25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerObezite ve diyabetin dostluğuna dikkat!

Obezite ve diyabetin dostluğuna dikkat!

İçerikleri

Diyabet, yani toplum içerisindeki adıyla şeker rahatsızlığı öylesine sinsi ilerler ki birçok insan, başka bir rahatsızlığının tedavisi için hastaneye müracaat ettiğinde tesadüfen diyabet hastası olduğunu öğrenir. Ancak tedavisi geciken ya da tedavi edilmeyen diyabet, kalp başta olmak üzere birçok hayati organa hasar verebiliyor. Toplum içerisinde göbekli olarak tabir edilen insanlarda sık rastlanan diyabet rahatsızlığının şifası ise semizotu ve rokadır.

Yanlış beslenme alışkanlıklarımızdan dolayı her geçen gün artan diyabet rahatsızlığı, sağlığımızı çok ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Başta kalp, beyin ve böbrek olmak üzere birçok hayati organımızda hasar bırakan şeker rahatsızlığı, vücudumuzda başka rahatsızlıklara da neden olabilmektedir. Diyabet rahatsızlığının insan ömrünü kısalttığını dile getiren İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, sinsi bir rahatsızlık olan diyabet hakkında önemli bilgiler verdi.

Obezite ve hipertansiyon rahatsızlığının yanı sıra diyabette insan sağlığını çok ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bir kişinin açlık kan şekeri 100 mg/dl’nin üstünde ise hastaya diyabet tanısı konur. Diyabet rahatsızlığının sağlığımıza olumsuz etkilerini azaltmada yaşam tarzında yapılan değişikliklerin çok büyük önemi vardır. Diyabet rahatsızlığını engelleyebilmek için egzersizin yanı sıra sağlıklı beslenmek de önemlidir. Bir kişinin diyabet rahatsızlığı olsa dahi yaşam tarzında yaptığı değişiklikler ve uyguladığı doğru diyet ile durumu kendi lehine çevirmesi mümkündür.

Bel Ölçüsü Önemli

Vücudun insüline karşı duyarlılığını artırmak için fazla kilolardan kurtulmak ve az yağlı diyet uygulamak önemlidir. Diyabete en fazla obez kişilerde rastlanmaktadır. Ancak bir insan normal kilosunda olsa dahi beli kalın ve yağ indeksi yüksekse tehdit altındadır. Şunu da unutmamak gerekiyor ki alınan her fazla kilo diyabet riskini artırmaktadır. İçeriğinde birçok katkı maddesi barındıran ve trans yağ içeren fabrika ürünü paketlenmiş gıdalar, diyabette çok büyük bir risk faktörüdür. Diyabet riski ciddi şekilde artıran gıdalar ise kolalı ve gazlı içecekler, hamburger, toz şeker, patates kızartması ve beyaz undan yapılan gıda çeşitleridir.

Diyabet Hastası Nasıl Beslenmeli

Diyabet rahatsızlığı olan bir kişinin yediği besinlerin önemi çok büyüktür. Diyabet hastası, lahana, fesleğen, biberiye, tere, maydanoz, pazı, kereviz, roka, semizotu, kara lahana, ıspanak, brokoli, Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzeleri günlük yemeyi ihmal etmemelidir. Ani kan şekeri yükselmelerini engelleyebilmek için badem, ceviz, fındık ve çam fıstığı gibi kuruyemişler günlük 10 adet yenmelidir. Vişne, kiraz, çilek, yaban mersini, şeftali, elma, armut ve erik gibi meyveler günlük 3-4 porsiyon yenirse kan şekerine çok iyi gelir. Ayrıca diyabet rahatsızlığı olanlar, soğuk sıkım zeytinyağı tüketmelidir. avokadoyu haftalık 2-3 kez tüketmeleri gerekir.

Tüketilmemesi Gereken Besinler

Diyabet rahatsızlığı olan bir insan, beyaz pirinçten, beyaz ekmekten, patatesten, kuru meyvelerden, hazır meyve sularından, gazlı ve şekerli içeceklerden kesinlikle kaçınmalıdır. Karpuz, kavun, incir ve üzüm gibi meyveler ölçülü tüketilirse yararlarına olacaktır.

Hangi Hastalıklar Riski Artırır

Kalp ve damar rahatsızlıklarında riski ciddi oranda artıran diyabet rahatsızlığı, hipertansiyon rahatsızlığının da baş aktörlerindendir. Gözdeki damarlara zarar verdiğinden ötürü körlük riski çok yüksektir. Alzheimer riskini dört katına çıkarmaktadır. Cinsel yaşama da olumsuz etkileri vardır. Genç yaşta ölüm riski bir hayli fazladır.