28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBeslenmeKefir hakkında sıkça sorulan 7 soruya cevap!

Kefir hakkında sıkça sorulan 7 soruya cevap!

İçerikleri

Kışa girerken sağlığımıza daha fazla önem verdiğimiz bu günlerde, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olmak için yüksek probiyotik içerikli ‘fonksiyonel gıdalar’ tüketmek önem kazanıyor. Tam da bu noktada Kafkasya kökenli kefir, içerdiği probiyotikle öne çıkıyor. Bu haberimizde kefir hakkında merak edilen 7 sorunun cevabını bulacaksınız.

Kefir Nedir?

Yüzlerce yıllık geçmişe sahip kefir, Kuzey Kafkasya menşeli bir süt ürünüdür. Kefir taneleri veya kefir kültürü kullanılarak sütün fermente edilmesiyle yapılan probiyotik bir içecektir.

Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından yürütülen bir araştırma, kefirin bağırsak ekosistemimizi dengelemeye yardımcı olan, birçok mikroorganizma içeren, mucizevi bir ürün olduğunu kanıtladı. Araştırma sonuçlarına göre kefir, sadece sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda yüksek tansiyonu dengelemede, alerjik reaksiyonları azaltmada ve kanser riskini düşürmede etkilere sahip.

Kefirde Ne Var?

Kefir, kefir kültürü, kefir mayası ve probiyotik mikroorganizmalar içerir.

Kefir Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Mi?

Protein, kalsiyum, vitamin ve mineral zenginliği sayesinde besleyici bir içecek olan kefir, bağışıklık sistemi için de oldukça faydalıdır. Arjantin ve Fransa’dan bilim adamlarının ortaklaşa yürüttüğü bir araştırma ile fermantasyon sürecinde kefirde doğal olarak oluşan faydalı mikroorganizmaların bağışıklık sistemini harekete geçirdiği ve romatoid artritten bazı kanser türlerine kadar birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır.

Kefirin Sindirim Sisteminin Düzenlenmesinde Etkisi Var Mı?

Kefirde bulunan probiyotikler sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca yapılan klinik çalışmalar kefirin bağırsak hareketlerini artırdığını ve bu nedenle kabızlığın giderilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

Kefiri Kimler Tüketebilir?

Besin değeri ve sağlığa faydalarının yüksek olması nedeniyle çocuklara, hamilelere, hastalara, destek tedavisine ihtiyaç duyanlara ve yaşlılara günlük diyetlerinde kefir tüketmeleri önerilmektedir. Kefirin çocuklar için faydalarını gösteren birçok çalışma olsa da 3 yaş altı çocuklar için tüketilmeden öncelikle bir doktora başvurulması önerilir.

Kefir, içerdiği yüksek miktarda protein, vitamin ve mineraller sayesinde sporculara da faydalı bir destek olabileceği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kefir, bağışıklığın zayıflaması ve kas krampları gibi sporcuların zaman zaman yaşayabileceği sağlık sorunlarına neden olan mineral eksikliklerini tamamlayıcı rolü ile öne çıkıyor.

Günlük Kefir Tüketimi İçin Önerilen Miktar Nedir?

Kefir, faydalı özellikleri ile günlük beslenme rutinine dahil edilmesi gereken bir içecektir. Günlük tüketim kişilerin ihtiyaçlarına göre değişmekle birlikte 1-2 porsiyon (1 porsiyon = 250 ml) olarak diyete eklenebilir.

Kefir Ne Zaman Tüketilir?

Kefirin en güzel özelliklerinden biri de günün her saatinde aç karnına veya tok karnına rahatlıkla tüketilebilen bir içecek olmasıdır. Yüksek besin değeri sayesinde kefir gün içinde ara öğün olarak da tercih edilebilir. Kefir buzdolabında +4 C’de saklanmalı ve açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmelidir.