Çoğunlukla çocukluk çağında görülen, fakat aşı olmamış yetişkin bireylerde de rastlanabilen ateşli ve vücutta döküntülere neden olan bir hastalıktır. Kızamık virüsü kendini yenilemez ve evrim geçirmez. Bundan dolayı bir kere kızamık olan biri bir daha bu virüsten etkilenmez. Bunun sebebi vücudun bu virüsü tanıyor olması ve bağışıklık kazanmasıdır. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan kızamık, öksürme ve hapşırma yoluyla herkese yayılabilir. Kızamık hastalığına yakalanan birinin yanında bulunan diğer insanlar eğer ki aşı olmamışlarsa bu virüsü kapma olasılıkları oldukça yüksektir. Öksürme ve hapşırmanın etkisiyle havaya yayılan virüs uzun süre canlı kalabilir. Solunum yollarını oldukça etkileyen bu hastalık viral enfeksiyon hastalığıdır ve etkisi 1 hafta sürebilir.
Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Kızamık hastalığı pek çok belirti ile kendini gösterir. En belirgin özelliği ise vücutta kırmızı lekeler meydana getirmesi ve bunun ateşli hastalığa dönüşmesidir. Bunun dışında;
- Grip belirtileri olan öksürük ve burun akıntısı,
- Hapşırma,
- Dudaklarda beyaz ve dokunulduğunda acı veren pamukçuk benzeri yaraların çıkması,
- Ateşlenme,
- Cansız ve çoğunlukla akıntı yapan gözler,
- Işığa bakamama,
- Boğaz ağrısı ve yutkunmada zorluk,
- Vücutta pembemsi ve kaşıntı yapan lekelerin çıkması da kızamık hastalığının belirtileri arasında gösterilir.
Kızamık virüsü vücuda girdiği anda belirtiler ortaya çıkmaz. Yavaş ilerler ve en az 1 hafta içinde hastalık kendisini göstermeye başlar. Önceleri gribal belirtiler ortaya çıkar. Daha sonra ateşlenme ve en son vücutta lekelerin çıkmasıyla kızamığın bulaştığı anlaşılır. Kızamık hastalığı yüksek ateşe neden olur. 40 dereceyi aşan ateşlenmeler görülebilir. Vücutta çıkan kızarıklıklar ise yüz bölgesinden başlar ve vücuda yayılır. 3 – 4 gün boyunca bu döküntüler görülebilir. Döküntü süresince hastanın ateşi devamlılık gösterir. Ancak yine yüz bölgesinden başlayarak kaybolan kızarıklıklar sonrasında hastanın ateşi düşer.
Kızamık Ne Kadar Tehlikeli?
Günümüzde aşısı bulunan bir hastalık olup 1 yaşından küçük çocuklar için ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Ateşli bir hastalık olmasından dolayı buna bağlı farklı komplikasyonların da gelişmesine sebep olur. Dünya üzerinde her yıl ortalama 100.000 çocuk kızamık hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu oran genellikle 5 yaşından küçük çocukları baz almaktadır.
Kızamık hastalığı oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Örneğin; beyni koruyan zarlarda menenjit görülme ihtimali bulunmaktadır. Hatta kızamıktan bir kaç yıl sonra bile ortaya çıkabilen hepatit, sağırlık ve gözlerde bozukluğa neden olmaktadır. Ayrıca kızamık esnasında ishal, çeşitli kulak enfeksiyonları, karaciğer hastalıkları da görülmektedir. Bu tehlikeli virüs Avrupa ülkelerinde bile her yıl ortalama 33 çocuğun ölümüne neden olmaktadır.
Kızamık Aşısı Yaptırılmalı mı?
Kızamık aşısı yaptırmak, bu virüsten korunmanın en güvenilir ve sağlam yoludur. Bebeklere 1 yaşında ilk doz kızamık aşısı yapılır. 2. doz aşı ise 4 ile 6 yaş arasında uygulanır. 2. doz sonrası virüsten korunma oranı yüzde 97’dir. Ayrıca A vitamini eksikliği de kızamık semptomlarının daha etkili bir yayılma göstermesine neden olur. Bundan dolayı A vitamini takviyesi düzenli olarak alınmalıdır.
Eğer ki yetişkin bir birey çocukluğunda kızamık aşısı olmamışsa kesinlikle yaptırmalıdır. Bu aşının yaş sınırı yoktur ve virüse yakalanmadan bu tehlikeden korunulmalıdır. Yetişkinler de çocuklar gibi 2 doz aşı yaptırabilir. Sağlığa olumsuz hiç bir etkisi bulunmamaktadır.