Koronavirüsün yayılım hızının kan grubuna göre değişkenlik gösterdiği bilimsel bir araştırmayla ispatlandı. New York kentinde bulunan Columbia Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve Nature dergisince sonuçları yayınlanan bu araştırmanın ortaya koyduğu bulgular, dünya gündeminde büyük yankı uyandırdı. Şimdi herkes, Covid-19 virüsünün enfekte olma riskinin kan grubuna göre nasıl değiştiğini ve en fazla hangi kan gruplarının risk altında olduğunu merak ediyor. Herkesin merak ettiği bu sorulara İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Kaya yanıt verdi.
En Riskli Kan Grubu A İken, B Grubunun Ağır Geçirme Riski Yüksek
Kan gruplarıyla alakalı bugüne kadar yapılan araştırmalarda ortaya konulan verilerin ortak olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Betül Kaya, “Covid-19 virüsü enfekte olma riski en fazla olan kan grubu A iken, Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra enfeksiyonu daha ağır geçirme riski en yüksek kan grubu ise B grubudur.
Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra ölüm riskinin en fazla olduğu kan grubu ise AB kan grubudur. Kan grubu sıfır olan vakalar ise Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonu hafif semptomlarla atlatıyor. Ancak bu sonuç, kan grubu sıfır olan kişilere Covid-19 virüsü enfekte olmayacağı ya da enfekte olduktan sonra kesinlikle hafif semptomlarla geçireceği anlamını taşımıyor. Her zaman şunun bilincinde olmak gerekiyor ki insanların kan grubu ne olursa olsun Covid-19 virüsünü hafife almamalı ve daima tedbirli davranmalıdır. Unutulmamalıdır ki kan grubunuza göre siz düşük riskli olsanız da yakınlarınız kan gruplarına göre yüksek risk altında olabilir.” ifadelerine yer verdi.
Gençlerde Ağır Seyretme Riski Var
Covid-19 virüsünün ilk görüldüğü zamanlarda neden olduğu enfeksiyonun yaşlılar ile kronik rahatsızlığı olanlarda ağır seyrettiğinin ve ölüm ihtimalinin daha yüksek olduğunun sanıldığına değinen Uzm. Dr. Betül Kaya, “Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyon gençlerde ve kronik rahatsızlığı olmayanlarda da ağır seyredebilir. Böyle vakalarla karşılaşıyoruz. Gençlerin ve kronik rahatsızlığı olmayanlarında tedbiri elden bırakmamasında hem kendi sağlıkları, hem de toplum sağlığı açısından yüksek fayda var.” dedi.
Koronavirüsle Güçlü Mücadele İçin D Vitamini
Covid-19 virüsü üzerine gerçekleştirilen araştırmalardan Covid-19 virüsü enfekte olma riskini ve enfeksiyonun seyrini D vitamini seviyelerinin etkilediğine dair sonuçların ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Betül Kaya, “Solunum yolu enfeksiyonlarında D vitamininin koruyucu etkisinin olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemini düzenleyen ve iltihap azaltıcı etkisi olan D vitamini, solunum yolu enfeksiyonları esnasında çok sık kullanılmaktadır.
Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra enfeksiyon geçiren vakaların D vitamini seviyelerinin düzeyiyle ilgili araştırma yapıldı. Bu araştırma sonucunda D vitamini düzeyi 30 nanogram ve üstünde olan vakalarda koronavirüsün hafif seyrettiği tespit edildi.” şeklinde konuştu.
Kan Gruplarına Göre Enfeksiyon, Entübasyon ve Ölüm Riski Nedir?
Covid-19 virüsünün kan gruplarıyla ilişkisi üzerine gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen sonuçlara göre enfeksiyon, entübasyon ve ölüm riskleri yüksek riskten düşük riske göre şöyledir;
Enfeksiyon Riski: A grubu, B grubu, 0 grubu, AB grubu.
Entübasyon Riski: B grubu, AB grubu, 0 grubu, A grubu
Ölüm Riski: AB grubu, 0 grubu, A grubu, B grubu