23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınCilt BakımıKoronavirüsle mücadele ederken ellerinizin bakımını ihmal etmeyin!

Koronavirüsle mücadele ederken ellerinizin bakımını ihmal etmeyin!

İçerikleri

Koronavirüsü önlemek için en etkili yöntemin ellerinizi özenle yıkamak olduğunu biliyor musunuz? Dünya genelinde salgın bir hastalık haline gelen Koronavirüs tıbbi adıyla COVID-19, hijyen ve temizlik konusunda ne kadar hassas olunması gerektiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü de yayınladığı bir raporla özellikle ev dışındaki alanlarda düzenli aralıklarla ellerin yıkanmasının virüsler ile mücadele adına bir zorunluluk olduğunu açıkça ifade ediyor. Diğer yandan özenle el yıkama mikropları ve virüsleri uzak tutmakta yardımcı olurken, cildinizin de kurumasına neden olabiliyor. Ayrıca, ellerinizin bakımını yeterince yapmazsanız, cansız görünmeye başlarlar. İşte, ellerinizi hijyenik ve yumuşak tutmaya yarayacak faydalı el bakımı ipuçları:

1- Ellerinizi Asla Sıcak Su İle Yıkamayın

Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 virüsünün yayılmasını önlemek için ellerin sabunla en az 20 saniye boyunca iyice yıkanmasını öneriyor. Bazı insanlar sıcak suyun onlara daha fazla koruma sağlayacağını düşünüyor. Ancak, gerçek öyle değil. Aslında, sıcak su ile elleri yıkamak cildin kurumasına sebep olur. Bu nedenle sıcak yerine normal sıcaklıkta ılık su kullanmalısınız. Böylece, ellerinizde nem kaybı ve kuruluk meydana gelmez.

2- Nemlendirici Sabun Kullanın

Piyasada nemlendirici özelliğe sahip kaliteli birçok sabun bulunuyor. Nemlendirici sabunlar genellikle gliserin ve lanolin vb. maddeler içerir. Bu sabunlar, ellerinize yağlı veya krem benzeri bir köpük bırakır, bu da cildinize nem ve pürüzsüzlük verir. Normal sabunlar cildinizi kurumasına neden olur.

3- Ellerinizi Yıkadıktan Sonra Nemlendirici Kullanın

Ellerinizi sabun ve su ile yıkadıktan sonra nemlendirici kullanmanız gerekir. Ellerinizi yıkadıktan ve kuruladıktan hemen sonra bir nemlendirici kullanmazsanız, cildiniz yavaş yavaş nemini kaybetmeye başlar ve elleriniz kurur. Nemlendirici size yapışkan geliyorsa, su bazlı nemlendiricileri tercih edebilirsiniz. Çünkü, su bazlı nemlendiriciler yapışkan değildir ve ellerinize iyi bir nem sağlar.

4- Alternatif Olarak Cilt Kremi veya Vazelin Kullanın

Hassas bir cilde sahipseniz, elleriniz her yıkamadan sonra gittikçe daha kuru hale gelebilir. Bu yüzden, cildinizi rahatlatmak ve nemlendirmek için yağlı bir cilt kremi ya da vazelin de kullanabilirsiniz.

5- Aralıklarla Dezenfektan Kullanın

Gün boyunca ellerinizi yıkamaktan hoşlanmıyorsanız, ellerinizi sık sık temizlemek için dezenfektan kullanabilirsiniz. Ancak, dezenfektanın yemekten önce, tuvaletten sonra veya elleriniz çamur ve tozla kirlendikten sonra işe yaramaz. Bu nedenle, bu gibi durumlarda mutlaka sabun kullanın. Dezenfektanı sadece elleriniz temizken kullanabilirsiniz. Ancak, dezenfektan ile elleriniz ile birlikte yüzünüzü veya burnunuzu da temizlemeniz doğru olacaktır.

6- Gün İçerisinde Eldiven Giyin

Sık sık el yıkama zahmetinden kurtulmak ve COVID-19’dan daha iyi korunmak için en iyi yol, tek kullanımlık eldivenler giymektir. Bu eldivenler medikal ürün satan mağazalarda, eczanelerde ve hatta marketlerde kolayca bulunabilir. Eldivenleri giymeden önce ellerinizi 5 dakika boyunca sabunla yıkamalısınız. Daha sonra, ellerinizi bir bez veya kağıt havluyla iyice kurulayın. Sonra ellerinize nemlendirici uygulayın ve eldivenleri giyin. Fakat, eldivenlerin 2 saatten fazla giyilmemesi gerektiğini unutmayın.

7- Kağıt Havlu Kullanın

El yıkamak kadar elleri doğru şekilde kurulamak da önemlidir. El kurutma makinelerini kullanmak cildinizi son derece kuru bırakır. Bu makineleri kullandıktan hemen sonra el kremine ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle, hijyenik ve daha sağlıklı olduğu için kağıt havlu kullanmak daha uygundur.

Görüldüğü gibi virüslere karşı elleri iyice yıkamak kadar doğru bir şekilde kurulamak ve ellerin nemli kalmasını sağlamak da çok önemli. Aksi takdirde, hijyenik olmaya çalışırken cildiniz kurur ve size gün boyu rahatsızlık hissi verir.