Karaciğeriniz vücudunuzun filtreleme sistemidir ve her dakikada 1.450 mililitre kan temizler. Kimyasal maddelerle ilgilenir ve metabolize edici ilaçların ana organıdır. Karaciğer ayrıca kan hacmini de düzenler ve safrayı bağırsak içine salgılar. Bu madde karaciğer atıklarını içerir ve yağları sindirmeye yardımcı olur. En ilginci, vücudunuzdaki çok fazla yaralı doku içermediği sürece, karaciğeriniz kendini yenileyebilen tek organdır. Ne yazık ki, karaciğer hastalığı zamanla ciddi hasara yol açmakta, sağlığınızı ciddi ölçüde tehlikeye sokmakta ve karaciğer yenileme yetilerinizi kaybetmenize neden olmaktadır.
Karaciğer hastalığı nedir?
Mayo Kliniğine göre: “Karaciğer hastalığı kalıtsal (genetik) olabilir veya virüs ve alkol kullanımı gibi karaciğere zarar veren çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Obezite ayrıca karaciğer hasarının bir nedenidir. Zamanla, karaciğerin hasar görmesi, karaciğer yetmezliğine yol açabilen, yara izi (siroz) ile sonuçlanır ve yaşamı tehdit eden bir durumdur.”
Karaciğer hastalığının belirtileri nelerdir?
Sarımsı görünen cilt ve gözler (sarılık olarak da bilinir) Karın ağrısı ve şişlik Bacaklarda ve ayak bileklerinde şişme Kaşınan cilt Koyu idrar rengi Soluk dışkı rengi veya kanlı veya katranlı dışkı Kronik yorgunluk Mide bulantısı ya da kusma İştah kaybı Kolayca çürüme eğilimi
Karaciğer hastalığından muzdarip olabileceğinden şüpheleniyorsanız, uygun bir teşhis için en kısa sürede doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Karaciğer yağlanması hastalığının nedenleri nelerdir?
Karaciğer Yağlanması, karaciğer hastalığının en yaygın biçimlerinden biridir. Aşırı alkol tüketimi (alkolik yağlı karaciğer hastalığı) veya fazla şeker tüketimi (alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı) neden olabilir.
Karaciğer Yağlanması Hastalığı olan kişiler genellikle insüline dirençlidir. Vücutları insülin yapar, ancak iyi çalışmaz. Glikoz kanda birikir ve karaciğer fazla şekeri yağa dönüştürür.
Bu yağın birikmesi, karaciğerinizin kırmızı kan hücrelerini parçalamak ve kanınızı süzmek gibi günlük görevleri yerine getirme yeteneğini etkiler.
Karaciğer hastalıklarıyla ilgili risk faktörleri nelerdir?
Yüksek kolestorol Kandaki yüksek seviyelerde trigliserit Metaboliksendrom Obezite Polikistikoversendromu Uyku apnesi Tip 2 diyabet Tiroid Yetmezliği (hipotiroidizm) Hipofiz bezesi faaliyetinin anormal şekilde azalması.(hipopituitarizm)
Çoğunlukla, yağlı karaciğer hastalığını diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile tersine çevirebilirsiniz.
MedlinePlus’a göre, karaciğer hastalığı için diyet değişiklikleri şunları içerebilir:
Yediğiniz protein miktarını azaltın. Bu, toksik atık ürünlerinin birikmesini sınırlandırmaya yardımcı olacaktır. Karbonhidrat alımını, yediğiniz protein miktarı ile orantılı olarak arttırmak. Düşük kan sayımı, sinir problemleri veya karaciğer hastalığından kaynaklanan beslenme problemleri için doktorunuz tarafından reçete edilen vitamin ve ilaçları almak. Tuz alımınızı sınırlandırın. Diyette tuz karaciğerde sıvı birikmesini ve şişmeyi kötüleştirebilir. Karaciğer yağlanması ve karaciğer hastalıklarına iyi gelecek gıdalar nelerdir?
Muz
Muz potasyum ile doludur. Karaciğerinizi doğal olarak temizlemek için daha fazla muz yiyin ve vücudunuzdaki potasyum eksikliğini giderin. Muzlar sindirimi arttırır ve toksinlerin giderilmesini kolaylaştırır.
Zencefil
Zencefil kökü, sindirim sistemi için gerekli olan lifi ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu detoks içerir. Zencefildeki antioksidanlar bağışıklığı artırır ve enfeksiyonları ve hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
Tatlı patates
Tatlı patatesdeki potasyum, karaciğerinizin temizlenmesini uyarır. Tek bir tatlı patates 700 miligramın üzerinde potasyum sunar. Ayrıca magnezyum, demir, B6 vitamini, C vitamini ve D vitamini bakımından zengindir. Tatlı patates, yağlı karaciğer hastalığının tedavisinde yararlı olan büyük anti-inflamatuar potansiyel sağlar.
Zerdeçal
Sarı baharatın sağlığa faydası saymakla bitmez. Antioksidan ve iltihaplanmayı azaltır, sindirim sorunlarını yatıştırır.Zerdeçal karaciğerinizin temizleme işlevini artırır.
Devedikeni
Devedikeni, şimdiye kadarki en büyük doğal detokslardan biridir. Karaciğer hücrelerini yeniden inşa eder ve zararlı toksinleri çıkarır. Araştırmalar, devedikeninin karaciğer yetmezliği tanısı alan hastalar için faydalı olduğunu göstermiştir.
Karahindiba kökü
Karahindiba, vücudun safra akışını harekete geçirir ve bu sindirim sisteminiz için mükemmeldir. Karahindiba kökü, vitamin ve mineral bakımından zengindir ve karaciğerinizde bu bitkiden bol miktarda ihtiyaç vardır. C vitamini içerir ve bu vitamin minerallerin emilimini arttırır ve iltihaplanmayı azaltır.
Çörek otu yağı
Çörek otu yağı karaciğer hastalığı tanısı alan hastalarda inanılmaz bir etkiye sahiptir.
Karaciğer Yağlanması Hastalığının tedavisinde yardımcı olur ve daha fazla hasarı önler. Çörek otu yağı bu hastalarda iyileşme sürecini hızlandırır.
Çiğ sebzeler
Çiğ sebzeler, karaciğer hasarını iyileştirmek için büyük yardımcı besin maddeleri içerir. Vücudunuzun tüm besin maddelerini emmesine yardımcı olmak için sebzelerinizi sıkın. Lahana, lahana, pancar, kereviz ve brokoli denemek için en iyi sebzelerdir. Limon, zencefil ve zerdeçal, sebze sularınıza mükemmel bir katkıda bulunur.
E Vitamini
Yaşam tarzınızı ve alışkanlıklarınızı geliştirin ve E vitamini takviyeleri kullanarak sağlığınızı arttırın. Bu, hayatınızı değiştirebilir ve durumunuzu iyileştirebilir. E Vitamini, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına yakalananlar için önerilir.
Bu vitamin güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ihtiyacınız olan tek şey.
Sığır karaciğeri
Her zaman doğal beslenmiş sığır eti kullanın. Vitaminler ve mineraller ile dolu olan karaciğer vitamin A ve B, folik asit, demir, bakır ve çinko açısından zengindir. Beslenme uzmanları, karaciğerin şimdiye kadar yiyeceğiniz en besleyici gıdalar arasında olduğunu söylüyor.