19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkPanik atak esnasında ilk yapılması gerekenler

Panik atak esnasında ilk yapılması gerekenler

İçerikleri

Panik atak problemi yaşayanlar bu durum karşısında kendisini oldukça rahatsız hissedebilir. Neyse ki, panik atak ile ilgili tıbbi açıdan kısa veya uzun vadeli tıbbi yoktur. Panik atakları durdurmak için ilk olarak nefesinizi yavaşlatmaya çalışmak ve fiziksel ortamınıza odaklanarak dikkatinizi dağıtmak en doğru olandır. Zamanla, panik ataklarınızı kontrol altında tutmanıza ve daha az şiddetli hale getirmenize yardımcı olacak farklı teknik öğrenmeyi deneyebilirsiniz. Sık sık ciddi panik ataklar yaşıyorsanız, bir psikiyatrı ziyaret edip atakları durdurmak için olası tedavi şekillerini mutlaka uygulamaya çalışın. Diğer yandan, aşağıda verilen pratik yöntemleri uygulayarak pratik bir şekilde panik ataklarınızı önleyebilirsiniz.

1- Kalp Atış Hızınızı Düşürmek İçin Yavaş Nefes Alıp Verin

Hiperventilasyon adı verilen hızlı tempolu solunum ve panik atak birbirine bağlıdır. Panik atak yaşadığınız zaman, derin ve yavaş nefes almak çok önemlidir. Her nefes aldığınızda ciğerlerinizi tamamen havayla doldurmayı hedefleyin. 2-3 saniye nefes alıp nefesi 5 saniye tutun ve yavaşça 2-3 saniye daha nefes verin. Bu sakinleşmenize ve daha net düşünmeye başlamanıza yardımcı olacaktır. Panik atak sırasında tansiyon problemi oluştuğu için kan dolaşımındaki karbondioksit miktarı düşer. Çalışmalar düşük karbon dioksit, baş dönmesi ve panik duyguları arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir.

2- Dikkatinizi Dağıtmak İçin Yüzden Geriye Üçer Üçer Sayın

Birer birer veya ikişer ikişer geriye doğru saymak çok kolaydır. Bu, zihninizi panik ataktan uzaklaştırmaya yetecek kadar meşgul etmeyecektir. ücerüçer Üçer üçer saymak, zihninizi panik halindeki durum dışında başka bir şeye odaklanmaya zorlar. Aklınızdan saymanın panik ataktan kurtulmak için yeterli olmadığını fark ederseniz, sayıları bir yere yazmayı ya da yalnızsanız kendinize yüksek sesle söylemeyi deneyin.

3- Panik Atak Geçirdiğinizde Ellerinize ve Sırtınıza Buz Torbası Koyun

Dondurucunuzda daima 3-4 adet buz torbası bulundurun. Eğer panik atak geçirirseniz, sırtınızın altından geçen bir havlu üzerine 1 veya 2 adet büyük buz torbası yerleştirin. Sonra iki elinizde birer adet buz torbası tutun. Ayrıca, karnınızın alt bölgesi ve vücudunuzun ön kısmına bir buz torbası koymayı deneyebilirsiniz. Buz vücudunuzu soğutur, fiziksel bir rahatlamaya odaklanmanızı sağlar ve sizi panik ataktan uzaklaştırır.

4- Zihninizi Dağıtmak İçin Etrafınızdaki Nesneler İle İlgilenin

Panik atak geldiğini hissediyorsanız, etrafınıza bakın ve ortamınızdaki nesneleri görmeyi deneyin. Örneğin, bir ofisteyseniz, çevrenize bir göz atın. Kahve içmek, birisinin kokusunu almak, duvardaki saate bakmak ve zemine dokunmak, dikkatinizi dağıtıp panik atağınızı önlemeye yardımcı olabilir.