2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs sigara içenlerde ölüm riskini yüzde 50 yükseltiyor!

Koronavirüs sigara içenlerde ölüm riskini yüzde 50 yükseltiyor!

İçerikleri

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Yeşilay’ın verdiği destekle Sağlık Bilimleri Üniversitesince Gülhane Külliyesi’nde ’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ münasebetiyle düzenlenen panelde önemli açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Berdyklychev, “Pandemi sürecinde tütün ve tütün mamulleri kullanımı Covid-19 virüsü enfekte olma riskini artırdığı gibi ölüm riskini de yüzde 50 artırmaktadır.” dedi.

Kansere Yakalanmada Risk Faktörü

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen panelde selamlamayı Türkçe yapan DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, “Tütün ve tütün mamullerini içen insanların, kardiyovasküler ve solunum yolları rahatsızlıklarının yanı sıra kansere yakalanma riski ciddi seviyede artmaktadır. Tütün endüstrisi tarafından hedeflenen düşük ve orta gelire sahip ülkelerde her sene 8 milyonu aşkın insan tütün kullanımından dolayı yaşamını kaybetmektedir. Sigara içmeyenler açısından da tütün mamulleri ölümcül risk teşkil etmektedir. Sigara dumanının olumsuz etkilerine maruz kalan 1,2 milyon insan her sene yaşamını kaybetmektedir. Sigara kullananların Covid-19 virüsüne yakalanma ve ölüm riski yüzde 50 artmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Ailelere ve Ülkelere Ekonomik Yük Getiriyor

Tütün ve tütün mamullerinin sağlığa olan olumsuz etkileri haricinde ailelere ve ülkelere ekonomik açıdan ciddi külfet olduğuna değinen Berdyklychev, “Bu ekonomik ve insani trajedi çok sarsıcı olsa da mücadele edildiği takdirde engellenebilir. Bunun engellenebilmesi için çeşitli araçlar olduğunu söyleyebilirim. Bu araçlardan ilki olan DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin ülkeler tarafından uygulanmasına Dünya Sağlık Örgütü gereken desteği vererek tütün talebini azaltmak için MPOWER olarak adlandırılan bir politika paketini de geliştirmiştir. Türkiye’nin, MPOWER tarafından tavsiye edilen bütün tedbirlerde en yüksek başarıyı yakalayan ilk ülkeler arasında yer aldığını büyük bir mutlulukla ifade ediyorum.” diye konuştu.

Türk Hükümetinin Başarısı Örnek Gösteriliyor

Tütün kontrolüyle ilgili Türk hükümeti tarafından yürütülen politikaların en yüksek seviyede olduğuna değinen Berdyklychev, “Türk hükümeti, DSÖ, diğer uluslararası sağlık kuruluşları ve STK arasında mükemmel bir ilişki vardır. Türk hükümetinin bu başarısını, DSÖ direktörü de diğer ülkelere örnek göstermektedir.

DSÖ, tütün mamullerinin bırakılması ile ilgili bütün ülkelere destek vermeye hazırdır. Tütün mamullerini bırakmak isteyen milyonlarca tütün kullanıcısına destek vermeye çalışan DSÖ tarafından küresel çapta #CommitToQuit yani ‘Bırakan kazanır’ başlığı altında bir kampanya başlatılmıştır. Bu kampanya kapsamında aralarında Türkiye’nin de olduğu 29 odak ülkeyle çalışılmaktadır.

Ayrıca TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, ’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ 2021 ödülüne Dünya Sağlık Örgütü tarafından layık görülmüştür. Kendisini, tütün kullanımına karşı verdiği mücadeleden dolayı tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

Sigara Akciğer Hastalıklarının En Önemli Nedeni

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayınlanan veriler incelendiğinde dünyada her sene aralarında pasif içicilerinde yer aldığı 8 milyonu aşkın insanın sigara nedeniyle yaşamdan koptuğunun altını önemle çizen Berdyklychev, “Sigara akciğer hastalıklarının en önemli nedenleri arasında yer almakla birlikte akciğer kanserinden kaynaklı ölümlerin ise yüzde 90’ını oluşturmaktadır. Sigarayla mücadeleye dikkat çekmek ve kamuoyu oluşturulması için DSÖ tarafından her sene 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edilmiştir.

Dünyada yaklaşık 1 milyar 100 milyon tütün kullanıcısının olduğu tahmin edilmektedir. Tütün kullanıcılarının yüzde 80’i ise düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır.

Dünya çapında üretilen sigaraların satışına dair istatistikler incelendiği zaman dünyadaki sigaraların yüzde 55’i Asya’da, yüzde 11,8’i Afrika ve Ortadoğu’da, yüzde 10,8’i Orta ve Doğu Avrupa’da, yüzde 9,3’ü Batı Avrupa’da, yüzde 8,9’u Latin ve yüzde 4,7’si de Kuzey Amerika’da satılmaktadır.

2000 yılında dünyada tütün tüketimi yüzde 27 seviyelerinde iken küresel çapta düzenlenen kampanyalar sayesinde bu oran 2016 yılı itibariyle yüzde 20’ye kadar gerilemiştir.” dedi.