19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerKoronavirüsten korunmada maske ve eldiven etkili mi?

Koronavirüsten korunmada maske ve eldiven etkili mi?

İçerikleri

Özellikle kalabalık ortamlarda vakit geçirenler için maske kullanımı uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Kalabalık olmayan cadde ve sokaklarda maske kullanmaya gerek olup olmadığı ise bu zor günlerin en fazla merak edilen konuları arasında yer alıyor.

Maske İhmal Edilmemeli

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) çok hızlı bir şekilde yayılmakta ve hastalığa dair semptom belirtileri göstermeyen birisi taşıyıcı olarak COVID-19 virüsünü etrafa yayabilmektedir. Bu taşıyıcıların hepsinin tespit edilmesi mümkün olmadığından dolayı uzmanlar, virüsün bulaşmaması için insanlara dışarıya çıktıkları zaman maske takmayı özellikle tavsiye ediyor.

Hangi Maskeler Kullanılmalı?

COVID-19 semptom belirtileri olmayan bir kişi, basit tıbbi ya da cerrahi maske kullanarak kendisini yeni tip koronavirüsten koruyabilir. Özellikle COVID-19 virüsünü taşıyan hastaların tedavisini yapan sağlık çalışanları, hastaların salgılarından kendilerini koruyabilmek için N95, FFP2 ve FFP3 maskelerini kullanmalıdır. İnsanlar, evlerinde çok rahat maske yapabilirler. Hiçbir şey yapamıyorlarsa bir atkıyı maske olarak kullanabilirler. Ayrıca maske kullanırlarsa elin, yüzle temas etme olasılığı azalır.

COVID-19 virüsünün insandan insana en rahat bulaşma şekli damlacık enfeksiyonuyladır. Bu damlacık enfeksiyonlarının ağız ve burunla temasını engelleyecek her türlü maske sağlığı korur. Ama koruyuculuk özelliklerine bakıldığı zaman cerrahi bir maskenin koruyuculuk özelliği yüzde 30-35 oranındadır. N-95 olarak adlandırılan maskeler dahi yüzde 100 koruma kapasitesine sahip değildir. Maske kullanımı gerektiren hallerde ideal maske kullanılmalıdır. Normal vatandaşlarımız, tıbbi ya da cerrahi maskeyi tercih etmelidir. N-95 gibi koruma oranı yüksek koruyucu maskeler ise sağlık personeli tarafından kullanılmalıdır. COVID-19 virüsünü taşıyan hastalar ise ventil olarak adlandırılan kapakçığı olmayan maskeler takmalıdırlar. Böylelikle üzerinde virüs olan damlacıkların solunum yollarıyla teması engellenmiş olur.

Ev Yapımı Maskeler Ne Kadar Sağlıklı?

Ev ortamında yapılan maskelerin sağlıklı olduğu söylenemez. Bu nedenle de tavsiye edilmiyor. Özel bir kumaştan üretilen maskeler mikroorganizmaların geçmesini engellemek için belli açıklık alanlarına sahiptir. İnsanlar, maske yapımına uygun materyalleri satın alarak evde de sağlıklı maske yapabilirler. Maskenin sağlıklı olup olmadığını anlamak için maskeyi taktıktan sonra 15-20 cm mesafedeki çakmak ateşine üfleyin. Ateş sönüyorsa maske sağlıksızdır. Ayrıca maskeler bir defa kullanıldıktan sonra doğru şekilde katlanarak çöp kutusuna atılmalıdır.

İşyerinde Eldiven Kullanmak Sağlıklı mı?

İşyerinde eldiven kullanılması kesinlikle sağlıklı değildir. Bu nedenle işyerinde eldiven kullanımı kesinlikle tavsiye edilmiyor. Öncelikle eldiven, insanlarda yalancı temizlik hissi yaratarak insanları aldatıyor. Yine insan cildine kıyasla daha fazla mikrop tutan eldivene güvenerek her yere temas ediyoruz. Bu nedenle eldiven riski azaltmak yerine daha da artırıyor. Eldiven takıldığında el ısısı yükseldiğinden dolayı eller terlediğinden el sağlığı için ciddi bir tehdit unsurudur. Bu nedenlerden ötürü günlük yaşam içerisinde eldiven kullanılmasının sağlığa yararından daha fazla zararı vardır.

Eldiven Takılıyken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Zorunlu olmadıkça eldiven kullanımı kesinlikle tavsiye edilmiyor. Şunu da çok iyi idrak etmek gerekiyor ki eldiven, el hijyeninden daha önde değildir. Gün boyu kullanılan eldivenler, dikkatsiz bir şekilde sağa sola atılırsa COVID-19 virüsü etrafa daha rahat yayılabildiği gibi çevre kirliliğine neden olur. Eldivenle mikroplu bir alana temas ettikten sonra temiz bir alanla temas edilirse temiz alanda mikropla kaplanmış olur. Ayrıca eldivenin, yeni tip koronavirüs salgınını engellediğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış bir bulgu yoktur. Marketlerde ve gıda hazırlığı yapılan işyerlerinde eldiven kullanımı uygun olsa da tek sefer kullanıldıktan sonra atılmalıdır.