18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıKontakt lens kullanımı nasıldır? Kontakt lens kullanmak güvenli mi?

Kontakt lens kullanımı nasıldır? Kontakt lens kullanmak güvenli mi?

İçerikleri

Evet, kontakt lens kullanımı bazı durumlarda göz sağlığını olumsuz etkileyebilir, ancak bu durum herkes için geçerli değildir. Çünkü risk faktörü lensin kendisi değil, lensi kullanan kişinin dikkatsiz ve özensiz olmasıyla ilişkilidir. Özellikle, gerekli hijyen kurallarına ve kullanım talimatlarına uyulmadığı takdirde gözlerde ciddi enfeksiyonlar, kuruluk, kaşıntı ve alerji gibi reaksiyonlar görülebilmektedir.

Kullanım Talimatlarına Uyulmadığında Enfeksiyon Riski Taşıyor!

Gözde meydana gelebilecek en ciddi enfeksiyon, keratit de denilen kornea iltihabıdır. Çalışmalar, kornea iltihabının nedenlerinin başında kontakt lens kullanım talimatlarının görmezden gelinmesinden kaynaklandığını gösteriyor. Yine bu çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre, lens kullananların E’i lensi takmadan önce ellerini yıkamıyor. Bu açıdan düşünürsek, yılda bir milyon kişinin göz enfeksiyonu şikayetiyle doktora başvurması aslında pek de şaşırtıcı değil. Enfeksiyon ve göz rahatsızlıklarının bir diğer nedeni de, belli aralıklarla yenilenmesi gereken kontakt lenslerin, normalde kullanılması gereken zamandan çok daha uzun süre kullanılmasıdır.

Kontakt Lensler Uyku Süresince Çıkarılmalı

Anglia Ruskin Üniversitesi’nden Profesör Roger Buckley’e göre, enfeksiyon oluşumunun en ciddi sebeplerinden bir diğeri kontakt lenslerin geceleri uyku süresince çıkartılmamasıdır. Buckley, geceleri lensle uyumanın kornea iltihabı oluşumunu yirmi kat artırdığını söylüyor. Çünkü göz kapakları kapalıyken kornea gündüze göre zaten daha az oksijen alıyor, bir de üzerine kontakt lens yapışıp kalınca bu oksijen açlığı daha yüksek boyutlara ulaşıyor. Bu da korneanın gözü koruma işlevini etkisiz hale getirerek enfeksiyon riskini arttırıyor.

Kontakt Lens Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Kornea iltihabı görüşü azalttığı gibi, bazı ciddi durumlarda körlüğe dahi sebep olabiliyor. O halde bu riski ortadan kaldırmak ve güvenli bir şekilde kontakt lensinizi kullanmak istiyorsanız, aşağıdaki talimatlara mutlaka dikkat edin.

İşte, uyulması gereken en önemli noktalar:

1- Kullanacağınız lensin mutlaka kaliteli ve göz çeperiyle uyumlu olması gerekir. Bu nedenle lens kullanmadan önce doktor muayenesi ve tavsiyesi faydalı olacaktır.

2- Lensler göze takılmadan önce ve gözden çıkarılırken mutlaka eller iyice yıkanmalı ve kurulanmalıdır.

3- Kontakt Lens hiçbir zaman musluk suyu, ambalajlı su veya başka bir sıvıyla yıkanmamalı, tükürükle silinmemelidir. Lens temizliği için sadece orijinal lens solüsyonları kullanılmalıdır.

4- Gözde lens varken maskara veya göz kaleminden uzak durulmalı ya da makyaj lensle temas etmeyecek şekilde uygulanmalıdır.

5- Lens solüsyonları bitsin veya bitmesin her üç ayda bir değiştirilmeli ve yeni solüsyonla eskisi kesinlikle karıştırılmamalıdır.

6- Lensleri kullanmadığınız zamanlarda mutlaka kendi solüsyon kabında muhafaza edin ve her kullanımda solüsyonu yenilediğinizden emin olun.

7- Kontakt lensle havuza ve denize kesinlikle girmeyin.

8- Şeker hastalığı, alerji ve bazı göz problemleri olanların lens kullanması sakıncalı olabilir.

9- Kontakt lensle uyumak genellikle tavsiye edilmez, ancak son yıllardaki gelişmelerle bu konuda oldukça büyük bir yol kat edildi ve yeni ürünler piyasaya sürüldü. Bu ürünler arasında ise en popüler olan “oksijen geçirgenli lensler” yaygınlaşmaya başladı. Bu lenslerin en önemli özelliği 1 ay boyunca hiç çıkarmanız gerekmeden uyumayı mümkün hale getirmesidir.

10- Kontakt lens kullanırken kesinlikle yüksek ısıya maruz kalmayın. Ayrıca, gözlerinizde kaşınma, yanma, sulanma, kızarıklık ve bulanıklık hissi oluşursa, lensleri çıkarıp mutlaka doktorunuzla görüşün.

Sonuç olarak, göz yapısının hassasiyetinden dolayı belli bir risk taşıyor olsa da kontakt lens kullanımı konusundaki talimatlara eksiksiz uyarsanız, tamamen güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.