24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerMutant virüs daha çok çocukları hedef alıyor

Mutant virüs daha çok çocukları hedef alıyor

İçerikleri

ABD, Fransa ve İsviçre tarafından yayınlanan verilerde mutant virüsün hedef değiştirdiğine yönelik bilgiler yer alması çok büyük endişeye mahal verdi. Mutant virüs yaşlıları ve kronik hastalığı olanları değil, çocukları ve hamileleri hedef alıyor. Şu ana kadar Covid-19 virüsü ile ilgili elde edilen verilerin çocuklara daha az enfekte olduğuna ve çocukların daha az bulaştırdığını gösterdiğine değinen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, “Mutant virüsle birlikte bu durum tersine dönmeye başladı. Son 1-2 hafta içerisinde enfeksiyonun ilk başlarında olduğu gibi zatürreyle gelen çocuklarımıza sık rastlıyoruz.” dedi.

0-9 Yaş Arası Çocuklar Risk Altında

Mutant virüsün radarında çocuklar var. Üç farklı ülke tarafından yapılan açıklamada mutant virüsün belirli yaş aralığındaki çocuklara daha fazla enfekte olduğu ifade edildi. İsviçre’de mutant virüs taşıyan çocuk sayısında yüzde 132 artış yaşanması tüm dünyayı endişelendirdi. ABD, Fransa ve İsviçre tarafından yayınlanan verilerde mutant virüs 0-9 yaş aralığındaki çocukları hedef alıyor. Bu yaş aralığındaki çocuklarda özellikle zatürre şikayetiyle hastanelere yapılan başvuru sayısında ciddi artış yaşanıyor.

Vaka Sayısı 10-20 Yaş Aralığında Artıyor

Mutant virüsün çocukları daha fazla etkilediğini belirten Prof. Dr. Çokuğraş, “İsviçre, 0-9 yaş aralığındaki çocuklarda Covid-19 virüsünün görülme oranının yüzde 132 arttığını açıkladı. 10-20 yaş aralığında ise ciddi seviyelerde artışını sürdürüyor. Bu vakaların bir kısmını gerçekten mutant suşlar oluşturuyor.” ifadelerine yer verdi.

Ülkemizdeki Covid-19 virüsünün seyrinin de dünyadakine benzemeye başladığını dile getiren uzmanlar, 65 yaş üstündense çocuklar ve hamileler için endişeleniyorlar.

Hamilelerde Daha Ağır Seyrediyor

Mutant suşlarla hamilelerde yayılım olduğu gerçeği yadsınamaz. Ayrıca hamile bayanlarda Covid-19 virüsü enfeksiyon sürecinin daha ağır seyrettiği ve ölüm olaylarının yaşandığı bilgisinin gelmesi ciddi bir endişeye sevk ediyor.

Çocuklarda görülen vaka sayısındaki ciddi artışın neredeyse 1 aydan beri görüldüğüne değinen Prof. Dr. Çokuğraş, “Şu anda hastanemizde 7 çocuk tedavi görüyor. Bu çocuklardan 3-4’üne Covid-19 virüsünün enfekte olduğu kesinleşti. Diğer çocukların ise durumları şüphe arz ediyor.” şeklinde konuştu.

Çocuklar İçin Aşı Çalışması Yapacağız

Çocuklar risk grubunda yer almadığı için aşı çalışmasının yapılmadığını ve pandemi sürecinin çok değişken olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çokuğraş, “Mutant virüslerin etkisiyle yarın ne ile karşılaşacağımız hakkında bir fikrimiz yoktur. Çocuklara yönelik bir takım faz-2 ve faz-3 çalışmaları gerçekleştiriliyor. Biz de çok yakın bir zaman içerisinde 16 yaş altındaki çocuklara yönelik böyle bir çalışma yapmayı planlıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.