28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriKaraciğerinizin toksinlerle dolu olduğunun ve yağlandığının 6 belirtisi

Karaciğerinizin toksinlerle dolu olduğunun ve yağlandığının 6 belirtisi

Karaciğeriniz durmadan çalışan vücudunuzun en karmaşık ve kritik organıdır. Bu nedenle ona çok iyi bakmanız gerekir. Karaciğeriniz sizin için her şeyi yapıyorken, sizin de onunla ilgilenmeniz gerekir.

İçerikleri

Karaciğer toksinleri, vücudunuzdan idrar veya dışkı yoluyla emniyetli bir şekilde atabileceği atıklara dönüştürür. Özellikle de modern çevremizdeki toksinlerin ne kadar yaygın olduğu göz önüne alındığında Bu bu çok zor bir görevidir. Karaciğer sağlıklı olmadığında toksinlerden kurtulmak yerine onları özellikle göbek çevresinde yağ hücrelerinde depolar.

İşte Karaciğerinizin Verdiği 6 Yardım Sinyali!

1- Karaciğer etrafında acı

Karaciğerinizin etrafında acı hissediyorsanız bu bir işaret olabilir. Bazen hafif olan bu ağrı bazense de şiddetlenebilir. Karaciğerin görevlerinden biri vücudun atıklarını filtrelemesidir. Eğer karaciğerinizde acı hissediyorsanız hemen doktora başvurun.

2- Ayak ve eklem şişmesi

Vücudunuza zarar geldiğinde karaciğer en başta yardıma koşar. Ne kadar fazla yara dokusu oluşursa, karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirmesi o kadar yavaşlar. Ayak şişikliği siroz belirtisi olarak da görülmektedir.

Ayrıca bacaklarınız, kalçanız ve kasıklarınızda da şişikler meydana gelebilir.

3- Kilo alımı

Karaciğer yağlanması kısa vadede zararsızdır. Ancak uzun vadede siroza veya karaciğer kanserine neden olabilir. Karaciğeriniz alkolün içindeki toksinleri, tatlandırıcıları, bazı ilaçları ve çok yağlı yiyecekleri arıtamamaya başlar. Karaciğer alkol veya şekeri bir tür yağ olan trigliserite dönüştürür.

Karaciğeriniz yağlanırsa da görevlerini yerine getiremez. United European Gastroenterology’den aktarılanlara göre karaciğeriniz filtreleyemediği toksinleri yağ hücrelerinde biriktirmeye başlarmış.

4- Kaşınma

Karaciğerinizin kanınızdaki atıkları ve toksinleri filtrelemesi ve ayırması gerekmektedir. Böylelikle idrar ve dışkınızla atıklardan kurtulabilirsiniz. Bazı nedenlerden dolayı safra keseniz tıkanabilir ve toksinleri vücudunuzdan atamayabilirsiniz.

Bunun sonucunda sık sık kaşınırsınız. Özellikle avuç içiniz ve ayak tabanınız aşırı derecede kaşınır.

5- Gözde ve ciltte sarılık

Karaciğer yağlanması sonucunda cildinizde ve gözünüzde sarımtıraklık olabilir. Bunu fark ettiğinizde acilen bir yetkiliye başvurmanız gerekir.

6- Kronik yorgunluk

Kronik yorgunluk birçok hastalığın sonucunda ortaya çıkabilir. Vücudunuzda yeterince enerji olmadığında, yüksek enerjiyle çalışan karaciğeriniz görevlerini yerine getiremez ve yorgun hissedersiniz.

Karaciğerinizi Sağlığına Kavuşturmak İçin Tüyo:

Karaciğeriniz en vefalı dostunuzdur. Kendini tamamen yenileyebilir. Karaciğerinizi sağlığına kavuşturmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Öncelikle spor yapın, alkol tüketimini azaltın ve karaciğerinizi mutlu hissettirecek şeylerden yiyin.

Beslenme uzmanı Hermeet Suri’nin önerdiği o yiyecekler:

  • Sarımsak (Toksinleri süzen enzimlerin uyanmasını sağlar. Karaciğerin temizlenmesini sağlayan allicin ve selenyum maddelerini içerir.
  • Greyfurt (Güçlü bir antioksidan olan C vitamini içerir)
  • Ispanak (Ağır metallerin nötrleştirilmesini sağlar)
  • Zerdeçal (Etkili bir yağ yakıcıdır)
  • Ceviz (Glütasyon ve omega 3 yağ asitleri açısından zengindir ve karaciğerin atıklardan arınmasını sağlar)

Karaciğer rahatsızlığı olan insanların birçok belirtiyi tecrübe etmediklerini de aklınızda bulundurun. Vücudunuzun sizi uyardığı bu belirtileri paylaşmayı ihmal etmeyin.