25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkMide asidini artırmak için yapmanız gerekenler

Mide asidini artırmak için yapmanız gerekenler

İçerikleri

İnsanların sağlıklı bir yaşam sürmesinde beslenme ve sindirim sistemi oldukça önemlidir. İnsanların iyi sindirim yapabilmesi birçok değişkene bağlıdır. Örneğin mide asidi, safra ve pankreasın salgılaması. En önemli değişken ise mide asididir. Mide asidinin pH değeri 2 ile 3 arasındadır.

Mide Asidinin Görevleri Nelerdir?

Mide asidinin birçok görevi vardır;

  • İnce bağırsakta bulunan bakterileri kontrol eder.
  • Sindirim enzimlerini aktifleştirir.
  • Yediğimiz besinlerin içerisinde bulunan zararlı bakterileri etkisiz hale getirir.
  • Midede ilk besin parçalanmasını yapar.
  • Eğer mide besini yeterince parçalamaz ise bağırsak bakterileri beslenir. Bunun sonucunda kötü bağırsak florasının oluşabilir.

Mide asidi insanların düzenli sindirim sistemine sahip olabilmesi için önemlidir.

Mide Asidi Eksikliğinde Ne Yaşarsınız?

Mide asidinin eksikliği sonucunda, kronik enfeksiyon, İBS, ince bağırsakta bakteri çoğalması, reflü, kronik mineral ve vitamin eksiklikleri, geçirgen bağırsak sendromu gibi problemlere neden olur. Bu problemleri yaşamamak için mide asidinizi güçlendirmeniz gerekmektedir.

Mide Asidinin Güçlendirilmesi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Mide asidini etkileyen birçok değişken olduğunu unutmamalıyız. Her insandaki mide asidi eksikliği aynı sebepten olmamaktadır.

Soğuk içecekler içilmemelidir. Soğuk besinler insan vücudundaki mide asidini azaltır. Yemekten önce, yemek sırasında ve yemek sonrasında soğuk içecek tüketilmesi mide asidi salınımını engellemektedir.

Yemek yemeden önce meditasyon yapılabilir. İnsan vücudunun endişeli, heyecanlı ya da korku dolu olması sindirimi baskılar. Egzersiz insan vücudunu parasempatik duruma sokar ve rahatlamanıza sebep olur.

Ayaküstü yemek yemek sindirim açısından oldukça zararlıdır ve sindirim sorunlarına yol açar. Yemekten 1 saat öncesinde sıvı alınmamalıdır.

Doğru bir sindirim için doğru besinler tüketmelisiniz. Bazı besinlerin sindirilebilmesi için mide asidine ihtiyaç vardır. Bazı besinler ise mide asidi salınımını baskılamaktadır. Mide asidine ihtiyacı olan biri, sindirimi güçsüzleştiren bir besin tüketmesi sindirimi zorlaştıracaktır.

Yemeğinizi iyice çiğneyerek tüketin. Yiyeceklerinizden sindirim enzimlerini uyarmak için küçük ısırıklar alarak yiyin. Sebze ve meyve ağırlıklı diyet yapmanız önerilir. Bu sayede mide asidini artırmak mümkündür. İşlenmiş şeker ve gıdalar midenize zarar vermektedir. Asit seviyesini azaltabilir ve reflü olmanıza sebep olabilir. İnsanların sağlıklı diyet yapmaları sindirim sistemleri için önemlidir. Alkol alımını azaltmanız mideniz için yararlı olacaktır.

Fermente sebzeler tüketin. Lahana turşusu, turşu gibi fermente yiyecekler midenin asit seviyesini arttıracaktır. Fermente sebzeler zararlı bakterilerle savaşır ve probiyotik etkileri vardır. Fermente sebzeler insanların bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Elma sirkesi tüketmekte yararlı olacaktır. Elma sirkesi besinlerdeki bakterileri içerisindeki protein ve enzim ile parçalamaya yardımcı olmaktadır. Ham elma sirkesi mide asidinin seviyesini arttırmakta yardımcı olur. Elma sirkesini su ile karıştırıp yemekten önce tüketilmesi önerilir.

Zencefil yemek bünyeniz açısından oldukça faydalı olacaktır. Zencefil ile mide asidinin iltihabı azaltılabilir. Zencefil çay ya da yiyeceklerle tüketilebilir.