19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkMaya enfeksiyonu (Kandidiyazis) nedir, belirtileri nelerdir?

Maya enfeksiyonu (Kandidiyazis) nedir, belirtileri nelerdir?

Vücudunuz dahil hemen hemen her yerde yaşayan bir mantar türü olan Kandidiyazis nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi haberimizde.

İçerikleri

Maya enfeksiyonu (Kandidiyaz), Candida adı verilen bir mayanın (bir tür mantar) neden olduğu bir enfeksiyondur. Candida normalde vücudun içinde (ağız, boğaz, bağırsak ve vajina gibi yerlerde) ve ciltte herhangi bir soruna neden olmadan yaşar. Bununla birlikte, belirli koşullar altında (özellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması, antibiyotik kullanımı, kanser ilaçlarına veya kortikosteroidlere maruz kalma veya şeker hastalarında), mantar çoğalacak ve hastalığa neden olacaktır.

Etkilenen bölgeye bağlı olarak farklı maya enfeksiyonu türleri vardır. Maya nemli bölgelerde büyümeyi sevdiği için en yaygın olarak ağız, vajina ve nemli cilt bölgeleri etkilenir.

Çoğu maya enfeksiyonu yüzeydedir (yüzeysel) ve kolayca tedavi edilir; ancak, bağışıklık sistemi çok zayıf olan kişilerde tüm vücutta (sistemik) hayatı tehdit eden ciddi maya enfeksiyonu gelişebilir.

Kimler Risk Altında?

Sağlıklı yetişkinlerin yarısından fazlasında çeşitli Candida maya türleri yetişir .

  • Erkekler ve kadınlar eşit şekilde etkilenir.
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış (bastırılmış), antibiyotik kullanan, kanser ilaçları veya kortikosteroid alan veya şeker hastası olan kişilerde maya enfeksiyonu gelişme olasılığı daha yüksektir.
  • Yaşlıların pamukçuk olma olasılığı daha yüksektir (oral kandidiyaz).
  • Kadınlarda maya enfeksiyonu, vajina iltihabının (vajinit) en yaygın ikinci nedenidir.
  • Uzun süreli (kalıcı) semptomlar ve iyileşmeyen maya enfeksiyonu, HIV enfeksiyonunun ilk belirtisi olabilir.

Maya Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Maya enfeksiyonunun görünümü ve semptomları, etkilenen bölgeye bağlıdır.

En yaygın enfeksiyon türleri şunlardır:

  • Pamukçuk (oral maya enfeksiyonu): Ağız içi, dil ve / veya ağzın açıları kırmızı, çatlak veya beyaz lekelere sahiptir. Acı olabilir veya semptom olmayabilir. Bu ayrı ayrı tartışılmıştır.
  • Deri (kütanöz): Küçükten büyüğe kırmızı, nemli, ham deri lekeleri genellikle göğüs altı, göbek veya kasık bölgesi gibi vücut kırışıklıklarında gelişir. Cilt kaşınabilir veya ağrılı olabilir. Kırmızı alanların kenarlarında küçük irin içeren lezyonlar (püstüller) görünebilir.
  • Vajinit: Vajinal kaşıntı, ağrı veya yanma sık görülür ve buna süzme peynir benzeri bir akıntı eşlik edebilir. Cinsel ilişkide genellikle ağrı vardır.
  • Özofajit: Yutma ağrılı olabilir ve göğüs kemiğinin arkasında ağrı olabilir.

Maya Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

  • Çoğu maya enfeksiyonu, vücut kıvrımlı alanları temiz ve kuru tutarak önlenebilir.
    Şeker hastaları kan şekerini iyi kontrol altında tutmalıdır.
  • Cilt enfeksiyonunu, reçetesiz satılan bir antifungal krem ​​kombinasyonu (örneğin, 10-14 gün boyunca günde iki kez klotrimazol veya mikonazol) ile hidrokortizon krem ​​(antifungal kremden sonra günde iki kez% 0.5-1 uygulanır) tedavi edin.
  • Fazla kiloluysanız kilo verin.
  • Hamile olmayan kadınlar vajiniti reçetesiz satılan bir vajinal fitil veya krem ​​antifungaller (mikonazol veya klotrimazol) ile tedavi edebilir. Kadının partnerinin normalde tedaviye ihtiyacı yoktur. Maya enfeksiyonu iyileşene kadar cinsel ilişkiden kaçının.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Semptomlarınız kişisel bakımla geçmiyorsa doktorunuza görünün. Vajinitin maya enfeksiyonundan başka bir şeyden kaynaklanabileceğini ve cinsel olarak aktifseniz cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olabileceğini unutmayın. Teşhisi doğrulamak için doktorunuza görünün.

Doktorunuzun Önerebileceği Tedaviler

Doktorunuz, kendi kendine bakım önlemleriyle düzelmeyen her türlü maya enfeksiyonu için ağızdan mantar önleyici ilaçlar reçete edebilir.