24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerMasa başı çalışanlar için 20-20-20 kuralı nedir?

Masa başı çalışanlar için 20-20-20 kuralı nedir?

İçerikleri

Eğer gün içinde sürekli bilgisayar ekranına bakarak çalışıyorsanız, bir süre sonra göz yorgunluğu ve buna bağlı olan baş ağrısı ortaya çıkacaktır. Bu sorunların önüne geçmek ise aslında düşünüldüğü kadar zor değildir. Göz doktorlarının çoğu, göz yorgunluğu olan hastalarına, 20-20-20 kuralını uygulamalarını önermektedir.

20-20-20 kuralının temel mantığı ise şöyledir: Bilgisayar ekranına bakarak geçirilen her 20 dakikadan sonra 20 feet (en az 6 metre) uzaklıktaki herhangi bir başka nesneye 20 saniye boyunca bakarak gözlerin dinlendirilmesidir.

Bu noktada aklınıza 6 metre uzaklığı nasıl anlayabileceğinize dair bir soru gelmiş olabilir. Bunun kesin bir yolu yoktur. Ancak evinizdeki bir odanın kapısıyla pencere arasındaki uzaklık ortalama 3-4 metredir. Bunu temel alarak bu mesafeden bir miktar daha uzak bir nesneye bakmanız yeterli olacaktır.

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Gözlerde ağrı, yanma, kaşıntı gibi temel belirtileri olan göz yorgunluğunun diğer belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Gözlerde kuruluk
  • Gözlerde sulanma
  • Puslu görme
  • Çift görme
  • Baş ağrısı
  • Boyun, omuzlar ve sırtta ağrı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Gözleri açık tutmada zorlanma

Peki, Neden 20 Saniye?

Bunun temel sebebi, yapılan araştırmalar sonucunda gözün en az 20 saniyede tamamen rahatladığının anlaşılmış olmasıdır.

Buna ek olarak, gözlerinizi dinlendirdiğiniz 20 saniyede sıvı alarak da gözlerinizin nemini korumasına yardımcı olabilirsiniz. Çünkü göz yoruldukça kurumaya ve nemini yitirmeye başlar. Vücudunuza sıvı alımıyla gözlerinizin nemini de korumuş olursunuz.

Son olarak, masa başında çalışırken yeşil çay içmekte gözleriniz için oldukça faydalıdır. Bunun nedeniyse, yeşil çayın içinde bulunan kateşinlerin gözün nemlenmesine ve daha fazla miktarda gözyaşı üretmesine yardımcı olmasıdır.

Peki, Her 20 Dakikada Bir Bu Kuralı Nasıl Hatırlayacağız?

Özellikle çalışırken bu kuralı hatırlamak ve istikrarlı bir şekilde uygulamak gerçekten zor olacaktır. Bunun için akıllı telefonunuza bir alarm uygulaması indirip, 20 dakikada bir çalacak şekilde ayarlamanız size yardımcı olabilir. Bu kuralı alışkanlık haline getirebilirseniz, bir süre sonra zaten uygulamaya da pek ihtiyacınız kalmayacaktır.

20-20-20 Kuralı İle İlgili Araştırmalar Ne Diyor?

Amerikan Oftalmoloji Akademisi yaptığı son araştırmalarda dijital cihazlara bakmanın gözlere zarar vermediğini açıklamıştır. Ancak bunun bir istisnası göz yorgunluğu ve istenmeyen belirtileridir.

İnsanlar normalde dakikada 15 kez gözlerini kırparlar. Fakat bilgisayar ve telefon gibi dijital cihazlara bakıldığında bu oran dakikada 3-4 kereye kadar düşmektedir. Bunun sonucundaysa gözlerde kuruluk, iltihap ve göz yorgunluğunun neden olduğu baş ağrıları meydana gelmektedir.

Malezya’da üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışmada göz yorgunluğu daha ayrıntılı incelenmiştir. 795 öğrenci üzerinde yapılan araştırmada, araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 90’ında iki saatten uzun süre bilgisayar kullanımına bağlı olarak gelişen göz yorgunluğu (CVS) olduğu saptanmıştır. Bu nedenle uzmanlar öğrencilere ve masa başında bilgisayara bakarak çalışan kişilere, 20-20-20 kuralını düzenli olarak uygulamalarını önermektedirler.