Marketlerden satın alınan yumurtaların etrafındaki kartonun temel işlevi yumurtaları korumak gibi gözükür. Fakat yumurtaları korumasının dışında sağlık açısından barındırdığı farklı ve önem arz eden işlevleri de söz konusudur.
Yumurtalar Neden Kartonundan Çıkarılmamalı?
- Yumurtanın etrafında ki kabuk gözle görülemeyen fakat geçirgen bir yapıya sahip olan gözenekler barındırır. Kartonundan çıkarılmış yumurtalar etrafında bulunan yiyeceklerin kokularını hapsedebilecek bir yapıya sahiptir.
- Çiğ yumurtalar gerek iç yapısında gerekse dış kabuğunda çeşitli bakteriler barındırır. Kartonundan çıkarılmış yumurtalar buzdolabına dizme işlemi sırasında veyahut farklı bir şekilde içeride bulunan besinler ile temas ederse bakterilerin aktarılması riski gerçekleşebilir. Yumurta pişme işleminden sonra bu bakterilerden arındırılmış olsa da kartonundan çıkarılmış bir halde belirli bir süre buzdolabında bekliyor.
- Yumurtaların kartonlarında o yumurtaları en son ne zaman tüketmemiz gerektiği, son kullanma tarihi olarak yer alır. Son kullanma tarihinin geçmesinden kaynaklı tüketilen yumurtalar farklı rahatsızlar için risk teşkil edebiliyor veyahut zehirlenme durumu gerçekleşebiliyor. Son kullanma tarihi geçtikten sonra saklanılan yumurtalarda ki bakteri oranlarında da artış gerçekleşiyor.
- Yumurtaları kartonlarından çıkardığımız zaman barındırdıkları tazelik oranları günden güne azalmaya devam eder. Karton bir nevi yumurtanın raf ömrünün de belirli oranda uzatılmasını sağlar.
Görselliği göz önünde bulunduracağız ve yine büyük çoğunluğumuz yumurtaları kartonlarından çıkarıp buzdolabına dizmeye devam edecek. Fakat tek işlevi yumurtaları korumak gibi gözüken bu kartonların farklı risk durumlarının önüne geçilmesinde de önemli bir işleve sahip olduğunu unutmamak gerekiyor.