektedir. Özellikle bağırsak kanserinde riski ciddi seviyede yükseltebiliyor.” ifadelerine yer verdi.

Kan Şekerini Çok Hızlı Yükseltmektedir

Baklava, çikolata vb. tatlılar hazırlanırken içerisine katılan nişasta bazlı şekerin sağlığa zararlarına değinen Dr. Kaya, “Nişasta bazlı şeker, kan şekerinin çok hızlı yükselmesine neden olmaktadır. Zaten nişasta bazlı şeker, basit şekerler grubunda yer almaktadır. Nişasta bazlı şekerler içeriğinde glikoz barındırmaktadır. Nişasta bazlı şeker daha fazla tatlı, çikolata, kraker, bisküvi ve şekerleme gibi gıdalarda kullanılmaktadır.” diye konuştu.

Meyveli Tatlılar Tüketilmeli

Meyve ile hazırlanan tatlıların tüketilmesinin daha sağlıklı bir tercih olduğunu kaydeden Dr. Cafer Kaya, “Tatlıların miktarı arttıkça glikoz içeriğinin de arttığının unutulmaması gerekiyor. Bu tür tatlıları tüketerek basit şeker almaktansa, içeriğinde ceviz, fıstık, kuruyemiş veya meyveler barındıran tatlıların tüketilmesi daha sağlıklıdır. İnsanlar raflardaki parlak görünümlü tatlılara baktığı zaman içerdiği glikozu ve yüksek kalori değerlerini unutmamalıdır. Bu ikisinin kilo aldırıcı güçlü etkisi günümüzde herkes tarafından bilinmektedir. Görünüme aldanmaktansa içeriğini iyi okumak lazım. Kalori değerlerini inceleyelim ve almadan evvel iki defa düşünelim.” şeklinde konuştu.

Amaç Raf Ömrü Değil, Sağlık Olmalı

Basit şekerin tatlılarda kullanılmasının en önemli nedeninin raf ömrünü uzatmak olduğunu söyleyen Dr. Kaya, “Raf ömrü uzun olsun diye tatlılarda glikoz şurubu kullanılmaktadır. Bu durum ise hem alan kişinin, hem de satan kişinin işine gelse de sağlıklı olduğu kesinlikle söylenemez. Her şeyde olduğu gibi tatlı tüketiminde de taze ve günlük tüketim çok önemlidir. Buradaki amaç raf ömrünün uzatılmasından ziyade sağlık olmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Birçok Hastalığa Neden Oluyor

İçeriğinde basit şeker içeren barındıran tatlıların birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken Dr. Kaya, “Kalp ve damar hastalıklarını tetikleyebiliyor. Diyabet rahatsızlığına neden olma riski oldukça yüksektir. Diyabet rahatsızlığının ise günümüzde bazı kanser türlerini ciddi ölçüde tetiklediği bilinmektedir. Bağırsak kanserinde de riski ciddi seviyede yükseltiyor.” dedi.