15 Ekim 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeKabukları ile yemenizde yarar bulunan 11 meyve sebze

Kabukları ile yemenizde yarar bulunan 11 meyve sebze

Bazı sebze ve meyvelerin kabukları çok besleyici bileşenler içerir. Bu yazımızda kendisi kadar kabukları da yararlı olan sebze ve meyveler hakkında derlediğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

İçerikleri

Büyük ihtimalle bir portakalı yemek istediğinizde yapacağınız ilk şey kalın kabuklarını soyarak çöpe atmak olur. Bu davranış ile portakal kabuğunda bulunan pek çok besin maddesini çöpe atmış oluyorsunuz. Bir portakalın kabuğu, içindeki kısımdan neredeyse iki kat daha fazla C vitamini içerir. İlk başta size iğrenç gelebilir ancak portakal kabuğunu yemenin birçok farklı yolu vardır. Aynı şey birçok meyve ve sebze için de geçerlidir; kabukları genellikle en besleyici kısımdır ve düşündüğünüzün aksine yenebilir. İşte vitamin dolu kabukları ile birlikte yemeniz gereken 11 sebze meyve ve bunları diyetinize nasıl ekleyeceğiniz konusunda öneriler.

Kabukları İle Yemenizde Yarar Bulunan 11 Meyve Sebze

Patates

Genel olarak patates kabuğu tüketmekten çok, içini lezzetli bulduğumuz bir gerçek olsa da, patatesin kabukları da çok yararlıdır. Her şeyden önce patates kabukları, bolca lif içerir. İçerdiği lifler sayesinde sindirim sisteminizi destekleyen patates kabuklarının, aynı zamanda bileşiminde bulundurduğu diğer önemli vitaminler ve mineraller şunlardır:

  • B vitaminleri
  • C vitamini
  • Potasyum
  • Kalsiyum
  • Demir

Şeftali

Şeftalinin tüylü kabuğu gerçek bir besin deposudur. Şeftali kabuğu içeriğinde bolca antioksidanlar ve vitaminler ve lif barındırır. Şeftali kabuğu bileşimindeki lif sayesinde sindirim sisteminizi destekler. Bunların yanı sıra şeftali kabuğunda bulunan A vitamini ve karotenoidler de, katarak oluşumuna karşı gözünüzü korur.

Patlıcan

Patlıcanın kabuğu çok sayıda çeşitli antioksidan ihtiva eder. Bu konuda size verebileceğimiz bir ipucu patlıcanın kabuğunun rengi ne kadar koyu ise, içerdiği antioksidan miktarının o kadar çok olduğudur. Bu bilgiden hareketle mor patlıcan, kabukları beyaz patlıcana oranla daha fazla antioksidan içerir diye düşündüğünüzde, yanılmış olmazsınız. Patlıcan kabuğunu tüketmek için biraz daha fazla çiğnemeniz gerekse de, elde edeceğiniz yarar bu zahmete değecektir.

Karpuz

Karpuz kabuklarında ‘’sitrülin’’ olarak tanımlanan ve vücut için çok yararlı olan bir amino asit bulunur. Sitrülin kandaki nitrojeni uzaklaştırır ve eğer ağrılı kaslardan şikayetçi iseniz, ağrılarınızı hafifletir. Karpuz kabuğu, karpuzun içeriğindeki sulu etten daha fazla sitrülin içerir. Çiğ karpuz kabuğu yeme fikrinden hoşlanmayabilirsiniz. Bu durumda, karpuz kabuğundan turşu yapın ya da suyunu sıkın.

Elma

Elma kabuğunda bulunan lif ve vitaminler açısından, içindeki et kısmından daha zengindir. Elma kabuğunda bulunan lifler, kan damarlarınızda fazla kolesterol birikmesini önler. Yine elma kabuğunda bulunan ve ‘’quersetin’’ olarak adlandırılan antioksidan, beyin ve akciğer faaliyetlerinizi olumlu yönde destekler.

Salatalık

Salatalık kabuğu son derce besleyicidir. Salatalığın koyu yeşil renkli dış kabuğunda bol miktarda lif, antioksidanlar ve potasyum bulunur. Salatalığın kabuğunda bolca bulunan önemli bir başka bileşen de K vitaminidir. K vitamini vücudunuzda kemik sağlığına ve kan pıhtılaşmasına olumlu etkide bulunur. Fakat bu konuda dikkat etmenizde yarar bulunan bir nokta vardır. Eğer tüketmeyi düşündüğünüz salatalık organik değilse ve dıştaki kabuk cilalı gibi duruyorsa, o zaman salatalığınızı kabuğu ile birlikte yemeyin.

Mango

Mango kabuğu tüketirken dikkat edilmesi gereken bir besindir. Mangonun dışındaki kabukta, zehirli sarmaşıkta da bulunan ve ‘’urushiol’’ olarak tanımlanan bir kimyasal vardır. Bu madde bazı insanların cildinde kaşıntı ve kızarıklığa yol açar. Eğer cildinizde böyle bir hassasiyet yoksa, yani mango kabuğu sizin cildinizde kızarma kaşıntıya yol açmıyorsa, o zaman çok şanslısınız. Çünkü mango kabuğu çok besleyicidir. Mango kabuğunda bulunan başlıca besleyici bileşenler şunlardır:

  • Diyet lifi
  • E Vitamini
  • C vitamini
  • Antioksidanlar
  • Polifenoller
  • Karotenoidler
  • Omega -3 çoklu doymamış yağ asidi
  • Omega-6 çoklu doymamış yağ asidi

Mango kabuğu bileşiminde hem omega-3, hem de omega-6 içeren nadir besinlerdendir.

Kivi

Kivi kabuğu, yemek için pek cazip görünmeyebilir çünkü sert ve tüylü bir yapıya sahiptir. Fakat bu duruma aldanmayın. Çok rahatsız olursanız, kivinin kabuğundaki tüyleri kazıyın. Bu sert kabuk bol miktarda antioksidanlar, flavonoidler ve C vitamini içerdiği için tüketmenizde çok büyük yarar vardır. Hatta kivi de, kabuğu içeriğinden daha fazla besleyici madde bulunduran meyveler arasında yer alır.

Kabak

Kabak kabuklarının tadı biraz acıdır. Fakat bu durum kabak kabuklarının çok besleyici olmasını engellemez. Kabağın kabuğunda lif, potasyum ve C vitamini bulunur. Ayrıca kabağın kabuğu başka sebzelerde daha az bulunan lutein, karotenoid ve zeaksantin gibi vücuda çok yararlı antioksidanları da içerir. Kabak kabuğunu tek başına tüketmek zor olsa da salatalara ilave ederek, çeşitli lezzetlerle karıştırarak, tüketebilirsiniz.

Muz

Muz kabuğu da hem acı olması hem de zor yenilmesi bakımından, tüketilmesi pek cazip olmayan bir besindir. Yine de muz kabuğu, göz sağlığına çok yararlı lutein gibi antioksidanlar ve potasyum gibi mineraller bakımından oldukça zengindir. Bunların yanı sıra muz kabuğu bileşiminde önemli bir amino asit olan triptofan da bulunur.

Muz kabuğunu tüketmeden önce, birkaç dakika kaynatabilirsiniz. Böylece sertliği ve acılığı hafifler. Muz kabuğunu çaya katabileceğiniz gibi fırında kuruttuktan sonra meyve kokteylinize de ekleyebilirsiniz.

Portakal

Portakalın kabuğunda bulunan C vitamini miktarı içindeki C vitamini miktarının tam 2 katı kadar daha fazladır. Ayrıca portakal kabuğunda bulunan diğer önemli besin bileşenleri şunlardır:

  • B6 Vitamini
  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Magnezyum
  • Riboflavin

Yukarıdaki yazıda besin olarak tüketilmekten çok bir atık olarak değerlendirilen sebze meyve kabukları ve yararları hakkında edindiğiniz bilgilere dayanarak, bundan sonra kabukları daha iyi değerlendireceğinizi umuyoruz.

Portakal kabuğunun tadı acı olup sindirirken zorlanabilirsiniz. Bu nedenle portakal kabuklarını yemeden önce rendelemenizi öneriyoruz. Rendelenmiş portakal kabuğu salata soslarına ya da direk olarak salatanın üzerine ilave edilebilir. Ayrıca çikolata ve dondurmaya portakal kabuğu rendesi ilave edildiğinde çok lezzetli bir aroma kazandırma özelliğine de sahiptir.