28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs aşısı için tarih açıklandı! İşte o tarih

Koronavirüs aşısı için tarih açıklandı! İşte o tarih

İçerikleri

Moderna tarafından yürütülen aşı çalışmaları hakkında bir basın toplantısı düzenleyerek kamuoyunu bilgilendiren Moderna Başhekimi Tal Zaks, “Bağımsız veri izleme komitesi tarafından mRNA-1273 olarak adlandırılan Covid-19 virüsü potansiyel aşı denemelerinde sona yaklaşıldı. Kasım ayının ortasında aşı ile ilgili incelemelerin tamamlanmasını bekliyoruz. Deneyler sonucunda Covid-19 virüsü potansiyel aşısında yüzde 74 gibi yüksek bir başarı oranı yakalanacağını umuyoruz. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından aşıya onay verilmesi için ise en az yüzde 50 başarı oranı gerekiyor.” dedi.

Ülkelerden 1.1 Milyar Dolarlık Sipariş Alındı

Covid-19 virüsü potansiyel aşısı için ülkelerden bugüne kadar 1.1 milyar dolarlık sipariş aldıklarını ifade eden biyoteknoloji şirketi Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, mRNA-1273 ismindeki potansiyel Covid-19 virüsü aşısının piyasaya aktif olarak sürülmesinin sağlanması için gerekli hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Kuzey Amerika ve Ortadoğu’nun başı çektiği birçok bölgeye aşı tedariğinin sağlanması için gerekli anlaşmaların imzalandığını da belirten Bancel, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) desteklediği COVAX ile fiyatlama için gerekli görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

2021 Hedefi 500 Milyon İle 1 Milyar Doz Arasında

2020 yılı sonu itibariyle 20 milyon doz aşıyı üretmeyi hedeflediklerine de değinen Stephane Bancel, 2021 yılı içerisinde ise hedeflerinin 500 milyon ila 1 milyar doz aşı üretilmesi olduğunu kaydetti.

Moderna tarafından geliştirilen Covid-19 virüsü potansiyel aşısına Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAD) destek verdi. Bilim adamları aşı sayesinde bağışıklık sisteminin Covid-19 virüsüne karşı kuvvetli bir mücedele vereceğini umuyor. Covid-19 virüsü potansiyel aşısının içeriğinde Ribo Nükleik Asit (RNA) ya da mRNA olarak adlandırılan genetik materyal bulunuyor.

Temelini RNA’nın oluşturduğu potansiyel Covid-19 virüsü aşısının, koronavirüsün insan hücresine tutunmasındaki ana etken olan ‘çivi proteini’ enzimini baskılayarak vücutta bağışıklık sağlanmasını amaçladığı açıklandı.

26 Bin 650 Deneğe İki Doz Halinde Uygulandı

Covid-19 virüsü potansiyel aşısının bulunması için çalışma yürüten firmaların başını çeken biyoteknoloji şirketi Moderna geçen hafta yaptığı bir açıklama ile klink deneylerin 3. aşaması için bugüne kadar 30 bin kişinin gönüllü olarak kayıt yaptırdığını ve bu deneklerden 26 bin 650’sine potansiyel Covid-19 virüsü aşısının iki doz halinde uygulandığını belirtmişti.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından verilen onaydan sonra aşının ilk aşama klinik denemelerine 17 Mart tarihinde Washington’da başlanmıştı. Böylelikle mRNA-1273 insanlar üzerinde denenen ilk potansiyel Covid-19 virüsü aşısı olmuştu. mRNA-1273 aşısının 3.aşamadaki klinik çalışmaları ise 27 Temmuz tarihinde başlamıştı.