19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukOkul çağındaki çocuklarda uyurgezerlik ve tedavi yöntemleri

Okul çağındaki çocuklarda uyurgezerlik ve tedavi yöntemleri

İçerikleri

Halk arasında uyurgezerlik olarak bilinen uyku bozukluğu hastalığı okul çağındaki çocuklarda oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. 12 yaşına kadar her 5-6 çocuktan birisinde uyurgezerlik görülebiliyor. Uyurgezerliğin başlıca nedenleri arasında ise genetik faktörler bulunuyor. Ayrıca, okul ve sınav stresi de uyurgezerliğin ortaya çıkmasına neden olan diğer nedenler arasında yer alıyor.

Uyurgezerlik Nedir?

Uyurgezerlik genel olarak derin uyku hastalığı olarak biliniyor. Ayrıca, uyurgezerlik kişinin bilinçsizce uyanması ve ambulasyon adı verilen kapı ve pencere dahi açabilir hale geçmesi, uyandırılmasının çok zor olduğu, kendisini farklı bir yerde veya yatağına tekrar dönerken bulduğu durumdur. Uyurgezerlik çoğunlukla çocukluk çağında görülür ve ergenlik ile birlikte azalmaya başlar. Yetişkinlerde ise görülme sıklığı yüzde 1 civarına kadar düşer. Çocuklarda uyurgezerliğin daha sık görülmesinin sebebi ise, yetişkinlerde olduğu gibi uyku düzenlerinin çocuklarda tam oturmamış olmasıdır.

Çocuklarda Uyurgezerlik Genetik Etkenlere Bağlı

Çocukluk çağındaki uyurgezerlikte genetik faktörler daha etkiliyken, yetişkinlik dönemindeki uyurgezerlikte ise farklı patolojiler nedenler bulunabilir. Ayrıca, ailesinde 1-2 nesil öncesinde uyurgezerlik görülen çocuklarda görülme olasılığı yüksektir. Yetişkinlikte uyurgezerlik ise daha çok strese bağlı nedenlerle ortaya çıkar. Genel olarak tüm bireylerde görülebilen uyku aknesi, uykuda huzursuz bacak sendromu, uyku ile bağlantılı panik bozukluk sorunları uyurgezerliğin işareti olabilir.

Uyurgezerlik İçin Önlem Almak Mümkün

Uyurgezerlik, aslında yeterli tedbirler alındığında tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Öncelikle, okul çağındaki çocuklarda sınav stresinin neden olduğu zihinsel yorgunluk için birtakım çözüm yolları araştırılmalıdır. 12 yaş ve altı çocuklarda görülen sınav stresinin davranışsal terapiler ya da rahatlatıcı egzersizler yardımıyla giderilmesi sağlanarak uyurgezerliğin tetikleyici sebebi ortadan kaldırılabilir. Öncelikle, uyurgezerliğin sebepleri tam olarak araştırılmalı, sonrasında ise kendisine zarar verme ihtimali bulunan bireyler için gerekli tedbirler alınmalıdır. Önlem olarak, gece uyumadan önce çocuğun odası dışarıdan kilitlenebilir ve pencerelere de özel kilitler takılabilir. Ayrıca, uyurgezer bir çocuğun ya da yetişkin bireyin kendisini yaralamasını engellemek için kesici ve delici aletler mutlaka saklanmalıdır.

Uyurgezerlik Tedavisinde Son Çare İlaç

Düzensiz ya da az uyku, aşırı karbonhidratlı akşam yemekleri bireylerde derin uyku problemine dolayısıyla uyurgezerliğe neden olabilir. Bu nedenle akşamları uyku problemleri yaşayan çocuklarda alınması gereken ilk tedbir gündüz 1-1.5 saat kadar uyumaktır. Daha ileri aşamada ise programlanmış uyandırma adı verilen davranış terapisi yöntemi uygulanabilir. Diğer yandan, çocukta farklı bir uyku hastalığının varlığını tespit etmek için bir uyku laboratuvarına yatırılarak tedavi uygulanması gerekebilir. Çocuklarda uyurgezerlik, hayatı fazlasıyla olumsuz etkilemeye başladıysa mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Doktor tarafından bu aşamada tedavi amacıyla melatonin destekleri, antidepresan ilaçlar ve uyku ilaçları kullandırılabilir.

Son olarak, birçok hastalıkta olduğu gibi uyurgezerlik durumunda da anne ve babanın yaklaşımı çok önemlidir. Bu nedenle çocuğa bu rahatsızlığın tedavi edilebilir geçici bir durum olduğu mutlaka anlatılmalı ve zaman kaybetmeden tedavi yollarına başvurulmalıdır.