Covid-19 virüsünün kanı koyulaştırıcı etkisinden dolayı pandemi sürecinde aspirinin başı çektiği kan sulandırıcı ilaçları hekimlerin tavsiye ettiğine değinen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, “Pandemi sürecinde bu tür kan sulandırıcı ilaçlar alındığı zaman kirazın aşırı tüketilmesi beklenmedik kanamalara neden olabilmektedir.
İçeriğinde bol miktarda salisilik asit barındıran kızılcık, kiraz, yaban mersini, vişne gibi kırmızı meyveler ile kış mevsiminin soğuk günlerinde tüketilen mandalina, portakal, ananas gibi meyvelerin kanı inceltici özelliği vardır. Bu tür meyvelerin bol tüketilmesi halinde idrar ve mide kanaması gibi ciddi rahatsızlıklar görülebilir. Hatta ölüm riski daha yüksek olan kafa içi kanamalarına da neden olabilmektedir.” dedi.
Kan Testleri Periyodik Yaptırılmalı
Kan sulandırıcı ilaç alan insanların hangi meyveleri tüketip tüketemeyeceğini hekimlerine sormayı ihmal etmemeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Kurtoğlu, “Bu tür kan inceltici özelliği olan meyveler tüketilirken ölçü çok iyi ayarlanmalı ve çok fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Yine bazı sebzelerde içeriğinde kan incetilci maddeler barındırmaktadır. Özellikle zencefil, zerdeçal, nane, kekik gibi sebzelere dikkat etmek gerekiyor.
Periyodik yapılan kan testleriyle kan sulandırıcı ilaçların kanı ne kadar sulandırdığı tespit edilebilir. Kan sulandırıcı ilaç aldığı halde bu sebze ve meyveleri tüketen kişiler, kontrollerini sık aralıklarla yaptırmayı kesinlikle etmemelidir. İdrar renginin değişmesi, mide ve idrar kanaması, ağızdan, burundan ve dışkıdan kan gelmesi iç kanama şüphesine yol açabilir. Warfarin sodyum alan hastalar ise INR olarak adlandırılan testlerini düzenli olarak yaptırmalıdırlar.” ifadelerine yer verdi.
Kiraz Yenilmesi İlaç Etkisi Yaratmaz
Kanı sulandıran meyvelerin ilaç kadar etkili olamayacağının altını önemle çizen Prof. Dr. Kurtoğlu, “Özellikle bazı kronik rahatsızlıklarda kan sulandırıcı ilaç alınması sağlıklı yaşam açısından çok önemlidir. İlaç almaktansa meyve ve sebzeyle kanı sulandırmaya çalışmak çok mantıklı ve doğru bir davranış değildir.
Covid-19 virüsü enfeksiyon sürecinde enfeksiyon ve göğüs hastalıkları uzmanları tarafından aspirinin başı çektiği bir takım kan sulandırıcı ilaçlar tavsiye edilmektedir. Çünkü Covid-19 virüsü kanı koyulaştırmaktadır. Bu nedenle de aspirin ve kan sulandırıcı ilaçları hekimler, hastalarına tavsiye etmektedir. Bu ilaçlar hekimin öngördüğü sürede ve hekim kontrolünde kesinlikle kullanılmalıdır. Kalp ve damar hastalarına bir kardiyolog olarak bu süreçte kalp krizi ve felçlerin engellenmesi için düşük dozda aspirin almalarını tavsiye ediyorum. Bu tür ilaçlar felç riskini yüzde 50, kalp krizi riskini yüzde 30 azaltmaktadır. Ancak bu ilaçları kullanırken de kesinlikle hekim görüşü alınmalıdır.” diye konuştu.
Kiraz Eklem ve Gut Hastalığına Şifa Oluyor
Kirazın içeriğinde yüksek miktarda barındırdığı antioksidan ile vücutta oluşan iltihaplanmaya karşı mücadele ettiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, “Aspirinin de kiraz gibi kan sulandırıcı etkisi bulunmaktadır. Kiraz, vücuttaki toksinlerin hızla dışarı atılmasını sağlamaktadır. Sıcak suyun içerisinde bir müddet bırakılan kiraz sapları ise vücuda ödem attırmaktadır. Kirazın antioksidan etkisi çok yüksek seviyededir.
Yüksek antioksidan etkiye sahip olan ve kırmızı meyveler olarak adlandırılan sınıftaki kırmızı meyveler, dokularda görülen iltihaplanmalarla etkili bir şekilde mücadele etmektedir. Bu etkiye sahip olan besinler ise bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi vücutta ödem oluşumunu önlemektedir. Bu tür meyvelerin tüketimi kişiye göre değişiklik gösterdiği için gün içerisinde tüketilen 2-3 porsiyon meyvenin bir ya da iki porsiyonunda kiraz tüketilebilir. Bu da günlük neredeyse 15-20 tane kiraza tekabül etmektedir. Özellikle eklem ve gut hastalarının şifayı kirazda araması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.