12 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkKeloid büyür mü, nasıl geçer? Bitkisel tedavisi Saraçoğlu

Keloid büyür mü, nasıl geçer? Bitkisel tedavisi Saraçoğlu

Keloid, bazı kişilerde cerrahi işlemler ya da deri yaraları sonrasında görülen aşırı fibröz dokudur. Aşırı hücre üretimi sonrasında yaraların anormal derecede iyileşmesi ile görülen keloid nasıl anlaşılır? Keloid tamamen geçer mi? Nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Normalde herhangi bir yara iyileşirken doku onarımı yavaşlamaktadır. Yara tamamen iyileştiğinde ise doku onarımı tamamen durur. Keloidlerde ise doku onarımı ısrarla devam ettiği için iyileşen yara büyür. Herkeste görülme ihtimali olan keloid hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda bir araya getirdik.

Keloid Nedir, Neden Olur?

Birçok kişide görülebilen keloid nedir, neden olur? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yaraların iyileşme döneminde hücre üretiminin fazla olması ile fibröz doku oluşmaktadır. Bu dokuya keloid denir. Keloidler kırmızı, pembe ya da ten renginde olabilir. Omuz, göğüs, çene, sırt, alt bacaklar ve kulaklarda çok sık olarak görülür.

Keloid genelde 10-30 yaş aralığında daha çok görülmektedir. Nadir olarak 10 yaş öncesinde ve 30 yaş sonrasında da görülür. Esmer tenli kişilerde keloid görülme riski daha yüksektir. Keloidin nedenleri arasında şu maddeler sayılabilir:

  • Hormonların fazla çalışması
  • Ergenlik dönemi
  • Hamilelik
  • Hormon hastalıkları
  • Cerrahi kesi
  • Kulak delme
  • Yanıklar
  • Sivilcenin sıkılması
  • Aşı
  • Suçiçeği hastalığı
  • Ameliyat sonrası dikişler

Keloid Olduğu Nasıl Anlaşılır, Belirtiler Neler?

Vücutta herhangi bir yara oluştuktan hemen sonra keloid görülmeyebilir. Bu nedenle yaranın keloid olduğu nasıl anlaşılır, belirtiler neler bilinmesi önemlidir. Yara izinin oluşumundan aylar ya da seneler sonra da keloid görülebilir. Keloidin en dikkat çeken belirtisi, yaranın sınırından taşarak etraftaki ciltten kabarık olan görüntüdür. Bunun dışında keloidin diğer belirtileri şunlardır:

  • Normal ciltten daha kabarık ve topak bir alan
  • Cildin tamir dokusu ile büyümesi
  • Kaşıntı
  • Kıl içermemesi
  • Normal ciltten parlak olması
  • Ağrı

Keloid Tamamen Geçer Mi?

Keloid sorunu yaşayan kişiler bu durumun tamamen geçip geçmeyeceğini merak ederler. Keloid tedavi edilmezse ciltte kalmaya devam eder. Ancak uygun tedavi ile keloid tamamen geçebilir. Keloid için ilaç tedavisi dışında lazer tedavisi de uygulanabilmektedir. Ayrıca yazımızın devamında anlatacağımız bitkisel tedavi yöntemlerini uygulayarak da keloidden kurtulabilirsiniz.

Kulakta Keloid Nasıl Geçer?

Birçok farklı alanda görülebilen keloid kulakta da görülebilmektedir. Yaranın anormal şekilde iyileşmesi olarak bilinen keloidin kulaktaki tedavisi çok işlemli ve buna bağlı olarak uzun sürelidir. Keloidin kendiliğinde gerileme oranı düşüktür. Ayrıca yeniden oluşma oranı yüksektir. Bu nedenle mutlaka bir doktora giderek gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Keloid için tek başına herhangi bir tedavi yöntemi yeterli değildir. Keloidin yerleşimi, büyüklüğü, derinliği, lezyonun boyutları gibi etkenler tedavi yöntemlerini ve süresini etkilemektedir. Kulaktaki keloid için öncelikle cerrahi olmayan ilaç tedavisi uygulanır. Bu yöntem ile istenilen sonuç elde edilemediği zaman cerrahi tedavi yöntemine geçilir.

Keloid Sürekli Büyür Mü?

Keloidle ilgili birçok soru aklınıza takılıyor olabilir. Bu sorulardan biri olan keloid sürekli büyür mü derseniz, keloidin büyüme eğilimli olduğunu söyleyebiliriz. Genelde esmer ve koyu tenli kişilerde görülen keloid tedavi edilmediği zaman büyümeye devam eder. İleride herhangi bir sorun yaşamamak için tedavi aşamasına bir an önce geçilmelidir.

Keloid Nasıl Yok Olur?

Bazı ciltlere uygulanan masaj ve basınç keloidi hafifletmektedir. Ayrıca retinoid kremler, kortizonlu kremler ve slikonlu kremler keloidi azaltmaktadır. Keloid içerisine uygulanan lokal kortizon injeksiyonları da tedavi sürecinde çok faydalıdır. Bunun dışında lazer tedavisi de keloidin yok olmasında etkilidir.

Keloid İçin Hangi Kremler Kullanılır?

Keloid tedavisinde kremlerin yeri çok büyüktür. Etkili sonuçlar elde edildiği için keloid kremleri birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Keloid tedavisinde ilk olarak kortizonlu kremlere yer verilir. Ayrıca silikonlu kremler, retinoid kremler ve imuquimod içeren kremler keloid tedavisinde kullanılır. Ancak kremleri kullanmadan önce mutlaka Dermatoloji doktorunun tavsiyelerini almalısınız.

Keloid Bitkisel Tedavisi Saraçoğlu

Keloid bitkisel tedavisi birçok kişinin merakla beklediği ve evde uygulamak istediği yöntemler arasında yer almaktadır. Bitkisel tedavilerde uzman olan İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen keloid için bitkisel tedavi yöntemleri aşağıda aktarılmıştır.

Soğan: Yaraların iyileşmesinde oldukça etkil olan soğanı keloid tedavisinde de kullanabilirsiniz. Günde üç kere soğan özünü yaranın üzerine sürerek tedaviyi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak soğanın yakıcı etkisi deriye zarar verebilir. Bu yüzden çok uzun süre bu yöntemin uygulanması önerilmez.

Badem Yağı: Cilt onarımında etkili olan badem yağı içerisinde E vitamini bulunmaktadır. Düzenli olarak badem yağını keloid üzerine sürerek iyileşmeye katkı sağlayabilirsiniz.