20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınCilt BakımıMenopoz cildi nasıl etkiler? Menopoz döneminde neler yapılmalıdır?

Menopoz cildi nasıl etkiler? Menopoz döneminde neler yapılmalıdır?

Menopoz, cildinizde birçok değişikliğe neden olur. Vücudunuz fazla kolajen üretmeyi bırakır. Cildinizin altında bir miktar yağ kaybedersiniz ve cildinizin esnekliği düşer. Bu, hormonal değişikliklerin neden olduğu kuruluk ile birleştiğinde, özellikle boyun, çene hattı ve yanaklarda sarkmalara ve ince çizgilere ve kırışıklıklara neden olabilir. Menopoz sırasında aldığınız çizgiler ve kırışıklıklar genellikle kaz ayakları ve üst dudağın üstündeki çizgilerdir. Pekiyi menopoz döneminde cilt için neler yapılmalıdır? İşte detaylar.

İçerikleri

Deri değişiklikleri menopozun en önemli özelliklerinden biridir. Menopoz öncesi gergin ve ışıltılı görünen cilt, menopoz döneminde yerini susuz kalmış ve daha belirgin kırışıklıkları olan cilt üzerinde bırakır. Peki bu değişiklikleri olabildiğince önlemek ve her zaman genç görünen bir cilde sahip olmak için ne yapılmalı? Bu yazıda menopoz için bazı önemli cilt bakımı ipuçları bulacaksınız.

Menopoz Nedir?

Menopoz, ergenlik ve doğurganlık süreçleri gibi bir kadının hayatının doğal bir parçasıdır. Bu sorunun en doğru cevabı etimolojisinde yatmaktadır: Yunanca “mens” (ay) ve “pause” (stop) sözcüklerinden türetilen “menopoz” kelimesi, kadınlarda doğurganlığın sonunu ifade etmektedir. Yumurta üretiminin azaldığı bu dönemde östrojen üretimi de zamanla azalır. Bu doğal değişimler sonucu ciltte de etkileri görülmeye başlar.

Menopoz Cildi Nasıl Değiştirir?

Menopoz semptomları olarak östrojen hormonunun etkisi altında cilt değişiklikleri meydana gelir. Bu hormon protein sentezini sağlar ve vücuttaki su seviyesini korur. Östrojen seviyeleri düştüğünde, cildin en çok ihtiyaç duyduğu enzimler azalır. Bu da menopoz döneminde cildin incelmesine, elastikiyet kaybına ve özellikle kuru ciltte kırışıklık görünümünde artışa neden olur. Ayrıca menopoz belirtisi olarak ciltte melanin birikimi nedeniyle lekeler ortaya çıkar.

Menopozda Cilt Bakımının Önemi Nedir?

Cilt bakımı veya cildi dışarıdan besleme süreci, en çok hücresel sekresyonun azaldığı menopoz sırasında gereklidir. Bu nedenle cilt bakım ürünlerinde cildinizin ihtiyaç duyduğu etken maddeleri dışarıdan sağlamak, daha genç görünen bir cilt sağlar.

Menopoz Döneminde Ne Yapılmalıdır?

Menopoz döneminde vücut ve cilt sağlığı için;

  • Bol su tüketin,
  • Cildi güneşten koruyun,
  • Zararlı alışkanlıklardan kurtulun,
  • Spora başlayın,
  • Sağlıklı beslenin.

Menopoz Döneminde Cilt Bakımı

Menopoz döneminde yoğun nemlendirme sağlayan yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerini tercih etmek oldukça önemlidir. Özellikle nemlendirici ve besleyici ürünler, cildin bariyerinin güçlü kalması ve elastikiyetini daha uzun süre koruması için gereklidir. Yaşamın tüm dönemleri için geçerli olan bu ilke, menopoz döneminde de ek besleyici maddeler gerektirir. Bu bileşenler arasında en önemlileri şunlardır:

Gliserin: Cilde yoğun hidrasyon sağlar.

Hyaluronik asit: Su moleküllerini tutup bağlayabilme özelliği sayesinde cilde nem ve elastikiyet kazandıran en önemli bileşenlerden biridir.

Koenzim Q10: Hücrelerde doğal olarak üretilen ve yaşlanma belirtilerini önleyen bu organik bileşen, cilt hücrelerine enerji ve güç sağlar.

Kolajen: Hücresel dokuları bir arada tutarak esneklik sağlar.

Niasinamid: DNA sentezine katkıda bulunan ve B3 vitamininin başka bir adı olan niasinamid, kırışıklıklar ve sivilce gibi cilt problemleriyle savaşır.

Retinol: Cildi yenileyen bir A vitamini türevi olan Retinol, cilt kırılmalarını ve elastikiyet kaybını önlemede çok önemli bir rol oynar.

E Vitamini: Cildin yenilenmesini destekleyen ve güçlü bir antioksidan olan, cildi güneşten koruyan, kan dolaşımını iyileştiren, cildin koruyucu bariyerini güçlendiren ve nemi tutan E vitamini.

Menopoz Döneminde Bakım Rutini Nasıl Olmalıdır?

Etkili bakım sağlamak için menopoz döneminde anti-aging bakıma gündüz ve gece kremleri dahil edilmelidir. Yaşlanmayı geciktiren bu cilt bakım ürünlerini yüze ve boyuna masaj yaparak kullanmak kan dolaşımını artırır ve cilde daha etkili bir şekilde nüfuz etmesini sağlar. Ayrıca menopoz döneminde göz çevresini nemlendirmeden ve bakımını yapmadan önce cilde yoğun bakım ve onarım sağlayan bir serum kullanımını ihmal etmemek iyi bir fikirdir.