19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriKaraciğer yağlanması neden olur, nasıl temizlenir? Bitkisel Tedavisi

Karaciğer yağlanması neden olur, nasıl temizlenir? Bitkisel Tedavisi

Karaciğer dokusunda aşırı miktarda yağ birikmesi sonucunda oluşan karaciğer yağlanması ilerleyen evrelerinde hastaların günlük hayatını alt üst eden bir sağlık problemi dönüşmektedir. Bu nedenle hastalıkla ilgili belirtiler fark edildiğinde hiç vakit kaybetmeden bir doktora muayene olmak gerekir.

İçerikleri

Yağların sindirilmesi için gerekli olan safranın üretimi, vücuttan zararlı toksin maddelerin atılması, bazı vitaminlerin depolanması, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere glikoz depolama, protein ve yağların glikoza dönüştürülmesi gibi birçok fonksiyonu bulunan karaciğer sağlıklı bir vücut için olmazsa olmaz organların başında gelir. Eğer karaciğerde yağlanma nedeniyle iltihap oluşursa karaciğer yapısal deformasyona uğrar ve bu görevlerini yerine getiremez.

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Dünya genelinde yaygın görülen bir hastalık türü olan karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde normal değerlerden daha yüksek oranda yağ birikmesi sonucunda meydana gelmektedir. Eğer yağlanma oranı karaciğerin toplam kütlesinden yüzde 10 daha fazlaysa kişiye karaciğer yağlanması teşhisi konur ve bu doğrultuda tedavi sürecine başlanır.

Karaciğer yağlanması genel olarak aşırı kilo, kolesterol seviyesinin yüksek olması, alkol kullanımı, diyabet ve steroid içeren ilaçlar nedeniyle oluşmaktadır. Karaciğer dokusunda deformasyon oluşturmadığı vakalarda herhangi bir belirti meydana gelmese de iltihap, hücresel yıpranma ve siroz durumunda kişide yorgunluk, karnın sağ üst bölümünde ağrı, halsizlik, karında ödem oluşumu, iştah kaybı ve baş dönmesi gibi semptomlar görülebilir. Tedavi aşamasında iyileşme hızını arttırmak için hastaların şeker tüketimini azaltması, aşırı kilolarından kurtulması ve düzenli olarak egzersiz yapması gerekir. Bunun yanında doktorlar tarafından verilen çeşitli ilaçlar karaciğer sağlığını büyük ölçüde korumaya yardımcı olmaktadır.

Karaciğer Yağlanması Tipleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması hastalığı, alkole bağlı ya da alkole bağlı olmama durumuna göre iki farklı başlıkta incelenmektedir.

Alkole Bağlı Karaciğer Yağlanması

Alkol tüketimi yüksek olan kişilerde görülen karaciğer yağlanması çeşididir. Alkole bağlı olarak karaciğerde yapısal bozukluklar meydana gelir ve bunun sonucunda da karaciğer yağlanmasının başlangıç evresi gelişir. Eğer bu aşamada tedaviye başlanmazsa rahatsızlık daha da ilerleyerek siroz ya da alkolik hepatit olarak adlandırılan hastalıklara dönüşebilir. Günlük yaklaşık olarak 20-30 cc’den fazla etanol tüketimi alkole bağlı karaciğer yağlanmasının oluşma ihtimalini arttırmaktadır.

Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanması

Bu tip karaciğer hastalığı alkol dışındaki herhangi bir nedenden dolayı oluşan karaciğer yağlanmasını ifade etmektedir. Bu hastalığa bağlı olarak sadece yağ miktarında artış görülebileceği gibi bazen karaciğer dokusunda iltihap da oluşabilmektedir. Karaciğerdeki iltihaplar hücreleri deformasyona uğratarak işlevsel bozukluğa neden olduğu için siroz hastalığını tetikleyebilmektedir. Alkole bağlı karaciğer yağlanmasına göre daha yaygın bir şekilde görülen bu rahatsızlık tüm yaş gurubunda görülmekle birlikte çoğunlukla aşırı kilolu kişileri tehdit etmektedir.

Karaciğer Yağlanması Nedenleri Nelerdir?

Dengesiz beslenme, aşırı kilolar ya da alkol tüketimi gibi birçok faktör karaciğerin doğal yapısını bozarak yağlanma ihtimalini büyük ölçüde arttırmaktadır. Hastalığın çok ciddi boyutlara ulaşmaması adına yağlanma neden kaynaklanıyorsa o alışkanlık terk edilmelidir.

Obezite

Aşırı kilolu olmak karaciğerin dokusunda bir takım tahribatlara neden olarak inflamasyon oluşumunu tetikleyebilir. Bunun sonucunda da karaciğer yağ depolamaya başlar. Obezite problemi olan kişilerin kendisinde ve çocuklarında yüzde 40-50 oranında karaciğer yağlanması görülmektedir. Ayrıca kilosu çok aşırı olmayan ancak bel ya da göbek bölgesinde çok fazla yağ bulunan kişilerde de karaciğer yağlanması olma ihtimali yüksektir.

İnsülin Direnci

İnsülin direnci ve insülin düzeyinin normal değerlerin üzerinde olması özellikle tip 2 diyabet hastalarında karaciğerin yağ depolamasına neden olmaktadır.

Alkol Tüketimi

Gün içerisinde çok fazla alkol tüketen bireylerde karaciğer hücrelerinde deformasyonlar meydana gelerek fonksiyon kaybı oluşmaktadır. Bunun sonucunda da hem iltihap oluşumları hem de yağlanma miktarında artış görülür. Ayrıca bu durum sürekli hale gelirse ilerleyen dönemlerde siroz ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi sağlık problemlerine de neden olabilmektedir.

Bunların dışında karaciğer yağlanmasını tetikleyen etkenler şu şekilde sıralanabilir.

  • Tip 2 Diyabet
  • Kolesterol ve trigliserid düzeylerinin normal değerlerden yüksek olması
  • Yüksek tansiyon
  • Kilo kaybı
  • Karaciğerde yüksek oranda toksin madde birikmesi
  • Amiodaron, steroidler, tamoksifen ve tetrasiklin gibi ilaçların uzun süre kullanımı
  • Yaşlılık

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması başlangıç evresindeyken çoğunlukla hissedilir derecede semptomlar görülmez. Bu nedenle hastalığın yeni oluşmaya başladığı dönemlerde teşhis edilmesi çok zordur. Bunun yanında hastalık nedeniyle karaciğerde iltihap oluşmaya başladığında aşağıdaki gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

  • Baş dönmesi ve halsizlik
  • Çok ağır işler yapılmasa bile çabuk yorulma
  • Karnın sağ üst bölümünde ağrı ve batma hissi
  • İştahsızlık ve zayıflama
  • Karnın sağ üst bölümünde şişkinlik
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karında sıvı birikmesi
  • Sarılık
  • El ve ayakların soğuk olması

Karaciğer Yağlanması Teşhisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer yağlanmasının çok ileri boyutlara ulaşarak yapısal bozukluklara neden olmadan önce erken teşhis yapılması ve tedavi sürecine başlanması önemli bir konudur. Bu aşamada karaciğer yağlanması teşhisi için aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır.

Anamnez

Hipertansiyon, alkol tüketimi ya da diyabet gibi hastalıkların olup olmadığı ve hangi ilaçların sürekli olarak kullanıldığı gibi sorular sorularak hasta hakkında genel bir bilgi edinilir.

Fizik Muayene

Doktor karında oluşan şişliği, karaciğerin boyutunu, ödem ya da sarılık gibi durumların tespiti için genel bir muayene yapmaktadır.

Kan Testleri

Kan testleri yapılarak kandaki hücre sayımı, kolesterol seviyesi, karaciğer enzim miktarı, kan şekeri seviyesi ve hormonlarla ilgili inceleme yapılır. Eğer bu aşamada bir anormallikle karşılaşılırsa kesin teşhis amacıyla diğer testler de yapılabilmektedir.

Görüntüleme Testi

Ultrasonografi ile hastanın karaciğeri görüntülenir ve herhangi bir yapısal bozukluk olup olmadığı kontrol edilir.

Biyopsi

Karaciğer yağlanması teşhisinde en iyi sonucu veren uygulama biyopsidir. Ancak karaciğer biyopsisi biraz zor bir uygulama olduğu için gerekli durumlarda başvurulan bir test yöntemidir.

Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalık eğer aşırı kilolardan dolayı kaynaklanıyorsa tedavide hastanın öncelikle düzenli egzersizler ve dengeli beslenme alışkanlığıyla kilo vermesi gerekir. Alkole bağlı oluşan karaciğer yağlanması ise karaciğer kanseri, siroz ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bu nedenle iltihabın ilerleyerek geri dönüşü olmayan rahatsızlıklar meydana getirmemesi adına düzenli kontroller yapılmalı ve doktorun tavsiye ettiği şekilde ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Karaciğer Yağlanması İlaç Tedavisi

Günümüzde karaciğer yağlanmasını tamamen ortadan kaldırabilecek herhangi bir ilaç yoktur. Ancak hastaya verilen çeşitli ilaçlar karaciğerin korunmasını sağlayarak hastalığın daha ciddi boyutlara ulaşmasını engelleyebilir. Bu doğrultuda doktorlar kişide hipertansiyon, obezite, yüksek kolesterol ya da diyabet hastalığının varlığına göre aşağıdaki ilaçlardan bazısını reçete edebilmektedir.

İnsülin Duyarlılığını Arttırıcı İlaçlar

İnsülin direncini düşürmek amacıyla hastaya metformin ya da pioglitazon gibi ilaçlar verilebilmektedir.

Kilo Vermeye Yardımcı İlaçlar

Vücutta metabolizma faaliyetlerini arttırarak yağ yakımına yardımcı olmak amacıyla orlistat adlı ilaç kullanılabilmektedir.

Lipid Azaltıcı İlaçlar

İltihap önleyici ve antifibrinojenik özellikleri nedeniyle fibrat türevi kolesterol ilaçları ve statin grubu ilaçlar hastaya verilebilmektedir.

Hepatoprotektif İlaçlar

Doktorlar pentoksifilin, ursodeoksikolik asit, E vitamini, betain, beta karoten, lesitin ve Omega 3 gibi karaciğerin korunmasına yardımcı olan bazı ilaçları reçete edebilmektedir.

Karaciğer Nakli

Karaciğer yağlanmasının ilerleyen evrelerinde siroz ve karaciğer yetmezliği gibi sağlık problemleri meydana gelebilmektedir. Bu durumda hastaya karaciğer nakli yapılması gerekebilir. Bu uygulamada işlevsel bozukluğa uğrayan karaciğer alınarak yerine hastanın vücuduyla uyum sağlayan sağlıklı bir karaciğer konulmaktadır.

Karaciğer Yağlanmasını Temizleyen Bitkisel Öneriler

Uzmanlar karaciğer yağlanmasını iyileştirebilecek bitkisel tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar yapıyor olsa da şuan için bu hastalığı tamamen tedavi edecek herhangi bir uygulama bulunmamaktadır. Bunun yanında yağlanmaya bağlı oluşan iltihabın önlenmesi ve semptomların şiddetinin azalması amacıyla bazı bitkisel tedaviler vardır. Ancak bazı bitkiler ya da gıdalar karaciğerin dokusuna zarar verebileceği için bitkisel uygulamalar yapılmadan önce mutlaka doktora danışılması gerekir.

Yeşil Çay

İltihap önleyici özelliğe sahip olan yeşil çay alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 bardak yeşil çay içerek yağlanmaya bağlı oluşan karaciğer iltihaplanmasını büyük ölçüde önleyebilirsiniz.

Meryem Ana Dikeni

Meryem ana dikeni bitkisinin iltihap önleme, insülin direncini düzenleme ve karaciğerde oluşan deformasyonları iyileştirme özelliği bulunmaktadır. Ancak bu bitkinin kullanımı nedeniyle oluşabilecek yan etkiler tam olarak bilinmediği için doktor tavsiyesi olmadan kullanılması önerilmemektedir.

E Vitamini

Güçlü bir antioksidan olan E vitamini karaciğer yağlanması nedeniyle oluşan iltihabı önlemeye yardımcı olmaktadır. E vitaminini kapsül şeklinde alabileceğiniz gibi ceviz, tere, maydanoz, roka, lahana, badem, ay çekirdeği, fındık, kabak çekirdeği, ıspanak ya da brokoli gibi besinleri bol miktarda tüketerek de E vitamini eksikliğinizi giderebilirsiniz.

Enginar Suyu

Enginarla hazırlayacağınız bu içecek doğal bir detoks ürünü olduğu için içeriğinde bulundurduğu lif ve antioksidan maddelerle karaciğerinizi güçlendirecektir. Bu içeceği hazırlamak için öncelikle enginarı dilimleyin ve tencereye atın. Üzerine 3 su bardağı suyu ilave ettikten sonra 8 dakika boyunca kaynatın. Yumuşayan enginarları karışımdan alın ve suyu ayrı bir kaba koyun. Enginar suyunu her sabah aç karnına ve her yemekten önce düzenli olarak bir bardak için.

Karahindiba Çayı

Antiinflamatuar ve antioksidan özelliğe sahip olan karahindiba karaciğerde detoksifikasyon etkisi oluşturarak dokularda biriken yağın kolay bir şekilde atılmasını sağlayacaktır. Önceden kaynattığınız 1 bardak suyun içerisine 1 çorba kaşığı karahindiba ekleyin ve yaklaşık 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Hazırladığınız karahindiba çayından sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 kez aç karnına 2 hafta boyunca düzenli olarak için.

Elma sirkesi

Her derde deva niteliğinde olan doğal elma sirkesi karaciğer yağlanmasını önlemede de oldukça faydalı bir üründür. Karaciğerdeki iltihabın azalmasına yardımcı olmasının yanında hücresel yenilenmeyi hızlandırarak onun daha güçlü olmasını sağlayacaktır. Bir bardak ılık suya 1 yemek kaşığı doğal elma sirkesi ekleyip için. Etkili sonuçlar alabilmek için bu uygulamaya günde 2 kez olacak şekilde 1 ay boyunca devam etmeniz gerekmektedir.

Süt Dikeni Çayı

Hepatik hücrelerde yağ birikimini önleyen bir madde olan silymarin yönünden zengin olan süt dikeni bitkisi karaciğer sağlığını korumak amacıyla çay şeklinde tüketilebilmektedir. 1 bardak kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı kurutulmuş süt dikeni ekleyin ve yaklaşık 10 dakika demlendikten sonra süzerek için. Süt dikeni çayını günde 1 bardak olmak üzere 2 hafta boyunca düzenli olarak içtiğinizde etkili sonuçları fark edeceksiniz.

Limon

Tam bir C vitamini deposu olan limon glutatyon adlı enzimlerin üretimini hızlandırarak karaciğerdeki toksin maddelerin daha kolay atılmasına yardımcı olur. Bir bardak suyun içerisine yarım limonun suyunu sıkın ve bu karışımı için. Bu uygulamayı günde 3 kez tekrarlayın ve 2 hafta boyunca devam edin.

Pelin Otu Çayı

İçeriğinde bol miktarda absinthe ve anabsynthesis maddelerini bulunduran pelin otu bitkisi karaciğerdeki deformasyonları önlemede en etkili bitkilerden birisidir. Ayrıca pelin otu yağ sindirimini hızlandırıcı özelliğinin yanında mide enfeksiyonu ve hazımsızlık gibi sağlık problemlerini de gidermektedir. Bir bardak kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı kurutulmuş pelin otu ekleyin ve yaklaşık 10 dakika demledikten sonra süzerek için. Bu uygulamaya günde 1 bardak olacak şekilde 3 hafta devam ettiğinizde karaciğer yağlanması nedeniyle oluşan semptomlar azalmaya başlayacaktır.

Meyan Kökü

Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması nedeniyle aktifleşen AST ve ALT enzimlerinin faaliyetlerini önlemeye yardımcı olan meyan kökü karaciğer sağlığı için önemli bir besindir. 1 bardak kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı meyan kökü ekledikten sonra 10 dakika demlenmeye bırakın ve bundan günde 2 bardak için. Ayrıca 1 yemek kaşığı meyan kökünü öğüterek toz haline getirdikten sonra üzerine 2 tatlı kaşığı bal ilave ederek tüketebilirsiniz. Bu uygulamalardan herhangi birisine 2 hafta boyunca düzenli olarak devam etmeniz karaciğer sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Ancak bu uygulamaları böbrek yetmezliği ya da yüksek tansiyon gibi sağlık problemleri olan kişilerin denememesi gerekir.

Karaciğeri Yenileyen Bitkisel Kür Tarifi

Karaciğeri temizlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olan bu kürü düzenli olarak yaptığınızda karaciğer dokularında biriken yağlanma azalacaktır. Bu tarif için ihtiyacınız olan malzemeler;

  • 2 Diş Sarımsak
  • 6 Dal Maydanoz
  • 6 Damla Limon Suyu
  • 1 Fincan Sızma Zeytinyağı

Yapılışı ve Uygulanışı;

Öncelikle sarımsak, maydanoz, zeytinyağı ve limon suyunu belirtilen ölçülerde olacak şekilde blendera koyun ve cıvık bir lapa kıvamına gelinceye kadar çekin. Hazırladığınız karaciğer yağlanmasını temizleyen kürü 15 gün boyunca her sabah aç karnına tüketin. 15 gün geçtikten sonra 1 hafta ara verin ve tekrar 15 gün aynı uygulamayı yaparak toplam 30 gün boyunca bu karışımdan için.

Karaciğer yağlanması neden olur, nasıl temizlenir? Bitkisel Tedavisi