23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkKemik Kütle Kaybını Engelleyen Kuru Erik

Kemik Kütle Kaybını Engelleyen Kuru Erik

Kuru erik, kalsiyum içermese de sayısız araştırma göstermektedir ki, günde üç ile beş adet arası kuru erik tüketmek, kemik hastalıklarına yakalanma riskinizi düşürebilmektedir.

İçerikleri

Kemik erimesi, osteoporoz dendiği zaman hemen herkesin ilk aklına gelen süttür. Oysa İsveç’ de yapılan araştırmada günde 3 bardaktan fazla süt içenlerde kemik kırıklarının daha çok görülmesi yanında ölüm riskini de artırdığı belirlenmişti.

British Journal of Medicine’ de yayınlanan başka bir araştırmaya göre sağlam kemiklere sahip olmak için sütten daha tesirli bir yiyecek var: Araştırma, erik kurusunun (Prunus domestica L) kemik kaybını önlemede ve gidermede çok etkili bir meyve olduğunu gösteriyor.

Kalsiyum ile İlgili Gerçek

Osteoporoz gibi kemik problemlerinden söz ettiğimiz zaman, kalsiyumun kemiklerimiz için ne kadar da faydalı olduğu yönündeki bilgilere boğuluruz adeta. Ve elbette, bu mineral sağlığımız için hayati öneme sahip olabilir, ancak unutmamalıyız ki kalsiyum ile eşdeğer öneme sahip başka minerallere de ihtiyaç duyarız; çünkü bu mineraller, vücudumuzun kalsiyumu emebilmesi için gereklidirler. Bu sebeple, yapmanız gereken kalsiyum içeren gıdalara saldırmak değil, dengeli bir beslenme diyeti izliyor olmak olmalıdır. Bu bağlamda, kalsiyumun yanı sıra diğer mineralleri içeren besinleri de tüketmelisiniz. Kuru erik bu besinlere bir örnektir.

Erik Neden Faydalı?

Erik kurusunun kemikler üzerine olan bu müspet etkisinin özellikle “polifenoller” (hidroksi sinnamik asitler), antosiyanin ve flavonoid antioksidanlardan kaynaklandığı düşünülüyor. Eriğin, kemik oluşumunda önemli olan eser minerallerden olan bor ve bakırdan zengin olduğu da unutulmamalıdır.
Erik basit şekerlerden zengin olmakla beraber fazla lif ihtiva ettiği için kan şekerini hemen yükseltmez (glisemik endeksi düşüktür).
Erikte A ve K vitaminleri de bulunur ve 100 gram erikte 240 kalori vardır. Bu arada eriğin kanın pH’ sını alkaliden aside doğru kaydırabileceği için fazla yenmesi doğru değildir. Kanın asitliğinin artması asit-alkali dengesinin bozulmasına yol açarak kemiklerden kalsiyum kaybını hızlandırabilir.

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamak için tek bir yiyeceğe ve içeceğe bel bağlamak doğru değildir. Erik de erik kurusu da elbette çok faydalıdır ama sadece erik yiyerek sağlam kemiklere sahip olmak mümkün değildir.

Öyle mucizeler yaratan bir gıda olmamakla beraber kararında yendiğinde tüm besinler birer mucizedir. Kemikler için de genel olarak sağlıklı yaşamak için de sağlıklı beslenme ve hareketlilik çok önemlidir.

Bu arada, araştırmanın Kaliforniya Erik Kurusu Heyeti (California Dried Plum Board) tarafından desteklendiğini gözden kaçırmamak gerekiyor.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen.

Kuru erik ayrıca, potasyum, magnezyum, bor, bakır ve demir açısından olduğu gibi, A ve K gibi vitaminler açısından da zengindir. Konu kemik kütle kaybından kaçınmaksa, kuru erik bu konuda harikadır. Enteresandır ki, içeriğinde hiç kalsiyum bulunmamasına rağmen, birçok araştırma günlük bazda kuru erik tüketmenin kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltabildiğini göstermektedir.

Kuru erik (ve hatta taze erik) oldukça besleyicidir ve kabızlığı engellemede oldukça etkilidir. Bu özelliğinden faydalanmak için her sabah birkaç tane tüketmeniz gerekir.

Kuru Eriği Nasıl Tüketmelisiniz?

Kuru eriği tüketmenin en sağlıklı yolu, gece boyunca suda bekletmek ve ertesi sabah aç karnına erikleri yemek ve ayrıca suyu da içmektir.
İdeal miktar, günlük üç ile beş adet arası erik tüketmektir.

Eğer kuru erik yeme fikri size iştah açıcı bir fikir gibi görünmüyorsa, başka kuru meyve veya sebzelerle karıştırarak tüketmeyi deneyebilirsiniz. Hatta dilerseniz, pişireceğiniz ekmek veya keklere de ekleyebilirsiniz. Tatlı aroması sayesinde, tariflerinizden bir miktar şekeri de azaltabilirsiniz böylelikle.

Beslenme Diyetinizi Tamamlayın

Kemik sağlığınız açısından oldukça faydalı ve yüksek oranda vitamin ile mineral içeriğine sahip olan diğer harika yiyecekleri de günlük beslenme diyetinizde bulundurmalısınız. Üstelik bu yiyeceklerin emilimi, süt ürünleri ve bazı kalsiyum ilave edilmiş yiyeceklere nazaran çok daha kolaydır:

Susam:

Bu besinde, sütten daha fazla kalsiyum bulunmaktadır ve emilimi de daha kolaydır. Çiğ susam yemeyi deneyebilirsiniz veya dilerseniz tuz ile kavrulmuş ve öğütülmüş susam olarak da tüketebilirsiniz veya susam yağı ya da tahin tüketmeyi deneyebilirsiniz. Tahini ayrıca su, limon, tarçın ve bal ile karıştırarak, lezzetli ve susamlı bir içecek elde edebilirsiniz.

Maca Kökü:

Bu bitki, yüksek miktarda demir ve kalsiyum içermektedir ve hormonlarınızı dengelemek açısından harikadır. Kontrolsüz hipertansiyon veya hassas bağışıklık sistemi problemleri yaşayan kişiler, bu bitkiyi tüketmeden önce, hakkında yeterince bilgi edinmelidirler

Pişmiş Havuç:

Havuç pişirildiğinde, çiğ haline nazaran daha fazla kalsiyum içermektedir.

At Kuyruğu Otu:

Selenyum açısından zengindir. Günde iki veya üç fincan tüketebilirsiniz.

Tuzlu Su:

Ek besin olarak ilgili dükkanlarda satılmaktadır ve oldukça fazla faydası mevcuttur. Her yemekten önce bir yemek kaşığı tüketmenizi tavsiye ederiz.

Kemiklerinize İyi Gelecek Bir Smoothie Tarifi

Kemiklerinizi kuvvetlendirmek için, bu tarifi bir deneyin deriz:

1. Bir yemek kaşığı susam ile bir bardak suyu karıştırıcıya ekleyin ve en az bir dakika boyunca karıştırın.

2. Hazırladığınız susam sütünü süzün ve liflerini bir kenara ayırın (başka bir tarif için kullanabilirsiniz).

3. Sonra sütü karıştırıcıya geri ilave edin ve içerisine, daha önceden ıslatmış olduğunuz üç adet kuru eriği ilave edin.

4. Az miktarda tarçın ekleyin. Smoothie hazır bile! Kahvaltı veya atıştırma öğünleri için ideal bir içecektir. Ayrıca, sizi ve ailenizi sağlıklı tutacaktır.