Koronavirüsün 2022 yılından itibaren mevsimsel bir enfeksiyon özelliğine bürüneceğine değinen KLİMİK Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Trakya Üniversitesi ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği’nin işbirliğiyle online olarak organize edilen 19. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi’nde ‘Covid19’a Genel Bakış’ başlığı altında yaptığı konuşmada dünyada halen etkisini sürdüren ve dünyanın 1 numaralı gündem maddesi olan Covid-19 virüsü salgınıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Covid-19 Virüsü Dünyada 450 Milyon Kişiye Enfekte Oldu
Dünyada bugüne kadar tanı konan vaka sayısının 45 milyon kişiyi, hayatını kaybeden insan sayısının ise 1 milyon 200 bin kişiyi geçtiğini belirten Prof. Dr. Azap, “Dünyada tanı konan her Covid-19 vakasına karşılık toplumda 8-10 kişiye Covid-19 virüsü enfekte olduğunu düşünüyoruz. Bu da salgının başlangıcından beri dünyada yaklaşık 450 milyon kişiye Covid-19 virüsü enfekte olduğunu gösteriyor. Covid-19 virüsünden dolayı hayatını kaybeden insan sayısının ise şu ana kadar açıklanan ölü sayısının iki katı olduğunu düşünüyoruz. Yani dünyada yaklaşık 2,5 milyon insan, Covid-19 virüsünden dolayı hayatını kaybetti.” dedi.
Salgının Eğrisi Yukarı Yönlendi
Kış mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Avrupa’da Covid-19 virüsü enfekte olan insan sayısının yeniden artmaya başladığını ve salgın eğrisinin yeniden yukarı doğru hareketlendiğini söyleyen Prof. Dr. Azap, “Şu an ki vaka sayısındaki artışın Mart ve Nisan ayları ile kıyaslandığı zaman daha yüksek olduğunu görüyoruz. İtalya ve Japonya gibi ülkeler vaka sayısında yeni rekorlar kırıyor. RNA virüslerinde mutasyon en sık rastladığımız durumlar arasında yer alıyor. Covid-19 virüsünün salgının başlangıcından beri enfeksiyonun seyrini değiştirecek şekilde bir mutasyona uğradığından bahsedemeyiz. Enfeksiyonun seyri ve öldürücülüğünde farklı bir gelişme bugüne kadar görülmedi.” ifadelerine yer verdi.
Kazanılan Bağışıklık Kalıcı Olmuyor
Covid-19 virüsü enfekte olan insanların kalıcı bağışıklık kazanamadığı için yeniden enfeksiyon geçirebildiğini kaydeden Prof. Dr. Alpay Azap, “Covid-19 virüsü enfeksiyonu, grip virüsü enfeksiyonuyla benzer özellikler gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan bir re-enfeksiyon vakası oldu. Covid-19 virüsü enfekte olan vakaların, tedavi görerek iyileştikten sonra yeniden Covid-19 virüsü enfekte olarak hastalanabildiğine tanıklık ediyoruz. Bu solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüslerde beklenen bir durumdur. Sürekli mutasyona uğradıklarından dolayı vücudun virüse kazandığı bağışıklık kalıcı olmuyor.” diye konuştu.
Bağışıklık Sistemi Virüsü Tanıyamıyor
Covid-19 virüsündeki mutasyonlar biriktiğinden dolayı bağışıklık sisteminin virüsleri tanıyamadığını ifade eden Prof. Dr. Azap, “Covid-19 virüsü mutasyona uğradıkça farklılaşmaktadır. Bu da virüs vücuduna enfekte olduktan sonra yenen bir kişinin yeniden virüsle hastalanmasına neden oluyor. Çünkü bağışıklık sistemi bu farklı virüsleri tanıyamıyor. Bunu grip enfeksiyonu gibi düşünebiliriz. Zaten grip enfeksiyonuyla benzer özellikler taşıyor. Grip salgını her 1 ila 3 yıl aralığında nasıl epidemi yapıyorsa, koronavirüs salgınında da durum böyle olacak gibi görünüyor. Covid-19 virüsü de ilerlyen süreç içerisinde mevsimsel bir özellik kazanacaktır.” şeklinde konuştu.
Virüsün Hayatımızdaki Seyrini Aşı ve Tedavi Yöntemi Belirleyecek
Covid-19 virüsünün hayatımıza olan seyrini aşı ve etkili bir tedavi yönteminin belirleyeceğine değinen Prof. Dr. Azap, “2020-2021 yıllarında büyük bir salgın sürecinden geçeceğiz. Yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasının pek bir faydası olmayacak. 2022 yılından itibarende enfeksiyon mevsimsel bir özellik taşıyacak. Yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla salgının eğrisinde düşüş olsa da kış mevsiminde sıcaklıkların düşmesiyle salgının eğrisi yeniden tırmanışa geçecek. Yani virüs bundan sonra hayatımızda hep olacak. Salgının ilk süreçlerinde SARS virüsü gibi kaybolacağına dair umudumuz büyüktü. Ama virüsün kaybolmayacağı neredeyse kesinleşti. Hayatımıza 5’inci insan koronavirüs olarak girdi. Hayatımızdaki etkisini ise aşı ve tedavi yönteminin etkinliği belirleyecek.” dedi.
Aşı Bulunursa Sosyal Yaşantıda Sorun Olmaz
Covid-19 virüsüyle mücadelede grip aşısına benzer bir aşı bulunursa sosyal yaşantıda fazla bir etkisinin olmayacağını ifade eden Prof. Dr. Azap, “Covid-19 virüsü tıpkı grip salgını gibi bundan sonra hayatımızda hep olacak. Grip salgını nedeniyle dünya çapında her sene 400-500 bin insan hayatını kaybediyor. Covid-19 virüsüde mevsimsel bir enfeksiyona dönüşecek. Aşı ve ilacın bulunmasıyla birlikte sosyal hayattaki etkisi azalacak. Covid-19 virüsünün en etkili bulaşma yolu ise yakın temas anında damlacık yoluyladır. Virüs, vakaların yüzde 95’ine böyle enfekte olmaktadır. Dünya genelindeki vakaların yüzde 20’si ise asemptomatik hastalardan oluşmaktadır.” diye konuştu.