11 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviMide yanması neden olur? Mide yanmasına ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu

Mide yanması neden olur? Mide yanmasına ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu

Mide yanması, her yaştan insanın şikâyet ettiği bir konudur. Mideden gelen asit yanma hissi oluşturur. Peki, mide yanması neden olur? Nasıl geçer? Evde uygulayacağımız çözümler var mı? İbrahim Saraçoğlu mide yanması için ne tavsiye ediyor? Mide yanmasına dair tüm merak edilen soruları haberimize taşıdık. İşte tüm detaylar.

İçerikleri

Mide yanması, mide ile yemek borusu arasında yer alan kasların tembelleşmesinden oluşur. Kaslar görevini yeterli düzeyde yapmadıkları zaman midede ekşime meydana gelir. Burada önemli olan nokta, mide ataklarının hangi sıklıkla yaşandığıdır.

Göğüs kemiği üzerinde yer alan yemek borusu, mide ekşimesi ve yanmalarının asıl kaynağıdır. Mide yanması nedenleri arasında, tüketilen besinler geliyor. Midenin hassasiyet gösterdiği gıdalara dikkat edilmesi gerekir. Hatta vücudu sıkan dar kıyafetler bile mide yanması nedeni olabilir.

Hayat kalitesini olumsuz etkileyen mide şikâyetleri bir hastalığın habercisi olabilir. Teşhis için vakit kaybetmeden ilgili doktora gidilmelidir. Mide sorunu yaşayan kişilerin öncelikli yapması gereken, kendisini takip etmektir. Durumunu iyi gözlemleyen kişi, bu duruma neyin neden olduğunu kolaylıkla bulabilir. Haberimizin devamında mide yanması nedenlerini bulabilirsiniz.

Neden Mide Yanması Olur?

Mide yanması toplumun 3’te 1’nde görülür. Birçok kişi ‘’neden mide yanması olur?’’ sorusuna yanıt arıyor. Belirli başlı nedenleri sıralayalım:

Gastrit: Gastrit basitçe mide iltihaplanmasıdır. Yemek sonrası kusma ve şişkinlik belirtileri gösterir. Tedavi edilmediğinde ülsere dönüşür. İlerlemiş ve tedavi edilmemiş bir ülser, kanser hastalığına tetikçilik yapabilir.

İlaçlar: Aspirin gibi streoid olmayan ilaç ve ağrı kesiciler mide yanmalarına neden olabilir. Yanlış ilaç kullanımı midenin yüzeyini aşındırır.

Özofagus kanseri: Bu kanser türü aşırı derecede mide ekşime ve yanmalarına neden olur.

Safra reflüsü: Safra yolları kanalıyla bağırsağa giden safranın geri gelmesi sonucu oluşur.

Fizyolojik değişimler: Hamilelik, mide yanması nedenleri arasındadır. Hamile kadın fiziksel olarak değişir. Ayrıca progesteron hormonu artar. Bu durumda bol su içilmelidir.

Besinleri sindirememe: Tükettiğimiz besinleri hızlı ve yeterli miktarda çiğnemeden yemek bu şikâyetlere davetiye çıkarır.

Gıda hassasiyeti: Midemiz kimi gıdalara tepki gösterebilir. Gluten ve süt ürünü besinleri dikkatli tüketmek gerekir. Hangi gıdaya hassasiyet olduğunu kişinin tespit etmesi gerekiyor.

Alkol ve sigara: Alkol ve sigara kullananlar da bu şikâyetlere çokça rastlanılır.

Mide Yanmasında Tanı Nasıl Koyulur?

Mide yanması bir hastalığın belirtisidir. Bu hastalığı bulmak için, hastanelerin Gastroenteroloji bölümüne gitmeniz gerekir. Uzman hekim kişinin tıbbi öyküsünü dinler. Öyküden yola çıkarak hasta muayene edilir. Gerek görülürse eğer endoskopi yapılır. Ağız yoluyla ucunda kamera olan ince bir alet mideye gönderilir. Daha detaylı bir inceleme için mide dokusundan parça alınır. Laboratuardan çıkan sonuç ve testler, hastalığın tanısını koyar.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide yanmasından muzdarip kişiler, ‘’mide yanmasına ne iyi gelir’’ diye arayış içindeler. Bizde bu arayışa girerek, yanma ve ekşimeye iyi gelecek doğal yöntemler bulduk. Bakın neler bulmuşuz?

Süt için: Mide yanması nedenleri arasında ülseriniz yoksa eğer 1-2 yudum süt iyi gelecektir.

Karbonatlı su için: Bir çay kaşığı bir bardak suda karıştırıp, için. Mide asitlerine iyi gelir.

Zencefil çayı ya da zencefilli bal tüketin: Her iki tercihte mide yanması ataklarını azaltacaktır.

Bir kaşık tarçınlı bal: Bir kaşık bala tarçın karıştırıp, tüketin. Yemek borusu ve mide ataklarına acil çözüm olacaktır.

Mide yanmasına iyi gelecek diğer formüller

  • Yürüyüş yapın.
  • Ara sıra midenize masaj yapın.
  • Sakız çiğneyin.
  • Asitli içecekler içmeyin.
  • Patates, hurma ve ıspanak yiyin.
  • Çiğ sebze, lifli meyveler ve tam tahıllı gıdalar tüketin.
  • Mide yanmasını artıran gıdalardan uzak durun.( soğan, domates, kızartma, acılı baharatlar, çikolata vb.)

Mide yanmasına İbrahim Saraçoğlu tavsiyesi nedir?

Bitki uzmanı Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun, mide yanması konusunda tavsiyesi süttür. Süt yönteminde dikkat edilmesi gereken husus, sütün sıcak olmamasıdır. Rahatsızlık başladığında 2 yudum ılık süt ve 2 yudum soğuk süt içilmesini önerir. Birkaç dakika sonra etkisini gösterecektir.

Saraçoğlu’nun diğer tavsiyesi yaban kekiği çayıdır. Ani başlayan mide ataklarında hızlı sonuç vererek, yanmaları hafifletecektir.