19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecek Ve İçecekler

Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecek Ve İçecekler

İçerikleri

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en hayati ve hassas dönemlerden birisidir. Bu nedenle hamile kadınların sağlıklı beslenmeleri çok önemlidir. Hamileler ne yediklerine çok dikkat etmeli, zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya özen göstermelidirler.

Hamilelikte Beslenme

Annenin tek başına karar veremeyeceği bir beslenme dönemidir ve en doğrusu uzman yardımı alarak hamileliği atlatmaktır. Çevredeki kişilerin doğru ya da yanlış bilgi birikimlerinden kaynaklı tavsiye yığını hamileliğin sonlanmasıyla alınan aşırı kilolar ya da bebeğin herhangi bir besinden eksik kalması sonucu oluşan anormal durumların pişmanlığı ile sonlanabilir.

Hamilelik Süresinde Zararlı Sebzeler

Normal durumda faydalı olan bazı sebzeler hamilelik durumunda zararlı olabilir ve tüketilmemeleri gerekir. Bunun sebebi bazen bitkilerin etkilerinden bazen de vücudun mikroplarla savaşma gücünün azalmasından kaynaklanır.

  • Bazı bitkiler rahim kasılmasına sebep olup erken doğumu ya da düşüğü başlatabileceğinden hamilelik esnasında tüketilmemelidir.
  • Hamilelikte zararlı yeşillikler; aloevera, fesleğen, ada çayı, kekik, sedef otu, ginseng.
  • Sebzeler iyice yıkanarak tüketilmemeleri durumunda hamilenin vücuduna giren zararlı mikroplar bedeni zayıf düşüreceğinden dikkat edilmelidir.
hamilelikte sebze Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecek Ve İçecekler
Hamilelikte Zararlı Sebzeler

Hamilelik Süresinde Zararlı Meyveler

Vitamin kaynağı meyveler hamilelik sırasında tehlikeli olabilir.

  • Hamilelikte zararlı meyveler arasında yer alan nar, normal durumda iyi bir antioksidan olduğu halde hamilelerde fazla tüketilmesi durumunda düşüğe neden olabilir.
  • Hamilelikte besinlerin tüketilme miktarları çok önemlidir. Doktora danışarak beslenme programı uygulanmalıdır. Ayrıca annenin ya da bebeğin alerjisi olan herhangi bir meyvenin asla tüketilmemesi gerekir.
hamilelikte meyve Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecek Ve İçecekler
Hamilelikte Zararlı Meyveler

Hamilelikte Yumurtanın Yararı ve Zararı

Yumurta besin değerleri yönünden çok faydalı besinlerdendir. Ancak hamilelikte yumurtanın tüketilme şekline ve miktarına çok dikkat edilmelidir.

  • Az pişmiş ya da çiğ yumurta hamilelerin asla tüketmemesi gereken besinlerdendir. Çünkü içerdikleri bazı mikroorganizmalar bebeğe zarar verebilir.
  • Oysa ki tam pişmiş yumurtada ısının etkisiyle zararlı mikroorganizmalar ölür ve bebek için oldukça faydalı bir besine dönüşür.
hamilelikte yumurta zararlari Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecek Ve İçecekler
Hamilelikte Yumurtanın Zararları ve Yararları

Hamilelikte Peynirin Yararı ve Zararı

  • Peynirler yüksek miktarda kalsiyum içeren oldukça faydalı yiyeceklerdendir.
  • Ancak hamilelik süresinde peynirler tüketilirken dikkat edilmezse düşüklere sebep olabilir. Bunun sebebi küflü peynirlerdir. Peynirdeki küf bebeğin düşmesine neden olacağından hamilelik süresinde küflü ve çiğ peynirlerden uzak durulması gerekir.
hamilelikte peynir zararlari Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecek Ve İçecekler
Hamilelikte Peynirin Zararları

Hamilelikte Etin Yararı ve Zararı

Et kaliteli bir protein kaynağıdır. Hamilelikte doğru pişirme tekniği ile tüketilirse bebek ve anne için çok yararlıdır.

  • Düşüğe neden olan yiyecekler arasında çiğ ya da yarı çiğ et gelir.
  • Tam pişmemiş ette bulunan toksoplazma riski bebeğin düşmesine neden olur.
  • Hamileler et tüketirken tam pişmiş olmasına ve etin hiç bir yerinin pembe kalmamasına dikkat edilmelidir.
  • Ayrıca et pişirilirken siyah renk almamalı yani kömür gibi çok fazla pişirilmemelidir. Yanık et, kanser riskini artıran yiyecekler arasında yer alır.
hamilelikte etin zararlari Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecek Ve İçecekler
Hamilelikte Etin Zararları

Hamilelikte Patatesin Yararı ve Zararı

  • Patates iyi  bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. İçerdiği bu mineraller sayesinde hamilelikte oluşabilecek krampların azaltılmasında yardımcıdır. Ancak patates doğru pişirme tekniği ile tüketilmezse hamilelere ve bebeğe zararlı bir besine dönüşür.
  • Kızartılmış patates içindeki karbonhidratın ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyon sonucunda kanserojen maddeye dönüşmesi sebebiyle hamilelikte tüketilmesi halinde bebeğin ve annenin sinir sistemine zarar verir.
  • Reaksiyon sonucu oluşan akrilamid maddesi patates kızartmalarında ve cipslerinde bulunur.
hamilelikte patatesin zararlari Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecek Ve İçecekler
Hamilelikte Patatesin Zararları

Hamilelikte Deniz Ürünlerinin Yararı ve Zararı

  • Balıklar tam pişmiş olmaları halinde hamilelikte çok yararlıdır.
  • Kabuklu deniz ürünleri ise içindeki salmonella sebebiyle zehirlenme oluşacağından hamilelikte asla tüketilmemesi gerekir.