Kaliteli bir okul öncesi eğitim alan çocuklar, bu eğitimi almayan çocuklara kıyasla derslerinde ve özdenetim konusunda daha başarılı oluyorlar.
Diğer çocuklarla sosyalleşerek sözcük dağarcıklarını arttırıyorlar ve bu dönemde edindikleri kitap aşkı, akademik kariyerleri boyunca çocuklara katkıda bulunuyor.
Okul öncesi eğitim alan çocuklar, bu eğitimi almayanlara kıyasla lise dönemlerinde %25’lik daha başarılı bir performans sergiliyorlar.
Okul Öncesi Eğitim Faydalı Mı?
Yeni eğitim ve öğretim yılı başlayalı henüz bir ay olmuşken birçok anne ve babanın aklında çocuklarını okul öncesi eğitime başlatmanın çocukları için faydalı olup, olmayacağı sorusu var.
Üstelik bu gibi eğitimlerin maliyeti günümüzde oldukça fazla. Aynı zamanda bu gibi programlara katılan çocuklar oldukça küçük olduğundan ebeveynler çocukların bu etkinliklerden elde edebileceği becerileri evde de edinip, edinemeyeceğini merak ediyor.
Peki, okul öncesi eğitim almak çocuğun gelişimi için gerçekten de bir fark yaratabilir mi?
Çocuk Gelişimi Dergisi’nin (Journal of Child Development) yayınladığı yeni bir araştırmaya göre eğer program kaliteli ise evet.
Chicago Okul Hazırlık Projesi 10 yıl boyunca devam ettirilen ve 3-4 yaş aralığındaki 466 çocuğun okul öncesi dönemden liseye başlangıcına kadar gözlemlendiği bir projedir.
Katılımcıların yarısı, kişisel gelişim ve sınıftaki stresli ortamı kontrol etmelerini sağlayacak koçluk eğitimi almış öğretmenlerin görev aldığı okul öncesi eğitim kurumlarına katılmış. Diğer yarısı ise sıradan eğitim kurumlarına katılmış.
Öğretmenlerin ek eğitim aldığı kurumlara katılan çocukların liseye başlamadan önce not ortalamalarının %25 daha iyi olduğu gözlemlenmiş.
Araştırmacılar, ek eğitim alan öğretmenlerin daha olumlu bir sınıf ortamı oluşturabildikleri ve çocukların da daha başarılı özdenetim ve akademik yetenekler geliştirdikleri sonucuna varmışlar. Üstelik öğrenciler tarafından elde edilen bu kazanımlar yıllar boyunca devam ettirilmiş.
Ancak araştırma, katılımcıların özdenetim becerilerinin lise boyunca başarılı olmalarını garanti edemeyeceğinin de altını çizmektedir.
Üstelik elde edilen bu sonuçları destekleyen başka birçok araştırma daha mevcut. 1960’lı yıllarda yapılan Perry Okul Öncesi Projesi de ek eğitim almış öğretmenlerin kontrol ettiği okul öncesi eğitimin öğrencilerde kalıcı ve olumlu etkileri olduğunu kanıtlamıştı.
Okul Öncesi Eğitimin Gerçek Etkisi
Aynı zamanda bir çocuk doktoru olan Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) sözcüsü P. Gail Williams okul öncesi eğitimin birçok faydası olduğunun altını çiziyor. Çocukların diğer bireylerle nasıl sosyalleşebileceğini öğrettiği gibi başka insanlarla nasıl geçinebileceklerini ve paylaşmayı da öğretiyor.
Bunun da uzun vadede kalıcı akademik avantajları olduğunu belirtiyor.
Bu dönemdeki çocuklar, oyun oynayarak akranlarından yeni şeyler öğrenir ve onlarla iletişim kurarken kelime dağarcıklarını geliştirir. Williams özdenetim ve kitap sevgisi gibi şeylerin okul öncesi dönemde kazanıldığını ve bu sayede akademik kariyerlerinde daha başarılı olduklarını söylüyor.
Nevada Çocuk Araştırma ve Politika Enstitüsü yöneticisi Tara Phebus da bu söylenenlere katılıyor:
“Okul öncesi eğitimin en öne çıkan özelliklerinden bazıları çocukların kelime dağarcığını geliştirmesi ve sayma, toplama ve kalıpları tanıma gibi okur yazarlık öncesi becerilerin kazandırmasıdır. Üstelik sosyal ve duygusal faydalar da cabası.”