25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs aşısında son dakika gelişmesi! Pfizer aşısı koronavirüsü yüzde 90 önledi

Koronavirüs aşısında son dakika gelişmesi! Pfizer aşısı koronavirüsü yüzde 90 önledi

İçerikleri

Uluslararası ajanslar tarafından geçilen son dakika haberinde koronavirüs aşısında son dakika gelişmesi yaşandığına yer verildi. Koronavirüs salgınıyla etkili mücadele için koronavirüs aşısı geliştirilmesi yönünde çok ciddi çalışmalar yapan Pfizer ve BioNtech firmaları tarafından aşıyla korunmada elde edilen sonuçlar tahminlerin çok ötesine geçti. Öyle ki Pfizer tarafından geliştirilen aşı Covid-19 virüsünü yüzde 90 oranında engelledi. Bu haber ile büyük bir heyecana kapılan dünya büyük bir mutluluk yaşarken, koronavirüs aşısının dağıtımına ne zaman başlanacağına dair brifing verildi. Koronavirüs aşısında yaşanan son dakika gelişmeleri ile ilgili her şeyi haberimizin detayında bulabilirsiniz.

Dağıtımın Yılbaşından Önce Başlayacağı Müjdelendi

Covid-19 virüsü salgını dünya çapında günlük yaşamı olumsuz etkilemeyi sürdürürken, müjdeli haber Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısından geldi. Söz konusu aşının koronavirüsü yüzde 90 yönünde engellediğine dair açıklama yapılması tüm dünyada sevinçle karşılandı. Ayrıca koronavirüs aşısı geliştirilmesine yönelik yürütülen çalışmaların bütün hızıyla sürdüğü öğrenildi. Aşı çalışmalarında sona yaklaşıldığı yılbaşından evvel koronavirüs aşısının dağıtımına başlanacağı müjdesi verildi.

Pfizer tarafından yapılan açıklamada koronavirüse karşı geliştirilen aşının en azından 1 semptom belirtisi olan 94 vakaya uygulandığı ve aşının yüzde 90’ın üzerinde bir oranda etkili olduğunun tespit edildiği bilgisine yer verildi. Pfizer ve BioNtech şirketlerinin ortaklaşa geliştirdiği bu aşıdan elde edilen sonucun tahminlerin çok ötesinde olduğu şirketlerin yetkilileri tarafından bildirildi.

Yıl Sonunda 20 Milyona Yakın İnsan Aşılanmış Olacak

Pfizer firması tarafından tavsiye edilen iki aylık güvenlik verilerinin toparlanmasının hemen ardından Gıda ve İlaç İdaresi’nden bu ayın sonuna doğru iki doz aşı için acil durum izni istenecek. Şirket yöneticileri tarafından yapılan açıklamada, 15 ila 20 milyon aralığında doz aşının piyasaya sürülerek aşılama yapılmasının hedeflendiği belirtildi.

Koronavirüs aşısında gelinen son nokta ile ilgili verdiği bir röportajda bunun tarihi bir an olduğunu ifade eden Pfizer firması kıdemli başkan yardımcısı ve aşı araştırma ve geliştirme başkanı Kathrin Jansen, “Koronavirüs salgını gerçekten çok yıkıcı bir süreçti. Bu salgının önüne geçebilmek için bugüne kadar hiç kimsenin ulaşamadığı hedefe ulaşmak, yani bir yıl içerisinde aşıyı bularak insanlığı bu salgının yarattığı ciddi tehlikelerden kurtarmak için yola koyulduk.” şeklinde konuştu.

Virüsü Önleme Kabiliyetinin İlk Kanıtı

Aşı ile ilgili yapılan çalışmaların halen sürdüğünü dile getiren Pfizer CEO’su Albert Bourla, “Aşı ile ilgili yürütülen çalışmalara 43 binden fazla gönüllü katıldı. Aşı çalışmalarında oluşturulan iki gruptan birine iki doz deneysel aşı, diğer gruba ise tuzlu su plasebo verildi. Araştırmada aşının etkinliğinin yüzde 90’dan fazla olduğunu gördük. Bugün hem bilim, hem de insanlık için harika bir gün. Aşamanın üçüncü faz seviyesinde Covid-19 aşısı denemelerinin ilk sonuçlarının koruma sağladığını gördük. Bu aynı zamanda Covid-19 virüsüne karşı geliştirdiğimiz aşının virüsü önleme kabiliyetinin ilk kanıtıdır.” ifadelerine yer verdi.

Aşı İki Doz Halinde Uygulanacak

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 6 ülkede 43 bin 500 denek üzerinde denenen koronavirüs aşısının üreticileri tarafından bu ay sonu itibariyle acil kullanım onayının alınması için gerekli başvuruların yapılması planlanıyor. Aşının üç hafta arayla iki doz halinde uygulanacağı bildirildi. Pfizer firmasının hedefi ise yıl sonu itibariyle 50 milyon doz aşının piyasaya sürülmesidir.

Bağımsız Bilim Adamları Uyardı

Pfizer firması tarafından geliştirilen aşı hakkında açıklamalarda bulunan bağımsız bilim adamları, aşının uzun vadedeki güvenlik ve etkinlik verilerinin toparlanmasından evvel erken sonuçların fazla umutlandırmaması gerektiği yönünde uyarı yaptılar.

Şu anda on bir aşının son safhadaki denemeleri halen sürüyor. Bu aşılardan dördünün çalışmaları ABD’de yürütülüyor.

Pfizer firmasının koronavirüs aşısında elde ettiği bu başarılı sonuç, benzer teknolojiyle aşı çalışmalarını yürüten Moderna’nın aşı çalışmaları içinde iyiye işaret edebilir. Moderna tarafından yapılan açıklamada bu ayın sonuna doğru erken sonuçlar alınabileceği ifade edilmişti.

BioNTech Firmasının Arkasında Türk Çift Var

Pfizer firmasının koronavirüs aşısının geliştirilmesinde iş birliği yaptığı merkezi Almanya’nın Mainz şehrinde bulunan biyoteknoloji firması BioNTech’in arkasında başarılı bir Türk çift var. BioNTech firması, özellikle koronavirüs salgını sürecinde uluslararası kamuoyunun dikkatini üzerine çekmeyi başarmıştı.

Nazar Boncuğunu Boynundan Çıkarmıyor

Nazar boncuklu kolyesini boynuna sürekli takan İskenderun doğumlu Şahin’in peşine tüm dünya medyası düştü. BioNTech şirketinin Almanya’nın Mainz şehrinde bulunan merkezine bisikletiyle ulaşım sağlayan mütevazı bilim adamı Şahin, INBUSINESS ile yaptığı röportajda koronavirüse karşı geliştirdikleri Covid-19 virüsü aşısının geliştirilme süreci ile ilerleyen süreçte dünyayı bekleyenler ile ilgili görüşlerini belirtti. 2019 yılının Ekim ayında Nasdaq’da halka arz edildiği zaman 3,4 milyar dolar değerinde olan BioNTech firmasının bugünkü değeri yaklaşık 21 milyar dolar. Şirketin bu değeri Şahin’i dünyada dolar milyarderleri arasına sokmaya yetiyor. INBUSINESS tarafından ‘Dünyanın Uğur’u’ başlığıyla yayınlanan kapak yazısının içeriğinde sadece bu sene sona ermeden ruhsat alacağı tahmin edilen Covid-19 aşısını değil, Şahin’in kanserle mücadelede yenilikçi tedavi yöntemlerini de bulabilirsiniz.